Analyse, Bestemmingen

La Cité du Vin: het Guggenheim van de wijn

Coverfoto: © Anaka – Cité du Vin – XTU Architects

Bordeaux zal voor velen ondertussen een must zijn als het over citytrips in Frankrijk gaat, maar La Cité du Vin prijkt – sedert de opening in juni 2016 – zonder twijfel hoog op het lijstje van al wie naar nieuwe belevenismomenten in Bordeaux op zoek gaat. Een absolute smaakmaker als je het ons vraagt, het nieuwe walhalla voor elke wijnliefhebber. In La Cité du Vin zullen al je zintuigen aangenaam geprikkeld worden terwijl je op een interactieve manier door de wereld van de wijn reist. Tijdens een citytrip van Transeurope naar Bordeaux (verslag leest u in Travel Magazine 435 van 18 oktober a.s.) trokken wij uiteraard naar deze fantastische nieuwe aanwinst voor het inmiddels indrukwekkende charmante en hippe aanbod van deze onvolprezen Zuid-Franse stad.

Door Yves Slabbinck, senior reporter Travel Magazine

841 miljoen euro

Het idee om aan de oever van de Garonne, in de wijk Bacalan, een stadsdeel in volle ontwikkeling, een Guggenheim van de wijn te bouwen, dateert van tien jaar geleden en is in handen van ‘La Fondation pour la culture et les civilisations du vin’. Uiteindelijk is het een heel opvallende architectuur geworden – een poging om het walsen van een glas wijn in een beeld te vangen – waar het fenomeen wijn in al zijn dimensies met flair wordt gepresenteerd. Het schitterend gebouw waarin 1.000 ton staal is verwerkt, werd gerealiseerd door het Parijse architectenconsortium XTU en heeft 841 miljoen euro gekost, waarvan een kleine 20 procent opgehoest door de privésector.

Interactief

Het inmiddels al iconische gebouw is uitgerust met de nieuwste multimediatechnieken en verbluffende audiovisuele snufjes. Het is een leuk, interactief en verrassend veelzijdig verhaal van en over de wijn geworden dat op een spectaculaire en cultuurhistorisch leerrijke manier gepresenteerd wordt vanuit Egyptische graven tot indrukwekkende 18de eeuwse banketten en tot ver daarna. In vier thematische routes krijg je als bezoeker niet minder dan 19 modules voorgeschoteld waarbij alle zintuigen worden betrokken. Zo kan je via geuren de sleutels van de wijnproeverij ontdekken of via een 3D-film een amusante discussie over wijn volgen tussen Churchill en Napoleon, in vogelvlucht wijngebieden van over de hele wereld ontdekken of duiken in de wijntendensen van de 21ste eeuw. Goed om weten is dat de audiobegeleiding in 8 talen in een aangepaste versie voor alle leeftijden bestaat en dat je tot 2 à 3 uur nodig hebt om het museum grondig te bezoeken. Er worden ook wijnproefsessies en –degustaties gehouden waaraan iedereen kan deelnemen. Voor 7- tot 12-jarigen is er een aangepast parcours.

Cijfers

Sedert de opening in 2016 mocht het wijnmuseum zich verheugen in het bezoek van 1,3 miljoen liefhebbers, waarvan 62 procent Fransen en 38 procent buitenlanders. De top 3 van de bezoekers ziet er als volgt uit: Britten, Amerikanen en Spanjaarden. In 2018 werden er 421.000 bezoekers verwelkomd uit 180 verschillende landen. Negentig procent van de bezoekers is absoluut tevreden over wat ze te zien en te beleven kregen. Het gebouw heeft een auditorium met 250 zitjes, een indrukwekkende bibliotheek en uiteraard een wijnkelder met een selectie van 800 wijnen van over heel de wereld (waaronder zowaar enkele Belgische flessen!). Naast de permanente tentoonstelling van 3.000 vierkante meter zijn er ook tijdelijke exposities over wijn. Op drie verschillende plaatsen kan je wijn proeven en zelfs iets eten.

Na het bezoek en je beklijvende wijnreis door tijd en ruimte kan je op de 8ste verdieping met een gratis glas wijn genieten van een prachtig uitzicht over Bordeaux en La Garonne in ‘Le Belvédère’.

Praktisch

© Marnie Boude – Cité du vin – XTU architects

Het museum kan je vanuit de binnenstad makkelijk te voet bereiken als je de oevers van La Garonne in de goede richting volgt, of met de moderne en sierlijke tram (B) en zelfs per navette die zigzagt tussen linker- en rechteroever of zelfs via een van de wijndegustatie-croisières op La Garonne, die je netjes afzet aan het ponton La Cité du Vin.

 

 

 

Comments