Studiereis

MalaysiaPro

Maleisië verzamelt alles wat Azië te bieden heeft

Maleisië is Azië op zijn best. Een veelzijdig land, zeggen ze zelf, omdat verschillende culturen er in harmonie samenleven, de natuur al even divers is en heden en verleden in elkaar overvloeien. Alleen het weer, dat is eenzijdig: het jaar door een tropisch regenwoudklimaat, dus heel warm en veel regen. Wat er ook van zij, het is de betere kennismaking met Azië en voor de MalaysiaPro experience fam trip van Imagine Travel, Emirates en Travel Magazine.

Hoofdstad vol contrasten

De Petronas Twin Towers staan synoniem voor het moderne Maleisië en Kuala Lumpur, als een bruisende en uitdijende wereldstad. Op wandelafstand en in de schaduw van de futuristische hoogbouw, vind je nog volkse wijken zoals Kampung Baru waar de tijd lijkt stil te staan. Kleine huisjes omzoomd door boompjes en rustige straten met streetfood-stalletjes en lokale restaurants waar plastiek stoelen en wankele tafeltjes geenszins doen vermoeden dat zulke heerlijke gerechten bestaan. Maleisië is één grote mix en ook die wereldkeuken combineert het beste van Azië. In Kuala Lumpur wonen meer dan 2,3 miljoen mensen, maar het blijft een leefbare stad zonder gewoel en het verschrikkelijke verkeer van andere miljoenensteden. Je loopt verloren tussen de prullaria in de traditionele Chinese of Indische wijk, maar kan verpozen in een Hard Rock Café, westerse shoppingcentra en veelsterrenhotels. Hotel Maya torent uit boven het moderne en het oude Kuala Lumpur.

Sportieve uitdagingen

Batu Caves

Het Four Seasons Kuala Lumpur, waar de meest veeleisende reiziger zijn gading vindt, is gloednieuw. De kamers zijn ruim, het uitzicht adembenemend, de service bovenmatig en, niet te vergeten, de cocktails in de bar zijn van wereldklasse. Als uitdaging mochten de deelnemers van de fam trip trachten beter te doen dan de bartender van Bar Trigona, titularis van de ‘Best New Cocktail Bar in Asia-Pacific’. Het resultaat kwam niet in de buurt, maar één team overtroefde de rest en stond dus een stap dichterbij het gegeerde ticket op de terugreis in Business Class van Emirates, want dat én eeuwige roem zijn de inzet van de MalaysiaPro experience fam trip. Het is een avontuurlijke tocht met geestige uitdagingen voor de deelnemers. Ze weten niet waar ze terecht komen en reizen zoals hun klanten – die vaak ook alleen op hun advies een sprong in het onbekende wagen. “We zochten een atypische formule voor een studiereis waarbij de deelnemers actief een nieuwe bestemming ontdekken. We tonen ook wat we onze klanten kunnen aanbieden”, aldus Evy Moens van Imagine Travel.

Trekpleisters

Maleisië is niet het spectaculairste deel van Azië en de bezienswaardigheden, zoals het geprezen hindoeïstisch heiligdom Batu Caves, hebben niet de uitstraling van de tempels van Angkor Wat in Cambodja, de Pagodes in Myanmar of de tempels in Thailand, maar Maleisië heeft trekpleisters die niet overrompeld worden door toeristen. Het is er aangenaam reizen, beschikt over een goed wegennet en alles is keurig geregeld. Batu Caves is een geheel van kalkstenen grotten net buiten Kuala Lumpur en vooral beroemd voor de 272 regenboogkleurige treden naar de kathedraalgrot en het 42 meter hoge gouden standbeeld van Murugan, de patroonheilige van de Tamils, god van oorlog en overwinning. Het heiligdom is ook berucht voor zijn franke aapjes die vliegensvlug smartphones en alles wat op eten lijkt uit de handen rukken van de devote pelgrims en de achteloze toeristen.

Hooglanden

Batu Caves is een boeiende tussenstop onderweg naar de Cameron Highlands, genoemd naar de Britse ontdekkingsreiziger die er een veel koeler Maleisië aantrof. Het is een streek die uiterst geschikt is voor theeplantages, maar ook voor aardbeienvelden. De hoogvlakte leent zich uitstekend voor korte en lange wandelingen. Het is er zelden kouder dan 10 graden en bijna nooit warmer dan 21 graden. De Britse kolonialen verbleven er graag en veel. Residenties en hotels zijn dan ook opgetrokken in de oud-Britse tudor-stijl, waar nog altijd geweldige overpeinzingen opborrelen bij de traditionele Engelse High Tea. Ook in Strawberry Park Resort, tussen de aardbeivelden, is de koloniale sfeer gebleven en is het genieten van de stilte en de rust.

Inheemse bevolking

In Cameron Highlands zijn nog talrijke nederzettingen van de oorspronkelijke bewoners van Maleisië, de Orang Asli (letterlijk: ‘natuurlijke mensen’, al hebben ze het nu liever over Orang Kita, ‘onze mensen’, red.), te vinden. Soms zijn toeristen er welkom en graag demonstreert deze inheemse minderheid hun vaardigheid met de blaaspijp. De twaalf reisagenten mochten het ook proberen en gingen met elkaar in competitie in de puntenjacht naar een luxueuzere terugreis. Na een spoedopleiding was het niet de bedoeling om een arm beestje uit de boom te schieten, maar wel om de roos te raken op een bordje piepschuim, en dat lukte wonderwel. Cameron Highlands is koel maar vochtig en dat is de ideale combinatie voor mosvorming. Betoverend mooi is dan ook het Mossy Forest, een sprookjesachtig bos waar, gehuld in de mist, bomen en planten onder dikke lagen mos zitten. Mount Brinchang is de hoogste top op 2.032 meter en het zicht over die zee van groen met slierten mist is niet te evenaren.

