Cruise

Kunnen we deze zomer op cruise in Europa?

Met de geleidelijke versoepeling van de coronamaatregelen in de Europese landen groeit de hoop dat er deze zomer toch nog een beperkt aanbod aan zeecruises zal zijn. De meeste Amerikaanse rederijen hebben de voorbije weken een verlenging van de opschorting aangekondigd. De Europese rederijen geven op hun websites daarentegen aan dat ze deze zomer wellicht opnieuw zullen varen. AIDA en Costa Cruises hebben aangekondigd begin juli te heropenen en geven zelfs per schip de datum van de opstart. Ook TUI Cruises in Duitsland is van plan in juli te herstarten, net als het Britse TUI-filiaal Marella Cruises.

Ponant heeft alle afvaarten geschrapt tot eind juni en promoot vertrekken vanaf begin juli. Hapag-Lloyd Cruises kondigde vorige week aan vanaf half juli haar planning te hervatten. Sinds begin deze week zijn de afvaarten echter uitverkocht. Is de vraag zo groot of zijn deze intussen opnieuw afgelast? Ook Silversea Cruises kondigt aan in de tweede helft van juli terug cruises te kunnen aanbieden. Volgens de website willen zes schepen deze zomer gasten ontvangen. Dit betekent dat al deze rederijen tegen die tijd een volledig gezondheidsplan moeten geïmplementeerd hebben aan boord van hun schepen.

Volgens Patrick Pourbaix, directeur MSC Cruises België, Luxemburg en Frankrijk en CLIA-voorzitter voor België en Luxemburg zitten alle cruiserederijen in hetzelfde schuitje en werken ze aan nieuwe gezondheidsregels in het licht van de coronapandemie. “We zijn er ons goed van bewust dat geen heropstart mogelijk is zonder deze hygiënische maatregelen. Iedere rederij werkt hiervoor samen met specialisten, overheidsdiensten en certificatiebureaus. Binnen CLIA is de ambitie om op Europees vlak deze informatie te delen en op die manier een omvattend protocol uit te werken. Ook MSC Cruises werkt in alle sereniteit en met het vertrouwen van de banken nieuwe maatregelen uit. Wij zijn niet beursgenoteerd en staan bijgevolg niet onder druk van onze aandeelhouders.”

Pourbaix betreurt in dit verband berichten die vooral in Frankrijk worden verspreid dat kleinere schepen door het beperkt aantal passagiers sneller deze nieuwe maatregelen kunnen implementeren. Bij onze zuiderburen is momenteel een lobby aan de gang van enkele uitbaters van kleinere schepen om sneller groen licht te krijgen voor de heropstart. “Dit is een opportunistische benadering en totaal foutief. De kleinere schepen hebben minder passagiers, maar de grote schepen beschikken over meer ruimte aan boord en kunnen de passagiersstromen beter sturen, de sociale distantiëring garanderen en op die manier een verspreiding van het coronavirus vermijden.”

Heropstart in het najaar realistischer

Is een hervatting van de Europese zeecruises deze zomer realistisch of scheppen de rederijen valse hoop? MSC Cruises heeft alle vlootactiviteiten voorlopig opgeschort tot 10 juli, maar Patrick Pourbaix sluit een verlenging van de opschorting niet uit. Volgens de MSC-directeur zullen de rederijen in de loop van juni hun sanitair plan klaar hebben. Dat moet vervolgens door de overheden en classificatiebureaus worden goedgekeurd. Wanneer de rederijen deze documenten op zak hebben, zullen de havens bereid zijn cruiseschepen opnieuw toe te laten. Op dat ogenblik kunnen de rederijen hun machine weer op gang brengen en hun bemanningen terughalen. Net zoals de rederijen de veiligheid van de passagiers en bemanningsleden voorop stellen, willen ook de havenbesturen geen risico’s nemen.

De directeur sluit bijgevolg niet uit dat MSC Cruises de opschorting ook na 10 juli zal verlengen. “Ik schat de kans op een heropstart in juli of augustus op 10 tot 20 procent. Er staan te veel zaken op het spel en we leren nog elke dag bij over COVID 19. Ik verwacht mij eerder aan een geleidelijke opbouw in de loop van het najaar. Voor het winterseizoen raam ik de kansen vandaag op 90 procent. MSC Cruises is alvast van plan op dat ogenblik haar geplande programma te hervatten. De verkoop voor de wintermaanden loopt intussen door en ook de zomer 2021 ziet er goed uit met boekingen die hoger liggen dan vorig jaar. De cruisereizigers staan te popelen om weer op reis te vertrekken!”

© foto’s Travel Magazine

Comments