Bestemmingen

Kom tot leven in Colorado

Voor de 50ste jubileumeditie verhuisde de IPW dit jaar naar Denver, de hoofdstad van Colorado. Tussen 19 en 23 mei konden meer dan 6.000 toerismeprofessionals de Mile High City ontdekken en deals sluiten voor de komende jaren. Vanuit België reisden in 2016 nog 275.601 Belgische en 19.307 Luxemburgse reizigers naar de States, al werd er voor 2017 een daling van 2% voorspeld. Toch blijven de States ruim de populairste long haul bestemming.

De United States als incoming markt, dat is een problematiek waarbij de bluts met de buil genomen dient te worden. Er zijn bestemmingen die nog steeds ongelofelijk groeien en het globale beeld schetst dat de bezoekersaantallen stabiel blijven. Maar daar nemen de VS geen genoegen mee. “Ieder jaar slaan meer en meer mensen aan het reizen, maar we slagen er niet in om die nieuwe reizigers voldoende aan te trekken”, aldus Roger Dow, voorzitter en ceo van de U.S. Travel Association. “Ons marktaandeel in de globale internationale reiswereld zakt van 13,6 naar 11,9 procent. Gezien de economische impact die dit heeft, trachten we de regering te overtuigen om het belang van toerisme te promoten d.m.v. marketing-, lobby- en communicatiecampagnes. De Verenigde Staten zouden tegelijk het meest bezochte en het veiligste land ter wereld moeten zijn!” Toch blijft het opvallend om te zien hoe groeimarkten als China en India met de Amerikaanse aandacht gaan lopen. Vergeten ze daarmee in te zetten op oude, gevestigde waarden zoals de Europese, Braziliaanse of Canadese markten of ontbreekt het daar aan budgettair groeipotentieel?

De reacties van de Belgische delegatie en de toeristische plannen van de U.S. Travel Association en Brand USA kon u hier reeds lezen.

De Belgische deelnemers aan de jubileumeditie van IPW in Denver.

Ethisch omgaan met de natuur

Het moment van de IPW kon niet beter vallen dan voor dit dossier, want Denver geldt nu eenmaal als dé toegangspoort voor outdoorfanaten. Wapen je wel tegen de hoogtecondities door voldoende water te drinken en hou je ademhaling en hartslag goed in de gaten. Hoogteziekte kan iedereen overvallen, maar een verkenning van het lager gelegen Denver is zeker aan te raden om alvast aan de hoogte te wennen. Een bezoek aan de flagship store van outdoorspecialist REI is ook een uitstekend idee om nog wat kampeer- of sportmateriaal aan te schaffen. “Je kan een inwoner van Colorado herkennen aan de mountainbike of de kajak die vaak duurder is dan de auto waar die aan vasthangt”, grapt Andrea Blankenship, marketing en communicatiedirectrice van het Colorado Tourism Office en tevens onze gids tijdens een vierdaagse posttour. “Het CTO is trouwens als eerste staatsagentschap een samenwerking aangegaan met de ngo ‘Leave no Trace’, die het ethisch omgaan met de natuur en de bescherming van natuurlijke hulpbronnen als voornaamste drijfveer heeft. De staat telt vier Nationale Parken en ontelbaar meer Nationale Bossen waarin je vrij mag kamperen zolang je geen open vuur aanmaakt. Fantastisch, toch?!”

In winter als in zomer

We verlaten de I-70 vanuit Denver in westwaartse richting en het duurt echt niet lang vooraleer je via de Eisenhower Tunnel in de regio van de Rocky Mountains terechtkomt. Deze tunnel loopt onder de Continental Divide. Indien je een druppel water zou laten vallen op de top van deze scheidingslijn, zou de helft naar het westen en de andere helft naar het oosten afwateren. Bij het uitrijden van de Eisenhower Tunnel kom je in Summit County, Eagle County en Pitkin County terecht, passende namen voor buurtschappen die skidorpen als resp. Breckenridge, Vail en Aspen-Snowmass tellen.

Aspen is bij ons wellicht het meest gekende skidorp van Colorado, maar Vail mag zich, ondanks zijn kleinere omvang en jeugdige uitstraling (het dorp werd pas in 1962 opgericht naar Europees model), misschien wel op de tweede plaats nestelen. Het ligt net naast de I-70, maar de dorpskern is volledig autovrij. Een bezoeker kan gebruik maken van de gratis en volledig elektrische shuttlebus-service en zelfs in het winterseizoen is het dorp eenvoudig toegankelijk door de verwarmde en immer sneeuwvrije voetpaden. Vanaf oktober worden sneeuwkanonnen ingezet en ontvangt het resortstadje professionele skiërs. Voor de andere gasten geldt de week van Thanksgiving als officieel startschot. De skigebieden in Colorado blijven doorgaans langer open dan bij ons in Europa, soms zelfs tot juni! Vail is echter een lager gelegen skigebied en beëindigt de wintersportactiviteiten aan het einde van april. Toch blijven de gondels het gehele jaar de berg op en af glijden. De skihouders worden immers vervangen door haken voor mountainbikes en ook wandelaars kunnen in het zomerseizoen hun tochten bovenaan de bergen aanvangen. Het kleine Vail telt 17 golf courses (al zijn sommige clubs echt voorbehouden aan VIP-leden), heeft één van de hipste bowlingzalen van de States en host ieder jaar de GoPro Mountain Games in juni.

