Analyse

Latina Experience: Ecuador & Panama

Tien enthousiaste maar vooral ook erg nieuwsgierige reisagenten stonden op 17 november op Brussels Airport vol ongeduld te wachten op het startschot van de Latina Experience. Voor het tweede jaar op rij pakte Sudamerica Tours uit met hun originele studiereisconcept waarbij een Latijns-Amerikaanse bestemming aan de hand van gastronomie, mode en dans wordt verkend! Na Colombia vorig jaar, besloot Sudamerica Tours in samenwerking met Air Europa deze keer twee bestemmingen in de spotlights te zetten: Ecuador en Panama. Een studiereis zonder programmaboekje, maar wel met veel verrassingen! “Een geslaagd concept dat nog jaren mag doorgaan,” klinkt het achteraf bij de deelnemers.  

Door Adeline Willems

Na een reeks Travel Trophy’s – waarbij de nadruk voornamelijk lag op sport en spel – besloot Sudamerica Tours vorig jaar om met een vernieuwd studiereisconcept op de proppen te komen.  De Latina Experience laat tien zorgvuldig geselecteerde reisagenten kennis maken met een stukje Zuid-Amerika aan de hand van leuke en originele proeven rond mode, dans en gastronomie. Wie ontpopte zich dit jaar ter plaatse tot een Zuid-Amerikaanse keukenprinses, danseres én fashionista? Binnenkort maakt Sudamerica Tours de winnares bekend, en weten we wie de fel begeerde hoofdprijs (een rondreis Panama of Ecuador, incl. vluchten met Air Europa, nvdr.) in de wacht sleept!

In’t kort…

Wat: de eerste editie van de Latina Experience
Organisatie: Sudamerica Tours in samenwerking met Air Europa en Allianz Global Assistance
Wanneer: 17 november tot en met 25 november 2019
Vluchten: BRU – MAD – UIO met Air Europa, UIO – PTY met Copa Airlines en PTY – MAD – BRU met Air Europa
Deelnemers: An De Smedt (Archeon Travel), Corinne Genart (Gulliv’air), Géraldine Dugardin (Ligne Bleue), Laura Van Impe (Reizen De Lathauwer), Laurie Chartz (We Love To Travel), Melanie Debrabandere (Hoppetravel), Sabrina Baclène (Voyages Mosans), Sofie Verresen (Travel Zone), Solange Hijnens (Dimension Experts) en Yanica Feyen (World of Travel)

Starten op hoog niveau

Eerste halte van de reis is Quito, hoofdstad van Ecuador en met zijn ligging op 2850 m de hoogstgelegen hoofdstad ter wereld. We duiken het oude stadsgedeelte in en maken meteen kennis met enkele typische gerechten in het restaurant van boetiekhotel Casa Gangotena. Vanop het dakterras hebben we een fantastisch uitzicht op het oude centrum met zijn vele kerken en kleurrijke huizen, genesteld tegen de flanken van de Andes. Tijdens een intensieve kookworkshop in de keuken van restaurant El Achiote steken de reisagenten zelf de handen uit de mouwen, en leren ze onder meer zelf ceviche maken. In Quito krijgen de reisagenten ook verschillende keren de tijd om te shoppen! De opdracht? Met een mooi bedrag van 100 dollar de nodige kledij en accessoires kopen waarbij de elementen ‘local – fahion – fruit’ met elkaar worden gecombineerd! De creatieve geesten van de deelnemers worden zo meteen aan het werk gezet, want op het einde van de reis, wacht de catwalk hen op!

Je hoeft niet lang te rijden om de drukte van Quito achter je te laten en in een totaal ander landschap terecht te komen: Cotopaxi National Park, genoemd naar de hoogste actieve vulkaan ter wereld die met een beetje medewerking van de zon en de wind fier boven het landschap uitsteekt. Voor veel reizigers een must tijdens hun rondreis door Ecuador, want wandelen, fietsen en zelfs paardrijden door het vulkanische landschap is echt bijzonder.

We bezoeken ook een van de vele rozenkwekerijen die het land rijk is, rozen zijn namelijk één van de top exportproducten van het land. De ligging aan de evenaar, hoog in de bergen, de hoeveelheid zonlicht, de koude nachten,… zorgen voor rozen van topkwaliteit! We maken in Ecuador ook kennis met lokale dansen tijdens een avondoptreden in restaurant Mamacuchara en gaan met veel toeters en bellen aan boord van een Chiva-bus om zo Quito by night te zien.

