Analyse

MalaysiaPro Experience Fam Trip

Veelzijdig Maleisië

Geen berg te hoog, geen rivier te wild, geen jungle te diep en geen stad te groot voor de uitverkorenen van de  MalaysiaPro, de experience fam trip van het jaar onder de vertrouwde vleugels van Imagine Travel en Emirates. Een week lang hebben 12 reisagenten Maleisië doorkruist voor een uitdagende en spannende confrontatie met deze minder bekende parel van Azië, het veelzijdige Maleisië.

Godsgeschenk

De winnaars van de sociale mediaproef (het behalen van zo veel mogelijk ‘likes’ op een Facebook-album) mochten op de heenvlucht naar Kuala Lumpur al meteen proeven van de geneugten van de geprezen Business Class bij Emirates. Maar ook bij het “voetvolk” klonk alleen maar goeds over het comfort van Economy. Vooral indruk maakte de vlucht Dubai–Kuala Lumpur op één van de 112 reusachtige, maar zo zacht vliegende A380-800’s van Emirates. Vanuit België zit er op de lijn naar Maleisië nog wat speling. Vandaar de keuze van de luchtvaartmaatschappij om Maleisië als bestemming voor de Pro experience fam trip uit te kiezen. “Emirates is tot grote voldoening vijf jaar actief in Brussel. Aanvankelijk ging het om dagelijkse vluchten met een vlotte aansluiting op zo’n 150 bestemmingen vanuit Dubai. Maar drie jaar geleden is dat al verdubbeld met nu dus een middag- en een avondvlucht. Dat draait goed en vooral de Business Class doet het uitstekend, want die 42 zetels zijn heel snel verkocht,” aldus Jan Vandenbranden, Sales Executive Emirates.

Ook Imagine ziet nog meer mogelijkheden in Maleisië, want “het is ten onrechte een te onbekende bestemming”, vindt Veronique Rosenfeld, Sales, press and communication van Imagine Travel. “In Nederland verkoopt dat enorm goed. Het is niet de duurste, maar ook niet de goedkoopste bestemming en een godsgeschenk omdat het zo’n compacte bestemming is. Het is een land met een goed wegennet en met aangename en communicatief vaardige mensen, lekker eten en kwaliteit-prijs verhoudingsgewijs uitstekende hotels. Het past helemaal in onze filosofie van reizen. Dat willen we de reisagenten met deze atypische fam trip laten beleven.”

Highlights

“Een heel dankbare bestemming ook”, zegt Evy Moens, Product Manager Azië bij Imagine Travel. “Het is heel veelzijdig, misschien zonder echt oogverblindende highlights in het genre van de Taj Mahal in Indië, maar met een goed verdeeld aanbod van boeiende plaatsten, waar je zeker de reis met een hoogtepunt kan besluiten.” Hoogtepunten waren er bij de vleet voor de deelnemers aan de MalaysiaPro. De leefbaarheid van een grootstad als Kuala Lumpur, de theeplantages van Cameron Highlands, de ondoordringbare jungle rond Banding Island of de koloniale erfenis van Georgetown. “Het zal zichzelf niet verkopen maar het is goed aan de man te brengen,” weet Karin Spaepen van Uniglobe Robins Travel Wilrijk. “Het is charmant reizen en ook plezant omdat alles keurig te regelen valt. Maleisië is comfortabel en leefbaar en je kan hier nog de enige westerse toerist zijn.”

De MalaysiaPro experience fam trip is vooral een belevingsstudiereis met een avontuurlijk kantje en veel uitdagingen waar – bij terugkeer – eveneens een zitje in de betere luxe van Business Class aan vasthangt. “Je leert elkaar beter kennen met die geestige proefjes en willens nillens kom je in contact met iedereen”, zegt Karolien Deconinck van Hoppetravel Poperinge. “Er is fel gestreden in een geestige competitiviteit. Al bij de tussenstop op de luchthaven van Dubai werd driftig gezocht naar de mascotte van Johnnie Walker en op de Chinese markt in Kuala Lumpur werd fel afgedongen om toch maar met een paar lokale munten zoveel mogelijk verschillende groenten en fruit te kopen. “Verrassend en opwindend,” zegt Estelle Jendrejac van Voyages Helios Gigatour Doornik. “Uiteindelijk waren er geen drie, maar acht winnaars om in grote rust de terugreis naar België te maken. Moe maar tevreden en de ervaring rijker dat Maleisië echt veelzijdig is.”

