Analyse, Studiereis

Latina Experience Colombia: geslaagde eerste editie

Door Adeline Willems

Elk jaar pakt Sudamerica Tours uit met een bijzondere studiereis. Na acht succesvolle Travel Trophy’s, waarbij de nadruk vooral op avontuur en sport lag, kwamen Eric Gedeon en zijn team dit jaar met een compleet nieuw studiereisconcept op de proppen: de Latina Experience! Omdat Sudamerica Tours zoveel meer biedt dan enkel en alleen maar actieve vakanties en rondreizen, laten ze met de Latina Experience de reisagenten kennismaken met de mode, dans en lokale keuken van een Latijns-Amerikaanse bestemming. Net als de Travel Trophy, is de Latina Experience een reis zonder programmaboekje noch hotelbezoeken. “We willen de reisagenten volledig onderdompelen in de cultuur en sfeer van het land en hen de bestemming laten voelen, proeven en beleven: daar draait het om!”

Bogota

Vamos? Vamos!

Bestemming van de eerste editie van de Latina Experience was Colombia. De bestemming prijkte vorig jaar nog op de tweede plaats in Lonely Planet’s ‘Best of Travel’ lijst, en met rede. Met de steun van KLM vlogen de tien (uitsluitend vrouwelijke) reisagenten vanuit Brussel via Amsterdam naar de Colombiaanse hoofdstad, Bogota, waar het startschot van de Latina Experience werd gegeven.

Bogota

Hoewel de Latina Experience geen sportieve reis is, vroeg de eerste activiteit meteen toch een goede conditie van de deelnemers want we verkenden met de fiets  het historische (La Candelaria) en nieuwe centrum van de stad. Maar Sudamerica Tours zette de eerste dag ook meteen de toon door hun nieuwe concept ‘dans-mode-gastronomie’ te vertalen naar verschillende andere activiteiten. Zo maakten we uitgebreid kennis met het bijzondere exotische fruitaanbod op een lokale markt, en een professionele salsaleraar kreeg de tien reisagenten in no time aan het dansen…. And what about fashion? De reisagenten kregen elk van Sudamerica Tours een mooi budget waarmee ze gedurende de reis naar hartenlust konden shoppen. Één voorwaarde: een outfit vinden in Colombiaanse kleuren (rood, geel, blauw), waarmee ze op het einde van de reis een ware modeshow mee lopen!

Ten noorden van Bogota, bezochten de reisagenten La Catedral de Sal de Zipaquirá, de befaamde zoutkathedraal die ondergronds werd uitgehouwen in een oude zoutmijn. We werden mee geloodst door de vele gangen voor een uniek bezoek in de kathedraal, want naast Colombia heeft enkel Polen twee gelijkaardige zoutkathedralen.  In de namiddag werden de reisagenten uitgenodigd in het traditionele restaurant Las Margaritas, het oudste restaurant van Bogota! Een plek waar tradities en lokale gerechten met veel liefde worden klaargemaakt. De deelnemers staken hier zelf de handen uit de mouwen en leerden hoe ze traditionele empanadas maken. In de latere namiddag konden de reisagenten opnieuw het geld laten rollen in een winkelcentrum. Kleedjes, rokken, hoeden en oorbellen,… iedereen op zoek naar een geschikte outfit. ’s Avonds vlogen de reisagenten met Avianca van Bogotá naar Pereira, een korte vlucht van minder dan één uur, die de reisagenten meteen in een andere regio deed terecht komen.

Zona Cafetera

Colombia en koffie. Ze horen bij elkaar als yin en yang. Een bezoek aan de koffie regio, ofwel de Zona Cafetera, is dan ook voor veel bezoekers een must. Deze regio ligt in de uitlopers van het Andesgebergte, centraal in Colombia, en vormt een driehoek tussen Manizales, Pereira en Armenia. We verblijven in Hotel Hacienda Santa Clara. De reisagenten slagen erin om op de lokale markt van Santa Rosa alle nodige ingrediënten te kopen die nodig zijn om in de Hacienda de traditionele Sancocho klaar te maken, een typisch gerecht dat in Colombia door de hele familie wordt klaargemaakt op zondag of feestdagen. In de namiddag stond een bezoek op een traditionele koffieboerderij, Finca del Café, op het programma. Met een mandje en een Panama-hoed gingen we allen de plantage op, plukten we koffie en kwamen we meer te weten over de werking van deze boerderij. ’s Avonds ging het richting de hot sprints van Santa Rosa de Cabal.

