Analyse

De laatste rechte lijn naar de lancering van Symphony of the Seas

Na de zeetesten begint Symphony of the Seas aan haar laatste rechte lijn naar de lancering. Over een goede vijf weken ontvangt het nieuwste vlaggenschip van Royal Caribbean International zijn eerste klanten. In de aanloop tot de zeetesten nodigde de rederij vorige week mediavertegenwoordigers van over de hele wereld uit aan boord van het schip dat momenteel voor 96 procent is afgewerkt. Ook Travel Magazine mocht op de preview niet ontbreken.

Symphony of the Seas meet 228.081 brutoton, is 362 meter lang en 66 meter breed. Het schip is daarmee net iets groter dan Harmony of the Seas van wie ze de titel afneemt van grootste cruiseschip in de wereld. Aan het roer van Symphony of the Seas staat de Amerikaanse kapitein Rob Hempstead. Hij werkt al 19 jaar voor Royal Caribbean International waaronder 14 jaar als kapitein, onder meer op Oasis of the Seas. “De technologie is de voorbije tien jaar enorm geëvolueerd. Symphony of the Seas is sneller, milieuvriendelijke en zuiniger in brandstofverbruik dan haar zusterschepen en beschikt op alle vlakken over de nieuwste technologieën.” Zo zullen de gasten straks onder meer inchecken via gezichtsherkenning waarmee de rederij komaf maakt met wachtrijen en aanschuiven in de terminals.

Megaschip

Het megaschip kan 6.680 gasten en 2.200 bemanningsleden herbergen. Het beschikt over 2.775 hutten. Dat zijn er 28 meer dan op het zusterschip Harmony of the Seas. De blikvanger is de Ultimate Family Suite. Deze unieke loftsuite met butlerservice omvat onder meer een glijbaan van de kinderslaapkamer naar de woonruimte, een kamerhoge LEGO-muur, een 3D-bioscoopruimte met popcornmachine, een verzameling videogames, een airhockey-tafel alsook een balkon met een touwenklimrek, kindvriendelijke snookertafel en bubbelbad. De Ultimate Family Suite telt maar liefst 125 m² en biedt plaats aan acht gasten, verdeeld over twee slaapkamers. De suite is evenwel al voor een jaar uitverkocht!

Een andere nieuwigheid is het Solarium dat een stuk groter is dan op de andere schepen van de Oasis-klasse. De voor volwassenen voorbehouden zone bevat voortaan twee eetgelegenheden: het uitgebreide Solarium Café en de visbrasserie Hooked. Pronkstuk van het Solarium is ‘Big Wonder’, een architecturale structuur die de bar omsluit, zeven ton weegt en bestaat uit 3.800 dichroic glaspanelen en 10.000 lichtpunten die continu van kleur veranderen.

Ideale familievakantie

Tijdens de rondleiding benadrukte SVP Hotel Operations Mark Tamis dat een cruise met Royal Caribbean de ideale familievakantie is. Symphony of the Seas is net als de zusterschepen van de Oasis-klasse opgebouwd rond zeven thematische omgevingen met tal van voorzieningen voor alle leeftijden. Gasten vinden er dan ook alle vertrouwde voorzieningen waaronder het AquaTheater, de Royal Promenade, surfsimulatoren, meerdere zwem- en bubbelbaden, drie waterglijbanen en een droge glijbaan die tien dekken naar beneden dondert, 20 eetgelegenheden, 30 bars en lounges. Nieuw zijn behalve het hertekende Solarium de Playmakers Sports Bar & Arcade, een snoep- en roomijswinkel en El Loco Fresh Mexican.

Royal Caribbean is binnen de cruise-industrie de absolute marktleider op het vlak van entertainment met ijsshows in Studio B, water- en duikshows in het AquaTheater en indrukwekkende productieshows in het Royal Theater. Gasten kunnen in de schouwburg straks genieten van twee spectaculaire voorstellingen: de bekroonde Broadway-show ‘Hairspray’ en een eigen productie ‘Flight: Dare to Dream’. Die brengt hulde aan de lucht- en ruimtevaart van de gebroeders Wright tot het internationaal ruimtestation. Blikvangers worden onder meer een replica van het Wright-toestel dat over het publiek zal vliegen en dansers die in een ISS-scène als het ware zweven in een toestand van gewichtloosheid.

Nick Weir, VP Entertainment: “Flight: Dare to Dream wordt een bijzonder complexe show waarvoor Royal Caribbean onder meer samenwerkte met het Johnson Space Center. We willen de scènes in het internationaal ruimtestation zo getrouw mogelijk nabootsen en hebben zelfs de Amerikaanse astronaut Clayton Anderson, die twee maal in het ISS verbleef, ingehuurd als adviseur.”

Productiehuis

Met deze shows is Royal Caribbean de voorbije jaren uitgegroeid tot het grootste ijsshow-productiehuis in de wereld. Nick Weir: “Geen enkel ander bedrijf stelt zoveel ijsshows voor. Onder de schaatsers bevinden zich bovendien heel wat voormalige kampioenen. Diverse sportlui die de deze weken gouden medailles behaalden op de Olympische Spelen in Zuid-Korea zullen over enkele jaren voor Royal Caribbean werken. Ook de interesse om op te treden in onze productieshows is bijzonder groot. Maar liefst 12.000 mensen namen deel aan de audities voor Hairspray waarin uiteindelijk 24 zangers en dansers zullen optreden. Alles samen varen met Symphony of the Seas 56 artiesten mee van 18 verschillende nationaliteiten.”

STX France in St. Nazaire levert Symphony of the Seas op 23 maart aanstaande op. Op 31 maart ontvangt het grootste cruiseschip van de wereld in Barcelona haar eerste betalende passagiers. Symphony of the Seas verzorgt tot eind oktober weekcruises in de Westelijke Middellandse Zee met vertrek vanuit Barcelona op zondag en (tijdens het hoogseizoen) vanuit Civitavecchia (Rome) op donderdag. Het nieuwste vlaggenschip van Royal Caribbean International zet daarna koers naar Miami en zal vanuit Zuid-Florida het hele jaar door cruises van zeven nachten aanbieden naar het Caraïbisch gebied.

Patrick Parez, Senior Cruise Editor

Comments