Reacties

Lesley Aerts (Day One Travel Kruibeke): “Ik heb uitgekeken naar deze speciale fam trip, want, afgaande op de vorige edities, leek het me een bijzondere ervaring. We maken kennis met het land, maar ook met de manier van werken van Imagine. Onbekend is onbemind en van Maleisië had ik een verkeerd beeld. Ik dacht dat het een strikter moslimland was, maar dat valt erg mee.”

Kevin Roche (RTK Travel Center La Louvière): “Het is een sportief-culturele uitdaging voor ons in een land vol contrasten. We zien grote verstedelijking, maar ook landelijke schoonheid en een post-koloniale toets. De vriendelijkheid van de mensen is me erg opgevallen en vooral hoe die verschillende etniciteiten – Chinezen, Maleisiërs, hindoes en moslims – er in slagen om samen te leven.”

Hanane Ouakhchachi (Gigatour Voyages Helios Elsene): “Een heel aangenaam land met goede wegen en een goede organisatie. Kuala Lumpur doet me aan Bangkok denken, maar dan zonder de files en de grote armoedewijken. De mensen hebben het goed, want je vindt geen Maleisische gelukszoekers in ons land, wat misschien betekent dat de mensen hier gelukkig zijn en het niet elders gaan zoeken. Er is ook een aangename tolerantie tussen de verschillende religieuze bevolkingsgroepen. Het is een aanrader.”

Ellen Bracke (TUI Zelzate): “Voor mijn eerste keer in Azië had ik grote verwachtingen over de natuur en de verscheidenheid. Het valt geweldig mee en de contrasten lijken niet zo groot. Kuala Lumpur had ik veel drukker verwacht, maar dat blijkt dus een heel leefbare stad. Ik hou van zo’n avontuurlijke rondreis waarbij de nadruk eerder ligt op beleven dan op zoveel mogelijk hotels te bezoeken. We zagen de hoogtepunten, maar leerden ook de mensen kennen achter Imagine Travel en dat persoonlijk contact is van goudwaarde.”

Elke Derudder (D Travel Wervik): “Maleisië is niet zo bekend en dus geen klassieke bestemming. Het is een onbekende topper die we aan de klanten kunnen aanbieden, een bestemming voor mensen die het gehad hebben met die grote steden en die tempels in Azië moe zijn gezien. Hier is natuur, maar ook de nodige luxe en comfort. Imagine bewijst dat het de capaciteit heeft om dit soort à-la-cartereizen aan te bieden.”

Laura Van Impe (Reizen De Lathauwer Aalst): “Deze MalaysiaPro experience fam trip is een droom die uitkomt, want ik keek er echt naar uit om op deze manier een bestemming te leren kennen. Het land heeft me aangenaam verrast en ik zou het als een betere bestemming in Azië bestempelen met veel afwisseling van natuur, strand en stad. Alles is goed bereikbaar door een uitstekend wegennet en mensen die goed Engels spreken. Het is misschien niet zo typisch Azië, maar het heeft me helemaal overtuigd.”

Sandra Vantongerloo (Conny Cars Westerlo): “Ik was op mijn eerste keer Maleisië aangenaam verrast door de vriendelijkheid van de mensen en geboeid door die tegenstelling tussen de grote steden en het platteland. Heel blij dat ik dit kon meemaken.”

Inge Gerrits (Omnia Travel Antwerpen): “Maleisië was me totaal onbekend en ik wist niet wat ik me er moest bij voorstellen. Vooral de mensen zullen me bijblijven omdat ze er blijkbaar in slagen om ondanks hun verscheidenheid, toch goed samen te leven. Er is respect voor elkaar, daarin blinkt het land uit want de rest vind je ook elders in Azië. Mensen zijn veel vriendelijker en je wordt niet scheef bekeken, ook al vraag je naar alcohol in dit strikte moslimland. Op deze fam trip laten we ons meedrijven zoals onze klanten zich laten meedrijven op onze adviezen. Mijn verwachtingen zijn ingelost. Het is een atypische bestemming en veel rustiger dan elders in Azië.”

Jerome Bodin (We love to travel Pommerloch, Luxemburg): “Het was een bijzondere kennismaking met het land en met touroperator Imagine. Alles was super goed georganiseerd en de gidsen waren uitstekend. Ik ken het zuidoosten van Azië zeer goed, maar Maleisië is helemaal anders. Het is heel modern en ook weer heel traditioneel met drie culturen, moslims, hindoes en christenen, die samen leven. Het verraste me dat dat niet tot problemen leidt.”

Luc De Smet, reporter Travel Magazine

Comments