Cruise

Laatste cruiseschepen komen thuis

De voorbije dagen hebben diverse cruiserederijen hun laatste schepen thuis gebracht. Zo ontscheepten met de Costa Deliziosa deze week de laatste passagiers van Costa Cruises in Barcelona en Genua. Marseille had het aanmeren van het schip geweigerd. Volgens verantwoordelijken van de Franse haven en de prefectuur was het materieel onmogelijk de Costa Deliziosa in Marseille te ontvangen daar er al meerdere cruiseschepen lagen afgemeerd. Het schip van Costa Cruises vertrok in januari voor wat een wereldcruise van drie maanden had moeten worden. Sinds meer dan een maand konden de 1.830 passagiers en 900 bemanningsleden het schip op geen enkele bestemming meer verlaten. Vooral de jongste week was stressvol omdat enkele passagiers onder meer in Saoedi Arabië, Egypte en Sicilië aan land werden gezet met ziektesymptomen. Uiteindelijk bleek geen van hen besmet te zijn met het coronavirus.

Met de MSC Magnifica ontscheepten de voorbije dagen de laatste passagiers van MSC Cruises wel in Marseille. Sinds Wellington in Nieuw-Zeeland op 10 maart kon geen enkele van de 1.769 passagiers en 927 bemanningsleden het schip nog verlaten. Niemand onder hen was besmet met Covid-19. Tussen Australië en Frankrijk kon het schip alleen maar aanmeren om brandstof en bevoorrading in te slaan. Het schip vertrok in januari in de Middellandse Zee voor een wereldcruise van 118 dagen.

Deze week arriveerde ook de Hondius van Oceanwide Expeditions opnieuw in Vlissingen. Het expeditieschip bood de jongste maanden cruises aan in Antarctica en kon nog net op tijd haar passagiers laten ontschepen in Ushuaia. Morgen moeten ook de Plancius en Ortelius in de Nederlandse haven aankomen. Net als het vlaggenschip van Oceanwide Expeditions spendeerden zij het winterseizoen in Zuid-Amerika.

De weinige cruiseschepen die nu nog in de vaart zijn, worden ingezet om bemanningsleden te repatriëren. Dat is onder meer het geval voor Holland America Line, Princess Cruises, Seabourn en Carnival Cruise Line. Deze operatie vraagt veel voorbereiding en planning want heel wat landen hebben hun grenzen, zee- en luchthavens gesloten.

© foto Costa Cruises & MSC Cruises

Comments