Studiereis

Maxitours – Aan tafel bij Dracula

Een dozijn Belgische reisagenten genoot overduidelijk van de lunch aan een tafel in het geboortehuis van graaf Dracula. Het gezelschap verzeilde daar op uitnodiging van to Maxitours uit Sint-Joost-ten-Node, dat al 35 jaar van wanten weet in Roemenië.

Tussen de gerechten door vertelt men in Sighisoara maar al te graag dat graaf Dracula – of Vlad Dracula, ook bekend als Vlad de Spietser – meer dan slechts de hoofdrol speelt in fictieve vampierverhalen. Vlad de Spietser voerde wrede straffen uit tijdens zijn heerschappij over Walachije maar de Roemenen beschouwen hem nog steeds als een held en als redder van de natie.

Karpaten en Transsylvanië

Voor de ontdekking van de Roemeense hoofdstad Boekarest en een verkenning van de Karpaten en Transsylvanië zette Maxitours de twaalf Vlaamse en Waalse reisagenten in Brussels Airport op een vliegtuig van Blue Air. Deze maatschappij is vaste carrier van Maxitours naar Roemenië. Van Brussels Airport vliegt Blue Air vier keer per week – in de zomer zes keer – rechtstreeks naar Boekarest. De maatschappij verzorgt ook rechtstreekse verbindingen met Iasi, Bacau en Constanta en onderhoudt in Roemenië enkele binnenlandse verbindingen. Reizigers kunnen dus gemakkelijk combineren. Blue Air is een private luchtvaartmaatschappij die al 10 jaar vanuit Brussel vliegt. In Benelux en Frankrijk wordt Blue Air vertegenwoordigd door Maxitours.

Verrassend Roemenië

Roemenië is onlosmakelijk met Dracula verbonden. Om zijn geboortehuis in Sighisoara te bereiken reden de deelnemers aan de studiereis ‘Verrassend Roemenië’ van de luchthaven in Bucarest naar Brasov in de Karpaten. Het ging via de ‘Voie Royale’ die lokaal bekend staat als de Prahovavallei. Maar eerst werd halt gehouden in Prejmer, een versterkte vesting die door de Saxen met een unieke architectuur werd opgetrokken waardoor ze tot op vandaag als best bewaarde en machtigst versterkte vesting in Transsylvanië wordt beschouwd. De erkenning als UNESCO-werelderfgoed is sinds 1993 een feit. Ook Sighisoara geniet deze erkenning en staat bekend als museumstad.

Wintersport

Een van de meest bekende skistations van Roemenië bevindt zich in Poiana Brasov. Dit skigebied op 170 km van Boekarest torent boven de anderen uit. Het ligt in een prachtige natuur en het gaat er erg professioneel aan toe. Brasov zelf is de grootste stad die door de Saxen werd gebouwd in Transsylvanië. Het is een economische, culturele en toeristische trekpleister waarvan zijn middeleeuws centrum in zeer goede staat bewaard is. Brasov is een uitstekende uitvalsbasis voor tochten door Roemenië.

Rode en witte wijn

Wie van al het rondtrekken in Roemenië dorstig wordt, hoeft niet te treuren. Het land is een der grootste wijnproducenten ter wereld. Er liggen uitstekende rode en witte wijnen maar ook aantrekkelijke schuimwijnen en de brandewijn ‘palinka’ in de kelders.

Hoofdstad Boekarest

Boekarest wordt wel eens als het Parijs van de Balkan omschreven. De stad dankt dit predicaat aan haar kosmopolitische uitstraling en een haast niet geëvenaarde architecturale rijkdom.

Groepsfoto voor het geboortehuis van Dracula.

Comments