Bestemmingen

Krakau scoort nu ook bij de foodies

De European Academy of Gastronomy, met hoofdzetel in Parijs, kende in 2019 als allereerste aan Pools coryfee Krakau de titel van European Capital of Gastronomy Culture toe. Het spreekt voor zich dat van daaruit een aantal initiatieven voortgevloeid zijn. Tegelijk is sprake van een echte kwaliteitsboost. De foodies met vooroordelen zullen proefondervindelijk vlug merken dat Krakau er een belangrijke troef bij heeft.

Terrascultuur

Krakau biedt zowat alles om het de bezoekers naar de zin te maken en goesting te doen krijgen naar meer Polen. De voormalige hoofdstad is een uitblinker op het vlak van kunst en cultuur. Krakau geldt als UNESCO Literatuurstad en de diverse muziekfestivals, te beginnen met jazz, gooien hoge ogen. Essentieel voor Krakau is tevens het religieus toerisme, met Karol Wojtyla, de latere paus Johannes Paulus II als de voormalige superpopulaire bisschop én de joodse roots van de wijk Kazimierz. Krakau is ook het hart van Malopolska. De stad wordt vooral vaak gecombineerd met de zoutmijnen van Wieliczka en met de universele tristesse van Auschwitz-Birkenau.

Enigszins haaks op dat laatste staat de sterk gestegen levensstandaard, met als exponent de gezellige terrasjescultuur waarvan locals en bezoekers in toenemende mate gebruik maken. Rynek Glowny, met 200 op 200 meter oppervlakte Europa’s grootste middeleeuwse (want tijdens de wereldoorlogen gespaarde) marktplein, staat er zelfs behoorlijk vol mee.

© 7Plus

Pierogi

Krakau, en bij uitbreiding heel Polen, torst uit het verleden geen superieure reputatie op culinair vlak. Het is er één van weliswaar gezond en genoeg, maar niet echt verfijnd. Het eten is er naar onze normen zeer betaalbaar. Precies aan goedkope items heeft Krakau z’n Europese erkenning te danken. In het straatbeeld vallen de vele kraampjes met obwarzanki op. Het zijn ringvormige gevlochten broodjes met toevoeging van zout, maan- of sesamzaadjes. Het Obwarzanki Museum Krakow biedt zelfs workshops aan waar gegadigden zelf hun broodjes kunnen maken.

Pierogi, in het Engels dumplings, in het Nederlands knoedels maar qua structuur meer te vergelijken met ravioli, zijn op hun beurt een lokale creatie. Deze kleinoden, met diverse vullingen en dito bijhorende sauzen, betekenden een onmiskenbare bijdrage van Krakau tot de internationale keuken. Het jaarlijkse Pierogi-festival, dat uit eetstalletjes en bijhorende animatie bestaat, kreeg anno 2019 een speciale editie.

Poolse wijnen

Voor de genietbaarste restaurants verwijzen we naar de gespecialiseerde organisaties, maar het trio Piano Rouge (Rynek Glowny), Pod Baranem en zeker Klimaty Poludnia (beiden Sw. Gertrudy) hoort alvast bij de top. In dit laatste geval wordt tevens nadrukkelijk de ontluikende wijncultuur uit de regio gestimuleerd. Een jonge wijnbouwer stak een vijftal jaar geleden van wal op een terrein van 1 ha. De witte biodynamische Cuvée Seraf van de Winnica Wieliczka zorgt nu reeds voor een heel smaakvol resultaat. Het zal ongetwijfeld nog lange tijd vergen vooraleer wijn de wodka en het bier naar de kroon steekt. Wie voor hartig lokaal bier uit Krakau zelf verkiest, opteert voor Piwojad.

Kazimierz niet meer triest

De joodse wijk Kazimierz diende als filmlocatie voor Schindler’s List (1993). Zelfs regisseur Steven Spielberg zou vandaag nog amper de omgeving herkennen. Het allesoverheersende desolate cementgrijze pigment is er nog amper terug te vinden, behalve boven bepaalde luifels waaronder zich vaak restaurantjes, cafés en clubs gevestigd hebben, hetzij leuke winkeltjes en snuisterijzaken. Toch heeft de lucratieve groei van het toerisme ook hier keerzijden. Met name golfkarretjes op rij die een citytour naar Ghetto en Schindler’s Factory aanprijzen als ware het Disneyland, vragen toch wel enige gewenning.

Tekst: Daniël Steevens.

Comments