Studiereis

Met Pegase naar Cyprus, het eiland van Aphrodite

Premium check-in, fast lane, lounge, Pegase klanten appreciëren die faciliteiten op Brussels Airport. Ook de vier reisagenten die van 2 tot 5 juni op uitnodiging van Pegase naar Cyprus vlogen om het eiland te ontdekken. Een eiland waar de zon zo’n 320 dagen per jaar schijnt, heel wat stranden de Blue Flag kregen, 73% van de inwoners Engels spreekt. Let op: men rijdt er links, maar de locals zeggen dat je dat supersnel leert.

Volgens een mythe zou de godin van de liefde, Aphrodite, in de buurt van Paphos uit het zilveren schuim van de zee zijn gerezen. De rots die daaraan herinnert ligt op 20 kilometer van de stad. En  drie keer rond die rots zwemmen belooft eeuwige jeugd. Paphos in het zuidwesten is een van de populairste toeristische plaatsen van het eiland en een openluchtmuseum. Het staat in zijn geheel op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Door de stad slenteren lijkt op een wandeling door het nu, met coole cafés en restaurantjes, maar ook door een prentboek over antieke mythologie. In het Archeologisch Park vertellen Romeinse mozaïeken over liefdesverdriet, hartstocht, wijn. Het middeleeuwse kasteel bij de gezellige haven is het mooist bij zonsondergang.

Naast de schitterende kustlijn liggen landinwaarts sfeervolle dorpen en mooie kloosters als Agios Neofytos met uit de rots gehakte cellen en schilderingen. Een van de grootste en rijkste kloosters op Cyprus is Kykkos, hoog in het Troodosgebergte met de typische rode schuine daken uit de regio. In het museum kan je het kostbare Maria-icoon bewonderen, versierd met zilver en parelmoer. In de buurt van het Machariusklooster geeft openluchtmuseum Fikardou een blik op het leven en werk van Cypriotische boeren in vervlogen tijden. In het voor- en najaar zijn de diverse dorpjes in het gebergte populair bij wandelaars en steeds vaker ook bij fietsers. Wie houdt van een bruisende en mediterrane stad, van het nachtleven en zich niet laat afschrikken door een hoogbouwskyline moet naar Limassol. Het is de op een na grootste stad van het eiland. Ooit was johannesbrood hier belangrijker voor de economie dan olijfolie. Het bekende visrestaurant Ladas Old Harbour is gevestigd in een voormalig johannesbroodpakhuis. Hotels, restaurants en cafés liggen vooral langs het strand. In het kasteel in het mooie, oude centrum dicht bij de haven trouwde Richard Leeuwenhart. Een paar kilometer verder ligt een andere belangrijke archeologische bezienswaardigheid, Kourion. Een Romeins theater, baden, resten van een basiliek, alles schitterend gelegen boven de steile kust.

En dan is er natuurlijk Nicosia, de verdeelde hoofdstad met een Grieks en een Turks deel, gescheiden door ‘de groene lijn’, een smalle strook niemandsland bewaakt door VN-soldaten. Met een Belgische identiteitskaart kan je makkelijk de grens over. De oude Griekse stad bezit heel wat kerken, moskeeën, interessante musea, zoals het Cyprusmuseum, het beste archeologische museum van het eiland. Het Museum van de Vrijheidsstrijd illustreert dan weer de recente geschiedenis. De voetgangersgrenspost naar Noord-Cyprus ligt aan het eind van Lidrasstraat, een winkelstraat in de oude stad. Samen met  Onasagoroustraat een leuke plek met toffe winkeltjes en hartelijke verkopers. De Shacola Tower biedt uitzicht op de verdeelde stad. Redenen te over om het om hotel en zwembad even te verlaten en in de auto of op de lijnbus te stappen. Niet altijd evident, Cyprus heeft heel wat schitterende vier- en vijfsterrenhotels zoals de reisagenten tijdens de Pegase studiereis konden ontdekken en ervaren. Klemtoon tijdens hun bezoek lag onder meer op de uitstekende Constantinou Bros Hotels in Paphos met wie Thomas Cook België, en dus ook Pegase, zeer gunstige contracten heeft.

Zeegrotten

Comments