We eindigen ons bezoek aan Ecuador met een bezoek aan ‘Ciudad Mitad del Mundo’, een monument op de evenaar, en krijgen als aandenken een stempel in onze reispas én een diploma mee naar huis!

Panama: brug tussen noord en zuid

Na drie dagen Ecuador vliegen we met Copa Airlines vanuit Quito naar Panama City. Voor de meeste reisagenten dé verrassing van de reis. Met zijn hoge en hypermoderne buildings in combinatie met de authentieke koloniale oude stad, is Panama City een stad van contrasten. Ook hier kunnen de reisagenten rekenen op een mooi programma met dans, mode en gastronomie als leidraad. De heupen worden losgeschud tijdens een avondlijke salsales op Plaza Bolivar, er werd shoptijd voorzien in één van de grootste winkelparadijzen van de stad en op verschillende plekken werden kookproeven georganiseerd.

Uiteraard werd er ook aandacht besteed aan enkele highlights van Panama. Het indrukwekkende Panamakanaal bijvoorbeeld, dat we langs beide zijden (Grote Oceaan en Caraïbische Zee) konden aanschouwen. De bezoekerscentra Miraflores en Aqua Clara zijn beiden absoluut een bezoek waard en geven veel informatie over de geschiedenis, de bouw en het belang van het kanaal. Aan boord van de Panama Canal Railway Company doorkruisten we het land, zo’n 80 km van zuid (Balbao) naar noord (Colón), met onderweg niets dan jungle. Panama bestaat voor een zeer groot deel enkel uit regenwoud, waardoor het land, net als buurland Costa Rica, kan uitpakken met een spectaculaire natuur. Panama vormt letterlijk een brug tussen Noord- en Zuid-Amerika, en dat weerspiegelt zich ook in de fauna en flora. In het interactieve Biomuseo in Panama City kan je je in dit onderwerp verder verdiepen. Maar naast de vele planten en dieren, is het regenwoud ook nog steeds de thuisbasis voor enkele traditionele stammen. Tijdens de reis bezochten we de Embera Puru stam, die ons meer inzicht gaf in hun dagelijkse leven. De toekomst van deze stammen ziet er niet zo rooskleurig uit, maar door toeristen nu (het nog kan) een inkijk te geven in hun doen en laten, gaat een stukje traditie alvast niet verloren.

De reis eindigt met een daguitstap naar verschillende eilanden van de San Blas archipel, gelegen in de Caraïbische zee en bewoond door Kuna-indianen. Zwemmen in volle zee, snorkelen aan een oud scheepswrak, beachvolley op het strand én… de modeshow! Op het strand showden de reisagenten hun kledij en accessoires voor een strenge jury.

Wie de winnaar wordt van de tweede editie van de Latina Experience, weten we pas binnenkort. Momenteel loopt op de Facebook pagina van Sudamerica Tours een like-wedstrijd. Ga zeker een kijkje nemen en geef jouw favoriete reisagent jouw stem!

Wat vonden de reisagenten ervan?

Sofie Verresen (Travel Zone): “De Latina Experience is een zeer leuke studiereis met een druk en gevarieerd programma. Op korte tijd hebben we heel wat gedaan, maar ik ben toch ook nog steeds erg nieuwsgierig om meer van Panama en Ecuador te zien! Ook de verschillende proeven rond dans, mode en gastronomie waren erg leuk. Vooral de modeshow als apotheose op één van de paradijselijke stranden van San Blas zal me nog lang bijblijven! De samenwerking met Sudamerica Tours is altijd zeer goed en professioneel. Een team met kennis van zaken die goede informatie ter beschikking hebben.”
Sofie haar topmoment? “Op de evenaar staan. Wat een verrassing… en zó cool!”
Een aanrader? “Absoluut! Het is echt leuk om op voorhand niets te weten. De hele reis speculeren we allemaal over wat er kan of gaat gebeuren. Dat levert natuurlijk veel verrassingen op!”

