Analyse, Bestemmingen

Kroatië is meer dan kust

De Sint-Marcuskerk met de afbeedlingen van vlaggen op het dak.
door Luc Weyens, senior reporter Travel Magazine

Kroatië staat vooral bekend om zijn lange kustgebied, maar ook het binnenland loont de moeite. Dat ontdekten Vlaamse en Waalse reisagenten op een studiereis van de Croatian National Tourist Board en Croatia Airlines. De ta’s konden ook ervaren dat hoofdstad Zagreb bruist van leven, dag en nacht!

De Croatian National Tourist Board mikte met deze reis op twee objectieven: “Zagreb als citytrip in de kijker zetten en de focus te richten op de minder gekende regio Krapina-Zagorje”, legt Ivan Novak, directeur dienst toerisme Kroatië Benelux uit. “De studiereis gebeurt ook in het najaar om de troeven van Kroatië als bestemming voor het hele jaar te illustreren.”

Het indrukwekkende theatergebouw van Zagreb.

Voor de regio Krapina-Zagorje is het amper een uurtje rijden van Zagreb. De kleine county tegen Slovenië telt 17 archeologische sites, 100 merkwaardige kerken en de 14 musea, onder meer in kastelen. Meest bijzonder is het Krapina Neanderthal Museum vlakbij de plaats van een ondertussen ingestorte grot, waar niet minder dan 900 resten van beenderen van Neanderthalers werden gevonden. Rode draad door het museum is de voorstelling van de evolutie van de big bang (13 miljard jaren geleden) tot nu. Maar liefst 27 procent van de heuvelachtige county wordt ingenomen door natuur. Blikvanger is het park Medvenica met een oppervlakte van 17.938 hectare. Typisch voor Krapina-Zagorje zijn de vele warmwaterbronnen en sporters vinden er 1600 km aan fietsroutes, ontelbaar vele wandeltrajecten en 12 paardenroutes. Culinair pronkt Krapina-Zagorje met vele lokale producten en hun wijnbouw. De tophuizen bieden wijnen met een gecontrolereerde oorsprongsbenaming (appellation d’origine contrôlée).

Zagreb

De Kroatische hoofdstad Zagreb is met 800.000 inwoners een kleine stad met alle bezienswaardigheden op wandelafstand. Het oudste gedeelte (11de eeuw) ligt in de bovenstad met de indrukwekkende kathedraal (108 meter), het hoogste gebouw in de stad. In de oude kern vind je aan het Sint-Marcusplein ook de ambtswoning van de Kroatische president en het parlementsgebouw. Op het dak van de Sint-Marcuskerk vallen de afbeeldingen van de lokale vlaggen op. Het lagergelegen deel van de stad werd in de 19de eeuw aangelegd op basis van een duidelijk plan van rechte straten. Opvallende plaatsen daar zijn de talrijke pleinen en het theatergebouw. Van de lage stad kan je makkelijk naar de hoge wandelen, maar een aanrader voor uw klanten is een ritje met de cable car (1890). Met een lengte van 66 meter is het de kortste ter wereld. Het hele jaar door zijn er events in de stad. Uniek is de kerstmarkt overal in de stad.

Reacties

De regio Krapina-Zagorje oogt heel erg landelijk.

“Zagreb leent zich uitstekend als citytripbestemming”, vindt François Vicca (Globe-Trotters, Brussel). “Er is heel veel te ontdekken en de mensen zijn heel vriendelijk. Zagreb valt uitstekend te combineren met Ljubljana in Slovenië. Twee tot drie dagen in elke stad en onderweg genieten van de natuur.”

Sabine Wittevrongel (Selectair Luna Travel, Knesselare) is op diverse manieren verrast: “Het landschap in de regio Krapina-Zagorje oogt heel mooi. Het is puur genieten van de heuvelachtigheid met weidse vergezichten. Het Neanderthalmuseum is een absolute aanrader. In Zagreb zitten zelfs in de winter de terrassen op straat nog vol.”

Katleen De Peuter (Travel Experts, Herentals) is onder de indruk van Zagreb. “Het is een heel propere stad, heel veilig ook. Als vrouw kan je ’s avonds gerust alleen buiten komen. De Kroatische keuken met haar traditionele gerechten heeft me ook bekoord.”

Carrier: Croatia Airlines

“Onze maatschappij biedt Brussel–Zagreb in een schema van twee vluchten per dag van maandag tot vrijdag en een op zondag”, zegt Ines Loncaric, country/salesmanager Benelux Croatia Airlines. “Take-off op Brussels Airport is in de zomer om 9.45 uur en 20.30 uur, in de winter om 10.30 uur en 18.15 uur. In Zagreb zijn er vlotte aansluitingen naar de belangrijkste andere steden in Kroatië: Dubrovnik, Pula, Split en Zadar.” De maatschappij biedt tijdens de vlucht gratis catering: in economy een snack met drank naar keuze, in businessclass een volledige maaltijd met drank naar keuze. De vluchten komen toe op de gloednieuwe luchthaven Franjo Tudjman (2017) op een half uurtje rijden van de hoofdstad.

Tips voor advies aan uw klanten

Cultuur: Zagreb met 50 musea, festivals en events het hele jaar door, kerstmarkt overal in de stad (1 december-6 januari). Krapina-Zagorje met 14 musea en Unescowerelderfgoed.
Documenten: eID. Kroatië is geen Schengenland.
Geld: Betaalkaarten vlot aanvaard. Overal zijn er ATM’s.
Sport: Wandelen, fietsen, mountainbiken, paardenroutes.
Taal: Engels, Duits, Frans in mindere mate.
Transport: Zagreb Card (24 en 72 uren), Krapina Card (5 dagen).
Uur: idem als België.
Info: www.infozagreb.hr, www.zagrebcard.com, www.visitzagorje.hr

Wie/wat/waar

Bestemming: Kroatië
Duur: 3d/2n
Organisatie: Croatian National Tourist Board samen met Croatia Airlines
Begeleiding: Ines Loncaric, country-/salesmanager Benelux Croatia Airlines en Ivan Novak, directeur dienst toerisme Kroatië Benelux
Vluchten: Brussel-Zagreb (+ 2u, heen: economy, terug: business) met Croatia Airlines
Bezochte hotels: Vugleg Breg (Skaricevo), Villa Magdalena (Krapinske Toplice)
Hotels: Well (Terme Tuhelje), Dubrovnik (Zagreb).
Deelnemers: Katleen De Peuter (Travel Experts, Herentals), Nathalie Dewispelaere (Ictam, Brussel), Eddy Gera & Doriane Wauthier (Travel Experts, Manage), Jo Oliva (BT Tours, Péronne-lez-Binches), Christine Rensonnet (Travel Experts, Pepinster), François Vicca (Globe-Trotters, Brussel), Sabine Wittevrongel (Selectair, Knesselare).

Comments