Rafting

De overvloedige regen heeft als voordeel dat de rivieren zelden droog vallen en raften nog een echt avontuur is. Op de rivier Kampar in Gopeng, Perak, kunnen zelfs leken het peddelen de baas. Het is raften in ‘whitewater’, door de kleur die het krijgt vanwege het samenspel van de stroming, het verval en de neerslag van de stenen en rotsen in de rivier. Een nat pak is onvermijdelijk, maar – zoals gezegd – beschikt Maleisië over een tropisch klimaat en geldt een duik overboord als een welgekomen afkoeling. De rivier en de skipper zorgen ervoor dat je stroomafwaarts belandt, al dan niet in de boot…

Tropisch regenwoud

Geen reis naar Maleisië zonder een tocht door het tropische regenwoud. Vertrekpunt voor de MalaysiaPro was Banding Island, een kunstmatig eiland in Lake Temenggor. Begin jaren zestig werd begonnen met de constructie van de gigantische Temenggor-dam met als doel elektriciteit te produceren, maar vooral om de communistische infiltranten en de smokkelaars de pas af te snijden door simpelweg de hele regio onder water te zetten. Banding Island was een heuveltop en daarop is nu het Belum Rainforest Resort neergepoot. Het meer is omringd door een oerbos dat zo’n 130 miljoen jaar oud is. Het is één van de laatste toevluchtsoorden in Maleisië voor wilde dieren zoals olifanten, tijgers, tapirs en verscheidene soorten neushoornvogels. Een tocht door de jungle is een ervaring die niemand onverschillig laat. Wilde dieren laten zich niet zien, al zijn de sporen van olifanten in de vorm van gigantische drollen overal aanwezig. De kans dat je dikhuiden ziet, is al even groot als winnen met de lotto. Belangrijk zijn de geneeskrachtige planten in dit onaangeroerde woud. Sommige planten stoppen hoofdpijn of bloeden, helpen tegen slangenbeten of bij vruchtbaarheidsproblemen, terwijl anderen – die naar verluid afschuwelijk smaken – dan weer bij mannen de potentie verhogen, het natuurlijke viagra van Maleisië.

Strandvakantie

Maleisië zou niet op een uitzonderlijke verscheidenheid kunnen bogen als er geen strandvakantie mogelijk was. De meest voor de hand liggende bestemming is het eiland Langkawi, helemaal in het noorden aan de grens met Thailand, of de Perhentian-eilanden. De stranden zijn er ronduit adembenemend, maar ook het eiland Penang is aan te bevelen.  Penang heeft een grote luchthaven en is veel gemakkelijker bereikbaar door een gigantische brug die bijna een kopie is van de Sontbrug tussen Denemarken en Zweden. De kustlijn van Penang, met zijn hypermoderne resorts, heeft veel weg van Florida. Er is zelfs een Miami Beach, maar vooral Batu Ferringhi Beach is een aanrader met onder meer het uitstekende Shangri-La Golden Sands Resort. Fascinerend is de historische stad Georgetown. 500 jaar geleden was het een klein vissersdorp, maar nu is het, op Kuala Lumpur na, de grootste stad van het land en wordt het ook wel de economische hoofdstad van Maleisië genoemd. Georgetown is werelderfgoed en gelukkig is de klok er stilgezet en zijn de historische gebouwen en wijken bewaard gebleven. Europese en Aziatische invloeden resulteerden in die unieke multiculturele erfenis. Maleisië mag er dus wel degelijk prat op gaan dat het alles verzamelt wat Azië te bieden heeft.

MalaysiaPro experience fam trip

Wanneer: 16-23 oktober 2019

Carrier: Emirates

Deelnemers: Karin Spaepen (Uniglobe Robins Travel Wilrijk), Karolien Deconinck (Hoppetravel Poperinge), Estelle Jendrejac (Voyages Helios Gigatour Doornik), Lesley Aerts (Day One Travel Kruibeke), Kevin Roche (RTK Travel Center La Louvière),  Hanane Ouakhchachi (Gigatour Voyages Helios Elsene), Ellen Bracke (TUI Zelzate), Sandra Vantongerloo (Conny Cars Westerlo), Laura Van Impe (Reizen De Lathauwer Aalst), Inge Gerrits (Omnia Travel Antwerpen), Jérôme Bodin (We love to travel Pommerloch, Luxemburg), Elke Derudder (D Travel Wervik)

Begeleiding: Veronique Rosenfeld (Imagine Travel), Evy Moens (Imagine Travel), Jan Vandenbranden (Emirates)

Verblijf: Hotel Maya Kuala Lumpur, Hotel Weil Ipoh, Strawberry Park Resort Cameron Highlands, Belum Rainforest Resort Banding Island, Shangri-La Golden Sands Penang

Comments