Analyse, Studiereis

Met Maxitours naar Roemenië

Roemenië verrast op vele domeinen

Tijdens zijn vijfendertigjarige aanwezigheid op de Belgische reismarkt, ontpopte Maxitours zich tot een prominente en gespecialiseerde touroperator voor reizen naar Roemenië. Naast de meer dan een kwart miljoen reizigers die met Maxitours naar dit verwonderlijke Latijnse land in een zeer Slavisch deel van Oost-Europa reisden, behoort sinds kort ook een select groepje van Belgische reisagenten. Zij gingen begin december in op de uitnodiging van Maxitours en ontdekten het land tijdens een boeiende en verrassende studiereis.

Steeds nieuwe locaties

Maxitours nam de gelegenheid te baat om zijn reputatie als vakantiemaker op maat van verschillende smaak- en budgeteisen van zijn, en vooral uw cliënteel, te benadrukken. De touroperator maakt zich sterk voortdurend nieuwe locaties en hotels te bezoeken en te verkennen. Daardoor wil deze vakantiebemiddelaar het aanbod niet alleen in kwantiteit maar ook in kwaliteit laten groeien.

Belangstelling aanwakkeren

Om Roemenië als vakantiebestemming terug en meer nadrukkelijk op de kaart te zetten, nam Maxitours Tourism Marketing & Communication Agency Koombana Bay onder de arm. Namens dit agentschap getuigt Axel De Corte: “Maxitours organiseert vakanties op maat: individueel, in groep, als ontspanning of zakelijk, aan zee of in de bergen, in de zon of in de sneeuw. Alles is mogelijk: van ‘Fly & Drive’, het huren van een auto, de organisatie van incentives en meetings met een strandformule, thalasso, citytrips, cultuur, natuur, avontuur… en alles wat daartussen ligt.” Maxitours maakt zich sterk Roemenië door en door te kennen, inbegrepen het luchtvervoer en de lokale diensten.

Blue Air

Voor haar verplaatsingen in de lucht tussen België en Roemenië werkt Maxitours nauw samen met luchtvaartmaatschappij Blue Air. Deze Roemeense low-cost luchtvaartmaatschappij uit Boekarest heeft Arel Vlaicu International – Boekarests tweede vliegveld en bekend als Bucharest Bañesa – als thuisbasis.
In het winterseizoen legt Blue Air vier keer per week rechtstreeks de verbinding tussen Brussel en Boekarest. ‘s Zomers is dat zes keer. Sinds juni 2017 is er ook een rechtstreekse vlucht van Zaventem naar Constanta, aan de Zwarte Zee in Roemenië. De rechtstreekse verbindingen tussen Brussel en Iasi en Bacau bestaan al langer. Reizigers kunnen dus makkelijk combineren tussen Constanta en Boekarest en nadien rechtstreeks terug naar Brussels Airport (of omgekeerd) vliegen.

Verrassend Roemenië

Om de veelzijdigheid van de bestemming onder de aandacht van de deelnemers te brengen, plaatste Maxitours de studiereis onder het thema ‘Verrassend Roemenië’. De vijfdaagse leidde langs de Karpaten, Transsylvanië en de Roemeense hoofdstad Boekarest.
“Het toerisme in Roemenië heeft de wind in de zeilen en geniet steeds meer belangstelling van de Europese toerismemarkt, o.a. dankzij vele kwaliteitshotels die tot de internationale en lokale ketens behoren”, beweert Maxitours.
Transsylvanië, of ‘het land achter de wouden’, is bij uitstek de regio van betoverende schoonheid. Hier versmelten zachte valleien en sprankelende beekjes, oude steden, vestingsteden gebouwd door de Saksen met mysterieuze kastelen. Verschillenden daarvan staan op de lijst van UNESCO.

Boekarest, kosmopolitische stad van de late negentiende eeuw, wordt gekenmerkt door brede lanen en een ongeëvenaarde architecturale rijkdom. Boekarest is contrastrijk, vriendelijk en bovenal doorspekt met kerken, musea, theaters, winkels, typische charmante restaurants en terrassen én straatmuziekfestivals.

Veelbelovende bestemming

De lokale gastronomie gooide bij de deelnemers aan deze studiereis geen hoge ogen. Des te enthousiaster toonden zij zich om het uitzonderlijke potentieel dat in Roemenië als een van de meest veelbelovende bestemmingen in Europa voor het rapen ligt.

