Studiereis

Latina Experience of Travel: Panama & Ecuador

Ecuador: diversiteit troef

Hoewel het één van de kleinste landen van Latijns-Amerika is, kan je in Ecuador al het beste van het continent terugvinden. Ecuador was de eerste bestemming van de tweede editie van de Latina Experience of Travel die in november werd georganiseerd door Sudamerica Tours. Ecuador legde de lat meteen hoog!

Alles wat je in heel Zuid-Amerika kan ontdekken, vind je terug in Ecuador: een tropische kustlijn, koloniale steden, vulkanen, een stukje Andesgebergte en een groot deel van de Amazone jungle. Om nog maar te zwijgen van een van de meest fantastische schatten van de mensheid: de Galapagoseilanden. Hetzelfde geldt voor de Ecuadoriaanse bevolking, het is een caleidoscoop van etnische groepen, bestaande uit  Europeanen, Afrikanen, een Aziatische minderheid en een zeer talrijke Amerikaans-Indiaanse bevolking.

Wondermooie steden

Wie met het vliegtuig reist, heeft de keuze uit twee grote steden om Ecuador binnen te komen: Guayaquil of Quito. Guayaquil ligt aan de Atlantische kust en is het grootste stedelijke gebied van het land maar heeft nog steeds een koloniaal gedeelte met zeer mooie 18e eeuwse paleizen die werden gebouwd door rijke cacaoboeren. Recentere bouwwerken waar de locals erg trots op zijn, zijn de Malécon – een grote promenade langs de oevers van de twee rivieren die door Guayaquil stromen – en de Santa Ana wijk. De vele trappen en smalle geplaveide steegjes werden in alle eer hersteld en gerenoveerd. De oude huizen met houten luiken zijn geschilderd in pasteltinten, en geven een vrolijke aanblik aan de stad. De overheid zet de inwoners tevens aan om bars en kleine winkeltjes te openen!

Vervolgens is er de hoofdstad, Quito, gelegen op bijna 3000 meter boven zeeniveau. Door zijn bijzondere ligging heeft deze stad een heel andere uitstraling. De stad strekt zich uit over enkele tientallen kilometers langs de ‘Avenue of Volcanos’. Quito lijkt wel gevangen tussen twee bergketens en wordt omgeven door 51 vulkanen met een hoogte tussen de 4500 en 6300 meter. De hele koloniale stad staat op de lijst van UNESCO Werelderfgoed. Tot de hoogtepunten behoren de Plaza Grande, de rijk versierde Church of la Compañía de Jesús, de voormalige residentie van schilder Oswaldo Guayasamin met fresco’s maar ook met een pre-Columbiaanse collectie, en de TeleferiQo over de Pichincha-vulkaan. In Quito is de hoogte erg voelbaar, zeker bij het beklimmen van één van de vele steegjes. Het is daarom aangeraden een bezoek hoog te starten, en zo langzaam af te dalen naar de lager gelegen gebieden.

De hoofdstad ligt niet ver van de denkbeeldige lijn die zijn naam aan het land heeft gegeven. De locatie van de evenaar werd bijna exact door de indianen vastgesteld, terwijl moderne wetenschappers pas recentelijk met precisie de evenaar hebben kunnen lokaliseren! Op de plaats ‘Mitad del Mundo’ is een klein bezoekerscentrum en monument ingericht, zodat u met één voet op elk halfrond kunt poseren. Ecuador heeft heel wat bijzondere vulkanen, maar indien je slechts de tijd hebt om er eentje te bezoeken, laat het dan Cotopaxi zijn.

Galapagos-archipel

We kunnen onmogelijk alle troeven van Ecuador opsommen, maar uw klanten zullen zeker geïnteresseerd zijn in de Quechua-dorpen die gelegen zijn in de hooglanden, of de koloniale stad met bohemiansfeer Cuenca, de natuurlijke zwembaden van Papallacta of waarom niet de stranden aan de noordkust en hun uitmuntende surfplekken? En dan is er nog de Galapagos-archipel, 1000 km ten westen van het continent dat integraal deel uitmaakt van Ecuador. Wie hier voet aan wal zet, krijgt het gevoel de eerste te zijn die deze vulkanische eilanden aandoet.

Ook het Ecuadoriaans vakmanschap is erg mooi en is zeer gevarieerd. Maar hoewel de Ecuadorianen tot de meest gastvrije mensen ter wereld behoren, zelfs wanneer er moet worden onderhandeld over een prijs, waag het dan niet om naar de beroemde witte hoeden te verwijzen met ‘Panama-hoed’. Het klopt dat deze hoeden in Midden-Amerika hun wereldwijde reputatie hebben verworven, maar het is in Montecristi, niet ver van de Atlantische kust, dat ze al generaties lang worden geweven.

Drie troeven

  1. Ecuador is een ideale eerste kennismaking met de Andescultuur.
  2. Het weer in Ecuador is zeer veranderlijk, maar de temperatuur is er gematigd.
  3. Door zijn bijzondere ligging en landschap, kan je in Ecuador terecht voor heel wat sporten en activiteiten.

