Bestemmingen

Madrid – De kunstboulevard

De Kunstboulevard biedt een buitengewone route die je nergens elders ter wereld zal aantreffen: een wandeling langs schilderkunst en beeldhouwwerken, architectuur en natuurpracht, in één van de meest emblematische zones van Madrid: de Paseo del Prado. Deze avenue, die zich bij uitstek leent voor een plezierige wandeling, maakt deel uit van een van oudsher door de Madrilenen zeer geliefde zone. De laan kan bogen op de aanwezigheid van niet minder dan drie van de belangrijkste musea van Spanje: het Pradomuseum, het Museum Thyssen-Bornemisza en het Nationaal Museum Kunstcentrum Reina Sofía.

Gouden kunstdriehoek

Madrid staat voor een smakelijke eetcultuur, een bruisend nachtleven, een historisch centrum en is vooral een uitgeproken kunststad, die zich uitstekend leent voor een ‘reis’ door de westerse kunstgeschiedenis. De stad beschikt over een portfolio aan topmusea om U tegen te zeggen. Het ongeziene kunst– en cultuuraanbod maakt van Madrid één van de meest bezochte steden in de wereld. De drie musea, het Pradomuseum, het Museum Thyssen-Bornemisza en het Nationaal Museum Kunstcentrum Reina Sofía, worden samen ook wel de ‘Triángulo del Arte’ (kunstdriehoek) of ‘Triángulo del Oro’ (gouden driehoek) genoemd. Een van de meest karakteristieke stadsroutes van Madrid voert dan ook in de vorm van een driehoek langs de drie musea en laat de bezoekers genieten van het allerbeste dat Madrid te bieden heeft. Slechts één plek op deze aarde, de Paseo del Prado, biedt de mogelijkheid om binnen een beperkte zone te genieten van werken als ‘Las Meninas’ van Velázquez, de ‘Majas’ van Goya, ‘Giovanna Tornabuoni’ van Ghirlandaio of ‘Les Vessenots en Auvers’ van Van Gogh en de ‘Guernica’ van Picasso, die zich hier naast talrijke andere meesterwerken van de universele kunst op slechts enkele meters van elkaar bevinden.

Pradomuseum

Het Pradomuseum bezit op het gebied van de Spaanse schilderkunst de belangrijkste verzameling ter wereld, namelijk van de grootste meesters van de universele schilderkunst zoals El Greco, Velázquez, Goya en van de belangrijkste artiesten uit de Gouden Eeuw als Ribera, Zurbarán en Murillo. En om vooral de Vlaamse kunstschatten niet over het hoofd te zien, bijv. de mooiste werken van Van der Weyden. Voor wat betreft de Italiaanse kunst: de meest complete collectie van Titiaan en andere schilders van de Venetiaanse School. En dit alles kan je vinden in slechts één museum. In geringere mate, zijn ook de Duitse, Franse en Engelse schilderkunst vertegenwoordigd. Het Prado museum krijgt elk jaar zo’n drie miljoen bezoekers over de vloer.

Pradomuseum

Museum Thyssen-Bornemisza

Het Museo Thyssen-Bornemisza bevat het grootste deel van de kostbare kunstcollectie van de Duits-Hongaarse baron en zakenman Hans Heinrich Thyssen-Bornemisza. Het museum huisvest prachtige werken van oude meesters vanaf de 13de eeuw en ook een groot aantal impressionistische schilderijen en Amerikaanse kunst uit de 19de eeuw. Nadat het Museum Thyssen-Bornemisza was geopend, ontstond er een magische wisselwerking tussen de collecties van beide musea. Hetgeen we missen in het Prado is op schitterende wijze vertegenwoordigd in het Thyssen. Het harmonieuze verband begint al met de Primitieve Italiaanse kunst: terwijl we in het Pradomuseum het meesterwerk ‘Maria-Boodschap’ van Fra Angélico kunnen bewonderen, vinden we in het Thyssenmuseum een uitgebreide belangrijke collectie van deze kunstrichting. Laatstgenoemd museum biedt een bijna perfecte aanvulling op de Duitse Renaissance en de Nederlandse schilderkunst uit de zeventiende eeuw, die slechts schaars vertegenwoordigd zijn in het Pradomuseum, en de Amerikaanse schilderkunst uit de negentiende eeuw, die in Spanje nagenoeg ontbreekt.

Het Museum Thyssen-Bornemisza.

Nationaal Museum Kunstcentrum Reina Sofía

De wandeling wordt afgesloten met het meesterwerk van de vorige eeuw: de ‘Guernica’ van Picasso, dat de ruggengraat vormt van de kunstverzameling van de twintigste eeuw en dat te bewonderen is in het Nationaal Museum Kunstcentrum Reina Sofía. In dit museum treffen we voornamelijk Spaanse schilder- en beeldhouwkunst: Picasso, Juan Gris, Miró, Dalí, Chillida en Tàpies. Eveneens kan men in dit museum de meest recente vormen van expressie ontdekken. Maar er is nog zoveel meer. Stuur je klant gerust langs het intieme en kunsthistorisch zeer rijke klooster Descalzas Reales of het Sorolla museum, dat de kunst van de beste impressionistische kunstenaars van Spanje toont. Ook het Palacio Real, oftewel het Koninklijk paleis, is absoluut een bezoekje waard. In de drukke stad komt je klant zo tot rust in El Retiro, een groene oase en bron van vrijetijdsbesteding. De zuiderse temperaturen zorgen ervoor dat elk moment perfect is om een terrasje te doen, vooraleer een boeiende ontdekkingstocht verder te zetten.

Nationaal Museum Kunstcentrum Reina Sofía.

Aanbod to’s

De to’s met een aanbod Spanje bieden traditioneel Madrid aan als citytrip, al dan niet in combinatie met één van de prachtige nabijgelegen steden.

Comments