Valle de Cocora

De dag startte met een Zumba-les voor de vroege vogels gevolgd door een snelle rit naar Salento, een kleurrijk en gezellig dorpje vanwaar de typische Willy Jeeps elke dag heel wat mensen richting de bekende Cocoravallei brengen. De Cocoravallei is bekend voor de duizenden en gigantisch grote waspalmen, die tot wel 60 meter hoog worden. De Quindío waspalm is de nationale boom van Colombia en enkele reisagenten kregen de kans om zelf een baby waspalm te planten! De vallei maakt deel uit van het Nationaal Park Los Nevados en herbergt een grote rijkdom aan fauna en flora. Terug in Salento maakten we kennis met Tejo, een gekende sport die heel wat weg heeft van petanque. ’s Avonds bracht Avianca ons van Peireira naar Cartagena de las Indias, voor de laatste etappe van de reis.

Islas del Rosario

30° en volop zon! Cartagena de las Indias beantwoordt meteen aan de zon-zee-strand verwachtingen. Met de boot voeren we naar de Islas del Rosario, een bekende eilandenarchipel op een klein uurtje varen van Cartagena. Een paradijs op aarde! Het ideale decor om de Colombiaanse kledij die de reisagenten tijdens de reis hebben gekocht, te showen. In de namiddag bezochten we het oude stadscentrum van Cartagena, gekleed als de traditionele Palenque-vrouwen! Gekleurde rokken en bloezen vol bloemen en met typische strik in het haar. Koetsen brachten de reisagenten naar het laatste diner, op de oude stadsomwallingen van Cartagena, waar we door Sudamerica Tours verrast werden met een spetterend vuurwerk! Die avond nog duiken we het nachtleven in en nemen we de ‘Chiva’, een fel gekleurde traditionele bus met live muziek, waarin volop wordt gedanst en gezongen!

La Boquilla

Laatste stop van de reis is La Boquilla (Spaans voor ‘kleine mond’), een klein vissersdorpje iets buiten het oude stadscentrum van Cartagena. Maar je komt er in een ander Colombia terecht, dat eerder een Afrikaanse indruk nalaat. Lokale vissers namen ons mee met de kano doorheen de mangroves, en we maakten kennis met de biodiversiteit van deze regio. En alvorens terug naar de luchthaven te keren, dansten we met z’n allen Champeta met een lokaal dansgezelschap.

Reisagenten onder de indruk

Isabel Van den Eynde: “Deelnemen aan de eerste Latina Experience was een stap in het duister. Maar de variatie van het land en de warmte van de mensen, zorgen ervoor dat ik nu meteen terug wil! Sudamerica Tours is er in geslaagd om de drie ingrediënten ‘dans, mode en gastronomie’ gedurende de hele week aan de hand van verschillende activiteiten aan bod te laten komen. Het shoppen was erg leuk maar de modeshow gaf me best wat stress. Ook het dansen, van salsa tot cumbia, vond ik super! Inkopen doen op de lokale markt, zelf empanadas maken, koffie plukken op een traditionele finca,… deze reis was erg gevarieerd en gericht op belevingen! Moeilijk te zeggen welke activiteit er uitspringt, want elke dag was er wel een verrassing! Klanten op zoek naar afwisseling en die willen kennismaken met een warme gastvrijheid, zou ik Colombia willen aanraden. Het is een bestemming van de toekomst en ik heb me er – ondanks de vele geruchten – nooit onveilig gevoeld. KLM weet me altijd positief te verassen. Vriendelijke hostessen, voldoende ruimte en een uitgebreid inflight systeem aan boord waardoor je je niet hoeft te vervelen!”

Bénédicte Lejeune: “Het was een uitzonderlijke reis, vol verrassingen en belevingen. Colombia was een ware ontdekking en het was fijn om dit land met een fijne groep collega’s te kunnen ontdekken. We hebben ons geen minuut verveeld en de verschillende regio’s die we bezochten, zoals Bogota, de koffievallei en Cartagena, vond ik stuk voor stuk erg apart en interessant. De organisatie was top! Colombia is echt het ontdekken waard, en het concept rond mode, dans en gastronomie, lieten ons de bestemming op een originele manier ontdekken. Over de vluchten met KLM en de binnenlandse vluchten met Avianca kan ik niet anders dan positief zijn.”

Veerle Deruyck: “Na deze reis kan ik met overtuiging zeggen dat Colombia in mijn “Top 3” is beland van beste belevingsbestemmingen. Colombia is een gevarieerd land in al zijn facetten! Niet alleen de vriendelijk bevolking zorgt voor een onvergetelijk verblijf, ook de variërende natuur, kleurrijke straten, de salsa beats die zowel in de stad als op het platteland overal weerklinken en de heerlijke keuken zorgen voor het totale plaatje. Ik dacht trouwens reeds veel fruit en groente te kennen, maar bij een bezoek aan de lokale markt was dit een openbaring en nieuwe ontdekking! Mee koffie helpen plukken op het land, wandelen door de torenhoge palmbomen van de Cocora vallei, meerijden met een Willy, een boom adopteren die later in het Nationale Park wordt bij geplant, de Cumbia leren dansen,…. Stuk voor stuk onvergetelijke ervaringen… Kortom, alle welverdiende pluimen voor het Sudamerica Tours team! Het concept ‘mode-dans-gastronie’ was werkelijk een rode draad doorheen de hele reis waarbij de lokale ontdekking mee naar boven kwam. Ik heb Colombia van een nieuwe kant leren kennen en de passie voor deze opkomende bestemming zal zeker doorgegeven worden aan onze klanten!”