Panama: een ware ontdekking

Panama, het kleine landje dat de brug maakt tussen Midden- en Zuid-Amerika, is populair. De buurman van het gekende Costa Rica verraste de tien deelnemers van de Latina Experience of Travel!  

Panama City mag met recht en rede het ‘Manhattan aan de Stille Oceaan’ worden genoemd. Wie zich verwachtte aan een slaperige stad, werd verrast door een ultramoderne skyline met hoge wolkenkrabbers.  De 27 hoogste gebouwen van Latijns-Amerika bevinden zich in Panama City, en het is tevens de stad die de sterkste groei kent in vergelijking met andere Zuid-Amerikaanse steden. En dan spreken we nog niet over de vele rooftops die het nachtleven van de stad bepalen. Aan de andere kant van de baai ligt Casco Viejo, de koloniale wijk van de stad met een zeer mooi historisch erfgoed (UNESCO Werelderfgoed) dat een beetje doet denken aan Havana, maar dan veel beter gerenoveerd. De straten met paleizen en kerken, pleinen met mooie kiosken, tuinen, fonteinen,… nodigen uit om heerlijk te flaneren.

Het kanaal

De opkomst van Panama kwam er nadat de Panamese regering opnieuw de sleutels in handen kreeg van het Panamakanaal, dat 85 jaar lang werd beheerd door de Verenigde Staten. Sindsdien heeft het land een bijzondere plek op de toeristische kaart veroverd. Het kanaal, dat de twee oceanen met elkaar verbindt, blijft natuurlijk het bekendste beeld en een must-see voor reizigers, vooral dan de indrukwekkende sluizen zijn absoluut de moeite waard. Met het oog op het toenemende scheepvaartverkeer, was het zelfs noodzakelijk om een tweede kanaal te graven. Het is echt fascinerend om de grote containerschepen en cruises te bewonderen die rustig door het kanaal varen. Om het graven en boren van het kanaal te vergemakkelijken, was het noodzakelijk een spoorlijn aan te leggen. Die route, van kust tot kust, kan je nu volgen aan boord van de Panama Canal Railway Company, in comfortabele wagons. Aan boord van deze trein zie je ook meteen hoe groen Panama is. Meer dan 50% van het land bestaat uit tropische bossen met een zeer rijke biodiversiteit. Wie meer wil weten over de fauna en flora van het land, kan terecht in het Biomuseo in Panama City, gebouwd naar het ontwerp van Frank Gehry. Dit interactieve museum neemt u mee naar het hart van de Panamese natuur en onderstreept ook het belang van Panama, dat een brug slaat tussen Noord- en Zuid-Amerika.

De geografische ligging heeft ook op etnisch en cultureel vlak een interessante mix opgeleverd. Latino’s, Aziaten, Afrikanen, Afro-Caribisch, Noord-Amerikanen en Europeanen wonen samen met grote gemeenschappen van indianen die verdeeld zijn over 7 stammen. Emberas is zo’n stam. Ze leven in de jungle langs de Rio Chagres, die deel uitmaakt van een groot nationaal park. Sommige dorpen verwelkomen graag buitenlanders die per kano naar de stam worden gebracht. Vaak duurt een tocht langs de rivier naar de stam twee uur.

Er zijn nu 30.000 Emberas in Panama. Daarnaast is er de andere grote indianengemeenschap van het land: de Kuna’s, een mix van Maya’s en Amazone-indianen. Er leven 50.000 van hen in semi-autonomie langs de Caribische kust. Ze zijn te herkennen aan hun traditionele kleurrijke kleding die bestaat uit duizenden kleine gekleurde pareltjes. Toen de Spanjaarden aankwamen, zochten sommigen hun toevlucht op een reeks kleine koraaleilanden voor de Caribische kust: de San Blas-archipel. Vandaag de dag zijn sommige dorpen uitgegroeid tot eilanddorpen, maar de meeste blijven onbewoond. Het is mogelijk om een dagtocht te maken en zo te genieten van de paradijselijke wateren van de Caribische Zee. Op sommige eilanden is het zelfs mogelijk te overnachten.

Ecotoerisme is de toekomst

Voor andere droomstranden gaat u verder naar het noorden, richting de Bocas del Toro archipel. De Atlantische kust heeft ook een aantal zeer mooie stranden en Panama City kondigt zelfs een groot herontwikkelingsproject aan voor 2021, waarbij uitgestrekte stranden in Copacabana-stijl worden aangelegd in de buurt van het centrum! Panama weet dat ecotoerisme hun belangrijkste troef is. De immense bossen zitten vol biodiversiteit en nodigen uit tot eindeloze wandelingen. Brulaapjes, luiaarden, leguanen, toekans, veelkleurige vlinders, orchideeën, zeldzame bomen… De Panamese nationale parken zijn de habitat voor heel wat planten en dieren. Zelfs de hoofdstad heeft een gigantisch groot nationaal park van 265 hectare bos… in het midden van de stad!

Drie troeven

  1. Een wondermooie natuur gecombineerd met interessante culturele plekjes.
  2. Directe vliegverbinding via Madrid met Air Europa.
  3. Uitstekende hotel- en infrastructuurvoorzieningen

Comments