Binnenland

Le Pavillon du Zoute & Hotel St.Pol: familiale geheimtip

Autovakanties Belgische Kust

Le Pavillon du Zoute & Hotel St.Pol: familiale geheimtip

De bosrijke Oosthoek, aan de rand van Knokke-Heist, vlak bij de ingang van het vernieuwde Zwin Natuur Park, en toch maar amper 2 kilometer van het strand, herbergt al jaar en dag 2 familiale top hotels, uitgebaat en professioneel gestuurd door twee broers en familieleden: de oudere Marc (58), een klassieke discrete Brits aandoende gentleman in zijn vertrouwde Anglo-Normandische Le Pavillon du Zoute (48 kamers) en zijn jongere broer Robin (55) die het kleinere ecologisch geïnspireerde St.Pol runt (18 kamers), en net voor de pandemie bekroond werd met de prestigieuze ‘Green Key Award’.

Op de Oosthoek – uiteindelijk ook niet ver gelegen van o.a. Moeder Siska – kun je om het klassiek geïnspireerde Le Pavillon du Zoute – niet heen. Het hotel in Normandische villastijl met een prachtige Engelse tuin , met als een mystery schat een enorme Naamse granieten rots verscholen in het groen, symbool voor de sterke familiale band tussen de verschillende familieleden actief in beide hotels. Het is een ideale uitvalsbasis voor daguitstappen en talloze fietsvakanties (fietsverhuur is letterlijk naast de deur!) in de bosrijke omgeving vlak bij het natuurreservaat. Het hotel beschikt over een indoor zwembad, sauna, ruime gratis privé-parking, 2 grote salons met bar en uiteraard is de perfect onderhouden Engelse tuin een ideale coronaproof ruimte voor een apero, babbel of in familiebubbels georganiseerde koffie of thee. Een onberispelijk uitgevoerde persoonlijke service bij het ontbijt, die ook alle corona-protocollen perfect uitvoert.

Zo worden de gasten bij het inchecken (en dit voor 18u) gevraagd hun persoonlijke wensen voor de ontbijtcompositie van de volgende ochtend aan de receptie in te vullen, samen met de gewenste ontbijttijd (tot 10u30). Dit wordt alles met jong en gedreven personeel de volgende ochtend keurig gepresenteerd.

Waar Le Pavillon du Zoute, naast het klassieke vakantiegebeuren ook hoog scoort, is het businesscenter uitgerust met 4 klassieke en 2 additionele subzalen die in classroom-figuratie 80 à 85 deelnemers en in U-vorm 75 kan bevatten. Alle moderne technologie wordt in eigen beheer uitgevoerd, zoals smart board en andere elektronische faciliteiten. Uiteraard is het hotel en zijn omgeving met deze ruimte ideaal voor residentiële seminaries, op gelijk welk ogenblik van het kalenderjaar. Vandaar ook logisch dat vele bedrijven op geregelde tijdstippen hier ‘corporate’ neerstrijken.

Bij een eventuele overflow komt, zoals eerder aangegeven, het vlakbij gelegen kleine hotel St.Pol van broer Robin Schlüter in aanmerking die, dat volgens een gereputeerde hospitality-hotelier uit Westkapelle, “…de mooiste kamers prijs/kwaliteit telt van alle hotels in Knokke-Heist…” Robin Schlüter, een oud student van de fameuze Ter Groene Poorte opleiding in Brugge, paste de jongste jaren het gebouw ecologisch aan, want het dateerde al van 1960. Begonnen als een auberge met twee kamers, telt het nu 18 topkamers. Er is enorm geïnvesteerd in de infrastructuur van het gebouw: alle ramen zijn voorzien met hoogredementsglas (geen airco), de klassieke lampen zijn vervangen door LED-technologie, er wordt gepoetst met zuiver ecologische producten, alle toilet- en ander papier draagt een ecolabel, single use plastic is verbannen, de f&b-normen zijn zo opgesteld om ontbijtvoedselverspilling tegen te gaan en meer dan de helft van de elektriciteit komt van de eigen zonnepanelen. Dit alles leidde dat Hotel St.Pol (net als het Ibis Budgethotel in Knokke) begin dit jaar na twee zware controlerondes het logo Green Key 2020 uitgereikt kregen. In Vlaanderen is het programma Green Key een onderdeel van de FEE (Foundation for Environmental Education) en wordt bij ons geïmplementeerd door ‘GoodPlanet Belgium’ met ondersteuning van Toerisme Vlaanderen.

Een absolute USP voor Hotel St.Pol met een knipoog naar de landelijke omgeving, te midden van de beginnende poldervelden, is dat het inzet op ecologische bijenkasten. Robin Schlüter concentreert zich inderdaad op inlandse bijen die met uitsterven bedreigd zijn. “In het hele ecotraject is ook de Toeristische Dienst van het natuurgeïnspireerde Knokke-Heist betrokken, en via de dynamische VZW van de diverse Knokse hotels willen we onze collega’s overtuigen dezelfde weg in te slaan zoals wij”, aldus Robin. Een recent rapport toont immers aan dat 70% van alle reizigers wereldwijd de voorkeur uitspreekt om een milieuvriendelijk hotel te boeken. Niet vergeten dat het Green Key-certificaat een wereldwijd ecolabel in de recreatieve- en vrijetijdsbranche is dat al in 66 landen op de vijf continenten vertegenwoordigd is. Hotel St.Pol is hier een typisch voorbeeld van een duurzame onderneming die er alles aan doet het milieu te respecteren zonder dat de gasten op comfort, betaalbaarheid (je kan er ook met ecocheques betalen) en kwaliteit moeten inleveren.

Wat beide familiale hotels ook uniek maakt in deze geglobaliseerde postindustriële tijden, is de betrokkenheid van de eigen bio-regioproductie van talloze eetwaren. De wijk Hazegras, te midden de polders, produceert een rijk gediversifieerd gamma aan confituren, boter, roomijs, enz. zonder de eigen honing-rijkdom te vergeten.

Logisch dat wie hier voor het eerst neerstrijkt, met of zonder familie, telkens opnieuw terugkomt om de uiterst gepersonaliseerde service van een gedreven hotelfamilie te genieten!

Robrecht Willaert, hoofdredacteur

P.S. Behalve de autovakantie-brochure van TUI, genieten alle bonafide reisagenten de gebruikelijke commissie.

 

Comments