Bestemmingen

Kosovo: eerste stappen in de Balkan

door Jonas Vandenabeele (verschenen in TM Magazine 421)

Op uitnodiging van het ROC vzw en de ambassade van Kosovo in Brussel reisde een kleine groep nieuwsgierige to’s, reisleiders en pers naar de jonge onafhankelijke republiek Kosovo om te peilen naar het toeristisch potentieel van de bestemming. Het werd een ontdekkingstocht waarin traditie en toekomst elkaar afwisselden.

De prille republiek verklaarde zich onafhankelijk in het jaar 2008. Het land wordt erkend door 110 landen, waaronder de meeste EU-landen en de VSA. Kosovo ligt ingesloten door Balkanbuurlanden Albanië, Macedonië, Servië en Montenegro. De etnische meerderheid in Kosovo zijn Albanezen, dit is ook de voertaal, met als tweede taal Servisch. Er wonen een kleine twee miljoen mensen. In Kosovo staat het internationaal toerisme nog in zijn kinderschoenen, maar er is veel potentieel.

Pristina en verder

Pristina, monument voor de 10-jarige onahankelijkheidsverjaardag

De luchthaventerminal van Pristina is een modern gebouw dat gerenoveerd en verbouwd werd in 2002. Het is een kleine maar efficiënte luchthaven waar je op 10 minuten van het vliegtuig naar je taxi loopt. Een halfuur later sta je in het centrum van Pristina. Na de onafhankelijkheid van Kosovo rijzen de gebouwen als paddenstoelen uit de grond, en nog steeds wordt er verwoed gebouwd in de hoofdstad van het tienjarige land. Er heerst een losse en ongedwongen sfeer in de hoofdstad van Kosovo, alles kan en niets moet. Olifantenpaadjes ontstaan overal spontaan, wegmarkering volgen is optioneel en parkeren kan overal, ook waar het niet kan. Van stadsplanning is er niet echt sprake, dat zorgt ervoor dat er ook ruimte is voor moderne gebouwen. De stad beschikt over vele moskeeën maar ook over een heel moderne kathedraal ter ere van Moeder Teresa, waarvan de eerste steen werd gelegd in 2007, op een steenworp van de nationale bibliotheek, een opmerkelijk futuristisch bouwwerk in het hart van de stad. Van hieruit slenter je makkelijk naar de winkel-wandelboulevard van Pristina, ook genoemd naar Moeder Teresa.

Net buiten Pristina-stad vind je nog twee belangrijke bezienswaardigheden dicht bij elkaar. Enerzijds het monument van de ‘Slag op het Merelveld’ waar Sultan Murad I van het Ottomaanse rijk, ondanks de overwinning, het leven liet. Hij stond er met zijn troepen tegenover een verenigd ‘Balkan’-leger. Iets verder staat een mausoleum ter ere van Sultan Murad I dat je eveneens kan bezoeken met een lokale gids, en een klein museum.

Door bergen & valleien, kloosters en moskeeën

Monastery Visoki Dečani

Hoewel Kosovo een klein land is, heeft het heel wat natuurlijke en culturele troeven in petto. Het land heeft Christelijke kloosters uit de veertiende eeuw, oude moskeeën en hamams, valleien en bergen. In de stad Pejë kan je kennismaken met het groene en bergachtige Kosovo. Je avontuurlijke klant kan er zich uitleven op een 400m lange zipline die zweeft boven de Rugova-vallei of kan klauteren en wandelen op één van de twee via ferrata’s (met een derde in ontwikkeling). Er lopen ook verschillende wandel- en mountainbikeroutes door de bergen die gewoon doorlopen in de buurlanden. In de schaduw van het Shar gebergte en doorklieft door de Bistrica-rivier ligt Prizren, met een schat aan cultuur en een gezellig bruisend stadsleven. De stad heeft Illyrische, Byzantijnse, Ottomaanse, Albanese… invloeden en die vind je allemaal terug. Wandel over de oude stenen brug naar het centrale plein dichtbij de grote moskee, een prachtige binnenkomer waar de terrasjes vol zitten met koffiedrinkende locals en toeristen. Er vindt in Prizren ook een jaarlijks documentaire-festival plaats, in de heuvels boven de stad in de ruïnes van de oude burcht. Ook culinair valt er in Prizren, en bij uitbreiding heel Kosovo, heel wat te beleven. De lokale ajvar (soort tapenade) smaakt heerlijk, er is lokale kaas en groenten of vlees in de oven, en dat alles om te delen. Dat alles kan je doorspoelen met een glaasje lokale rode wijn of een lokale raki, wanneer het iets sterker mag zijn.

Kosovo met TUI fly

TUI fly vliegt rechtstreeks naar Pristina vanuit Brussels Airport, in de winter 1- of 2-maal per week (op maandag en vrijdag), in de zomer tot vier keer per week (maandag, woensdag, zaterdag en zondag)

Ambassade van Kosovo in Brussel

De eerste secretaris van de ambassade van Kosovo, Valdrin Grainca, geeft een woordje uitleg bij de studiereis: “De ambassade organiseerde deze studiereis om de ontwikkeling van toeristische programma’s naar Kosovo te promoten. We willen dat de reisprofessionals meer te weten komen over de cultuur en natuur van ons land. Kosovo’s unieke karakter toont invloeden van de Illyriërs, Byzantijnen, Helenen, Romeinen, West- en Oost-Europezen en Ottomanen. Dit uit zich dan ook in de kleine forten, molens, bruggen moskeeën, kerken, Turkse baden… en de authentieke keuken. Daarnaast is er nog veel ongerepte natuur waar je kan wandelen, fietsen of klimmen.”

Comments