Laura Van Impe (Reizen de Lathauwer): “Ik werd het meest verrast door de veelzijdigheid van Panama. Van jungle tot stad, van parelwitte stranden tot gigantische containerschepen die door het Panamakanaal varen. Van hypermoderniteit tot een bezoek aan de lokale Embera-stam… Panama heeft het! De verschillende proeven waren zeer leuk. Lokale gerechtjes maken, een salsa-avond op een prachtig pleintje in het oude stadsgedeelte van Panama City en veel shopmomenten voor de modeshow,… al deze activiteiten geven een extra touch en zijn een atypische manier om bestemmingen te leren kennen. De vlotte en snelle overstap in Madrid zijn een meerwaarde om voor Air Europa te kiezen. Voor de heenvlucht naar Quito hadden we een ouder toestel, zonder inflightsysteem en met beperkter comfort, maar deze toestellen worden op termijn allemaal vervangen door moderne Dreamliners. De terugreis met de Dreamliner vanuit Panama was dan weer wel een mooie vliegervaring!”
Laura haar topmoment: “De salsa-avond in Panama-stad! Zuiderse muziek, een prachtig pleintje en… een leuke salsa-leraar.”
Een aanrader? “De Latina Experience is uniek in zijn soort. Naast de activiteiten rond mode, dans en gastronomie is er daarnaast ook meer dan voldoende tijd om leuke activiteiten te doen en de bestemmingen op een intensieve manier te leren kennen.”

Yanica Feyen (World of Travel): “Hoewel de Latina Experience een wedstrijd is, hebben we zonder al te veel concurrentiegevoel op een leuke manier veel interessante activiteiten gedaan.”
Yanica haar topmoment: “Die enkele minuten dat we de top van de Cotopaxi-vulkaan konden zien… Het was maar even, maar voor mij is het echt één van de topmomenten. Ook de treinrit met de Panama Canal Railway Company is onvergetelijk. De treinrit gaf me een compleet nieuw beeld van het wereldberoemde kanaal. Een echte ervaring om op het rustige tempo van de trein door de jungle te cruisen, en onderweg krokodillen en apen proberen te spotten.”
Een aanrader? “Tijdens de Latina Experience leer je een bestemming echt kennen. Er komen verschillende aspecten aan bod tijdens de reis, waardoor je een overzichtelijk beeld krijgt van de bestemming. Zeker aan te raden, maar niet alle proeven zijn voor iedereen weggelegd. In het openbaar en zonder schaamte salsa dansen in het midden van een groot plein in Panama Stad…”

Melanie Debrabandere (Hoppe Travel): “Het was fantastisch om de bestemmingen op een aparte manier te ontdekken. Hoewel het een goed gevuld programma was, mocht het verblijf in Ecuador voor mij iets langer zijn. Maar beide bestemmingen hebben me aangenaam verrast. Een interessante cultuur, heel veel natuur en een gastvrije bevolking. Ik ben erg blij dat ik op die manier eens heb kunnen proeven van Latijns-Amerika. De verschillende proeven en activiteiten waren erg leuk, maar het wedstrijdelement hoefde niet voor mij. Mogen deelnemen aan de Latina Experience is al een overwinning op zich!”
Melanie haar topmoment: “Het Panamakanaal!”
Aanrader? “Ik zou deze studiereis zeker aanbevelen. Met de Latina Experience leer je de bestemming op een aparte manier kennen.”

An De Smedt (Archeon Travel): “Het concept van de Latina Experience sprak me meteen aan, en nu ik er zelf aan heb kunnen deelnemen, ben ik helemaal fan!  Vooral het verrassingseffect en het ‘laisser-aller’ vond ik geweldig. Ook de verschillende proeven op tijd en stond waren erg leuk om te doen. De organisatie door Sudamerica Tours en Air Europa is feilloos verlopen, buiten de opgelopen vertraging bij het vertrek vanuit Madrid naar Quito, maar daar kan niemand iets aan doen.”
An haar topmoment: “Ik beleefde verschillende topmomenten doorheen de hele reis. In Ecuador is dat vooral het koloniale stadsgedeelte in Quito, de Cotopaxi en de evenaar uiteraard. Panama heeft me zeer aangenaam verrast, de combinatie van het nieuwe stadsgedeelte en het oude koloniale centrum waren geweldig. Top of the bill was de afsluiter op de San Blas eilanden… het paradijs!”

Comments