Sylviane Allaime:  “Het concept van de Latina Experience is me ontzettend goed meegevallen. Het is een zeer originele manier om een bestemming te leren kennen. We hebben heel veel locals ontmoet, en dat zal me erg bijblijven. Mode, dans en gastronomie waren topthema’s waarmee de het lokale leven hebben kunnen ervaren. Er zijn nog al wat vooroordelen over Colombia en het is tijd deze te doorbreken. Het reisprogramma was perfect, ik had het me niet beter durven voorstellen. Van begin tot einde werden we overstelpt met verrassingen. Ook het evenwicht tussen de drie thema’s was goed. Aan boord van KLM hebben we kunnen genieten van een zeer goede service, maar ook de korte binnenlandse vluchten met Avianca hebben me verrast. Sudamerica Tours is een erg professionele touroperator met goede ideeën.”

Kristin Huleu: “Colombia was voor mij een onbekende bestemming die vooral een negatieve bijklank had.  Toen de uitnodiging voor deze studiereis uitkwam werd mijn nieuwsgierigheid toch wel geprikkeld.  Doordat het programma van de Latina Experience geheim was, was er van voorbereiding weinig sprake. Ik liet deze keer alles op mij afkomen, en wat een fantastische ervaring was dat. KLM bracht ons via Amsterdam naar Bogota.  De service was perfect en het entertainment programma aan boord zorgde ervoor dat de vlucht van 11u vlot verliep. Het programma ter plaatse zat overvol met tal van activiteiten zoals fietsen, dansen, koken, shoppen,… Maar er werd ook voldoende tijd voorzien om de bestemming te ontdekken. Een bezoek aan de koffieplantage en de Cocora vallei blijven voor mij de toppers.  Al hebben we ook enorm genoten van de vrije tijd om te zwemmen op het paradijselijke Islas del Rosario. Het concept van de Latina Experience zorgde ervoor dat we naast cultuur en natuur het land ook beter leerde kennen op vlak van gastronomie, mode en dans. We hebben de bestemming echt beleefd en dat is waar de klanten ook meer en meer naar op zoek gaan. Momenteel verkopen wij Colombia nog heel weinig, maar daar komt na deze ervaring zeker verandering in. Sudamerica Tours is ook een goede partner om onze klanten een onvergetelijke reis te bezorgen.  Als niche touroperator staan zij toch dichter bij de klanten en de DMC’s waardoor ze betere service en kwaliteit kunnen leveren.  Ook wensen van klanten worden gemakkelijker ingelost. Bedankt Sudamerica Tours en KLM voor deze fantastische onvergetelijke studiereis!”

Estelle Jendrejac: “De Latina Experience is me erg bevallen! Ik hou van Colombia, een kleurrijk land met een super vriendelijke en gastvrije bevolking. Muziek is overal aanwezig en de landschappen zijn prachtig. En ook strandvakanties zijn hier mogelijk! Maar het is vooral dankzij de organisatie van Sudamerica Tours dat deze reis zo geslaagd was, want dankzij hun programma hebben we de bestemming echt beleefd op een originele, authentieke manier. Elke dag opnieuw werden we verrast met tal van verrassingen. Wat me vooral zal bijblijven is de fietstocht doorheen Bogota, de salsales, zelf koffie plukken, het bezoek aan de lokale markt, het spel ‘Tejo’ in Salento, het nachtleven in Cartagena en de excursie met de speedboat naar Islas del Rosario,… Deze reis heeft me echt van mijn sokken geblazen. Ik heb fantastische herinneringen en mijn ogen zullen boekdelen spreken wanneer ik over de bestemming vertel aan mijn klanten!”

Wie wat waar

Wat: eerste editie van de Latina Experience
Wanneer: 25 november tot en met 2 december 2018
Vluchten: BRU – AMS – BOG en CTG – AMS – BRU met KLM. Binnenlandse vluchten met Avianca tussen Bogota – Pereira en Pereira – Cartagena.
Organisatie: Sudamerica Tours in samenwerking met KLM en Allianz Global Assistance
Reisagenten: Kristin Huleu (Event Travel), Katrien Destoop (Travelconsulting), Delphine Jacquin (Voyage Copine), Elien Verheye (Amazing Destinations), Lisa Devos (World of Travel), Isabel Van den Eynde (Bornem Travel), Sylviane Allaime (Neosphère), Veerle Deruyck (Uniquest Poperinge), Estelle Jendrejac (Voyages Helios) en Benedicte Lejeune (Ornella Travel).

Meer over Colombia als reisbestemming, leest u in TM 422 van 28 december 2018.

Meer foto’s via deze link.

 

 

 

 

 

Comments