Moderne ontwikkeling

Net als voor de andere reisagenten was het voor Nicolas de Meeus d’Argenteuil (Hutois Selectair, Huy) zijn eerste bezoek aan Roemenië. Hij heeft wel een heleboel vrienden die hem over het land vertelden en bevestigt nu de positieve verhalen die hij hoorde. Naar de bevindingen van Nicolas is Roemenië een mooie reisbestemming met aantrekkelijke prijzen. Roemenië is voor hem een van de laatste landen in Europa dat een moderne ontwikkeling doormaakt. “Grote gastronomie moet je hier niet verwachten, maar wat we op ons bord kregen, heeft me kunnen bekoren”, zegt hij. Met Maxitours heeft hij nog niet veel ervaring maar wat hem betreft zal dat in de toekomst snel veranderen.

Paradijs voor fotoliefhebbers

Ook François Vicca (Globe-Trotters, Brussel) neemt zich voor om tot de vaste afnemers van Maxitours te gaan behoren. Hij ziet veel mogelijkheden in Boekarest en omgeving voor citytrippers die er naar zijn ervaring een bevredigend hotelaanbod dat aan de eisen van zijn cliënteel beantwoordt, vinden. “Voor fotoliefhebbers is deze bestemming een heus paradijs”, zegt François.

Parels van historisch erfgoed

Anneke Gutterman (Selectair Check in for the World, Tienen) schrok even toen ze tussen de vele mooie gebouwen in Boekarest ook veel scheefgezakte huizen opmerkte. Die eerste indruk verdween toen ze werd geconfronteerd met de vele parels in het historische erfgoed en met de vriendelijkheid van de Roemenen. “Spijtig van die onvermijdelijke taalbarrière,” aldus Anneke die zich eveneens voorneemt haar klanten voor Roemenië warm te maken.

De studiereis met Maxitours omschrijft ze als inspirerend maar ze had liever wat minder lang in de autocar gezeten.

Verrijkende stedentrip

Zowel Ingrid Ooms (Reizen Wats Avitour, Antwerpen) als haar collega Karin Spaepen (Robins Travel Uniglobe, Wilrijk) reageren ‘verrassend positief’ op hun kennismaking met Roemenië: “Zowel voor een verrijkende stedentrip als voor een langer verblijf in de prachtige natuur rond Boekarest en/of een sneeuwvakantie zit je er goed.” Over het programma van de famtrip zijn ze het roerend eens dat het aan hun verwachtingen beantwoordde met de kleine opmerking dat er wat weinig aan vrije tijd voor de deelnemers gedacht werd. Beide dames zijn alleszins van plan om de aandacht van hun klanten op dit toch nog vrijwel ongewone reisdoel te vestigen.

Even wennen

“Ik moest aanvankelijk wat wennen”, commentarieert Hugo Paulissen (Limburg International Avitour, Neerpelt) “maar na de eerste dag in Roemenië kwam de sympathie snel aanwaaien.” Net als zijn klanten is Hugo bestendig op zoek naar ideale combinaties tussen cultuur, geschiedenis, religie, ontspanning, gastronomie, gezondheidskuren en alles wat daartussen en –buiten ligt. Hij vindt het allemaal in Roemenië terug. Limburg International Avitour richt zich tot groepsreizen en incentives. “Mijn verwachtingen waren hoog maar ze zijn allemaal ingevuld” kijkt Hugo op de trip terug.

Wie, wat, waar?

Organisator: Maxitours
Periode: 6 tot 10 december 2017
Carrier: Blue Air
Deelnemers: Nele Van Eetvelde (Omnitravel Selectair, Gent), Ingrid Ooms (Reizen Wats NV Avitour, Antwerpen), Karin Spaepen (Robins Travel Uniglobe, Wilrijk), Guy Kluyskens (Smart Travel Uniglobe, Gent), Ingrid Brackman (DTS-OTC Travel NMBS-SNCB, Brussel), Hugo Paulissen (Limburg International Avitour,  Neerpelt), Sam Rosseel (World of Travel Selectair, Kortrijk), Francois Vicca (Globe-Trotters, Brussel), Johan Vanvinckenroye (Jove Travel, Tongeren), Nicolas de Meeus d’Argenteuil (Selectair Voyages Hutois, Huy), Anneke Gutterman (Check in for the World Selectair, Tienen) en Marie-Thérèse Lambrecht (Roelant Reizen Selectair, Aalst).
Begeleider: Axel De Corte (KoomBana Bay)
Overnachtingshotels: Coroana Brasovului (3*sup) Brasov, Novotel (4*sup) Bucarest.
Bezochte hotels: Teleferic 5 (Poiana Brasov), Ibis Palais du Parlement (Bucarest)
Restaurants: Geboortehuis Graaf Dracula (Sighisoara), Sura Dacilor (Poiana Brasov), Pensiune (Azugu), Hanu Berarilor (Boekarest), Caru cin Bere, Pescàrus (Boekarest)
Brochure: Maxitours Roemenië: Welzijn het hele jaar/Roemenië Groepsreizen

Fons Jacobs, senior reporter Travel Magazine

Comments