Cruise, Reisindustrie

Le Commandant Charcot vertrekt na doopplechtigheden naar Zuid-Amerika

Ponant heeft in Le Havre haar hoogpolaire verkenningsschip Le Commandant Charcot gedoopt. Tijdens een week van presentaties kregen 1.500 genodigden de kans dit unieke schip te ontdekken. Op de gastenlijst stonden de trouwste klanten (die in sommige gevallen al meer dan 50 keer met de Franse luxe- en expeditierederij hebben gevaren), een internationaal gezelschap van journalisten en reisprofessionelen. Ook vanuit ons land kregen een aantal reisagenten en touroperators de gelegenheid een nacht door te brengen aan boord van Le Commandant Charcot.

Het schip is uniek op alle fronten. Om te beginnen is Le Commandant Charcot het eerste exploratieschip dat vaart op vloeibaar aardgas. Het vaartuig heeft een autonomie op aardgas van twee tot twee en een halve maand. De hybride elektrische motoren kunnen zowel op LNG als diesel varen. Bovendien wordt de overtollige energie opgeslagen in batterijen. Deze accu’s garanderen de energievoorziening in geval van een stroomonderbreking en fungeren als een bijkomende generator. Ze zorgen voor extra vermogen in bepaalde gebieden en laten toe aan de kade over te schakelen op elektrische stroom. Le Commandant Charcot is tevens uitgerust om in de havens over te schakelen op walstroom en op die manier de uitstoot van stikstof, fijnstof en zwavel te reduceren.

Daarnaast was de grote uitdaging om de gasten op een uiterst comfortabele en veilige manier te brengen naar bestemmingen waar de temperatuur daalt tot -25 graden en het schip ijsdiktes tot 2,5 m moet trotseren. Le Commandant Charcot beschikt over een speciaal rompdesign en twee scheepsbruggen om zowel voorwaarts als achterwaarts te varen. Dit laatste is vooral bedoeld voor situaties waarbij de ijsdikte de doorvaart van het schip belemmert. Door middel van de boegschroeven kan de Charcot 180 graden maneuvreren waarna de zware schroefbladen van de Azipods de ijslaag vermalen om een vrije doorgang te creëren.

Le Commandant Charcot is eveneens uitgerust met faciliteiten en apparatuur voor onderzoek. Op die manier biedt Ponant de wetenschappelijke wereld een platform voor observatie, onderzoek en analyse van de polaire ecosystemen. Aan boord van het exploratieschip zijn tevens 12 kajuiten voorbehouden voor wetenschappers, natuurkundigen en gastsprekers. Ook de passagiers profiteren van hun aanwezigheid. Zij worden betrokken in het wetenschappelijk veldwerk en vernemen tijdens spreekbeurten meer over het belang van onderzoek naar onder meer de dikte en samenstelling van het ijs, de watertemperaturen en de stromingen.

Uniek product

Volgens Sam Verhaegen, BeLux-verkoopdirecteur bij Ponant, onderscheidt het nieuwe vlaggenschip van de rederij zich onder meer in zijn verfijning, afwerking en bestemmingen die het bezoekt. “Le Commandant Charcot komt echt op plaatsen waar andere schepen niet kunnen varen en vervoert de gasten in een exclusieve omgeving en met een heel persoonlijke begeleiding. Wij hebben 24 naturalisten aan boord. Dat zijn er dubbel zoveel als op sommige andere schepen. De groepjes zijn bijgevolg veel kleiner en dat laat de gasten toe nog meer te ontdekken op plaatsen waar nog maar heel weinig mensen zijn geweest.”

Le Commandant Charcot is een klasse op zich en staat los van de andere schepen van Ponant. Verhaegen: “Het is een uniek schip. We zullen ook geen tweede Charcot bouwen. Het gaat om reizen waarop alles draait rond de eigenheid en plaatsen die we verkennen. Het moet een exclusief product blijven en het is niet de bedoeling dat we op termijn met vier schepen de Noordpool bezoeken. Wellicht is dit schip wel een trigger voor de rest van de vloot. In navolging van Le Commandant Charcot is het de bedoeling ook op andere schepen wetenschappers aan boord te brengen en hen de mogelijkheid te bieden op meer plaatsen aan onderzoek te doen. Onze schepen lopen bestemmingen aan die het grote publiek niet bezoekt en we willen een deur openen naar de wetenschap.”

Aan welke klanten moeten de reisagenten Le Commandant Charcot voorstellen? Verhaegen: “Aan mensen die echt iets unieks willen beleven en plaatsen willen bezoeken waar anderen niet kunnen komen en waar ze alleen zijn met de wereld, ver weg van het massatoerisme. Luxe draait vandaag niet langer rond de kaviaar, de champagne en de blingbling, maar om de exclusieve beleving. Le Commandant Charcot is een product voor mensen die de beleving belangrijker vinden dan de omkadering. Het bezoek aan de Noordpool is eigenlijk maar een geografisch cijfer op een ijsvlakte, maar de emotie die daarbij komt kijken is des te belangrijker. Mensen de mogelijkheid bieden op het dak van de wereld te staan is een ervaring die alleen wij kunnen bieden.”

Le Commandant Charcot vertrekt deze week vanuit Frankrijk via Portugal naar Zuid-Amerika voor haar eerste winterseizoen in Antarctica. In het voorjaar 2022 keert het schip terug naar Europa. Op het programma staan cruises in IJsland, Groenland en Spitsbergen alsook vier reizen naar de geografische Noordpool. Het schip biedt plaats aan 245 gasten en 215 bemanningen waaronder een Belgische butler en barman Tibo Cauberghs uit Brecht bij Antwerpen (foto).

Comments