We bezochten drie resorts die – ondanks hun verschillende affiniteit – een gezamenlijke pricing hanteren: de Four Seasons Vail met een enorme spa en een barbershop die Kentucky bourbon serveert, de Sonnenalp die al vier generaties door dezelfde familie uitgebaat wordt en waar je ondergedompeld wordt in een Beierse quitsch, inclusief Oktoberfesten en een oxygen bar, of The Sebastian, een boetiekhotel met een zeer persoonlijke ski- en mountainbikeservice, uitgebreide speelkamer en een goede bewegwijzering in een doolhof aan gangen.

White Water

Zeven grote Amerikaanse rivieren ontspringen in de bergen van de staat Colorado. De staat dankt haar naam aan de Colorado-rivier die in de Rocky Mountains ontspringt en die kreeg op haar beurt deze Spaanse naam door de rode kleur van de zandsteen. “Aan watersport dus geen gebrek, al blijft mijn favoriete rafting- en kajakrivier zonder twijfel de Arkansas”, vertelt Andrea, terwijl we in Buena Vista een bezoek brengen aan het jaarlijkse PaddleFest. “Enkele jaren geleden heeft men hier een wildwaterpark gebouwd en daardoor is er een nieuwe buurt ontstaan, die trouwens ook enkele prijzen heeft gekregen voor de ecologische constructie-inspanningen.”

Hoge toppen scheren

Colorado telt 58 ‘fourteeners’. Dat is een verzamelnaam voor alle bergen boven de 14.000 feet, gelijk aan 4.267 meter. Het is een uitdaging van vele bergbeklimmers om de toppen van alle 14’ers in Colorado of de VS te bereiken. Eerlijk toegegeven, we hebben er geen enkele beklommen, maar we hebben wel de hoogste zandduinen van Noord-Amerika bedwongen (229 m). Je vindt deze in het Great Sand Dunes National Park and Reserve, nabij Alamosa. Voor de beklimming reken je – door het zachte zand en de ijle lucht – minstens tweeënhalf uur, zeker voor flatlanders als wij (mensen die uit lager gelegen delen komen). De afdaling is gelukkig een heel stuk eenvoudiger. Je kan namelijk op een sandboard of -slee de gigantische duinen afglijden. Je hoeft zelfs niet te sturen.

De duinen ontstonden door het samenspel van woestijn, bergen en drie rivieren die vanuit de bergen afgebrokkelde rotsen en zand naar beneden droegen. Wind en rivieropdroging vormden in de loop van duizenden jaren deze duinen. Nu komt er geen zand meer bij, maar de duinen zien er door wind- en zandstromen toch steeds anders uit. De locatie is best apart, maar het zicht tegen een achtergrond van de ‘Sangre De Cristo’-bergen maakt het net zo bijzonder.

In het Great Sand Dunes National Park surf je de duinen af!

Aan een draadje

Amerikanen hebben graag de grootste… dat telt ook voor hun hangbruggen. In Cañon City hebben ze het Royal Gorge Bridge & Park, met haar 291 meter de hoogste hangbrug van de US. Hier krijg je een uitgebreid zicht over de ravijn en de rafters op de Arkansas-rivier onder jou.

Het is ook een uitstekende stop voor fauna-liefhebbers. Je kan er o.a. kolibries, roodkopgieren en dikhoornschapen spotten. Maar als je er dan toch bent en je houdt van een adrenaline-rush, laat je dan in het harnas hijsen van de SkyCoaster, waarbij je tot een hoogte van 30 meter getrokken wordt vooraleer je een 15-tal keer over de ravijn schommelt. Kicken!

Voorts vind je in het park een speeltuin, amfitheater, restaurant en zipline over de kloof, al laten we die links liggen. We hebben namelijk een afspraak met Adventures Out West in Manitou Springs. Zij bieden zipline-, segway- en jeeptours aan in de schaduw van Pikes Peak, het nationaal historisch monument van deze regio. Manitou Springs is trouwens één van de eerste wellnessbestemmingen van de States met haar zeven publieke bronnen die geneeskundige krachten bevatten door de verschillende mineralen. In het verleden trok het stadje voornamelijk tuberculosepatiënten aan op zoek naar genezing, in het heden vooral bikers, toeristen en uitbaters van souvenirshops.

We sloten onze tour op gepaste wijze af in de Garden of the Gods Collection tijdens een diner met uitzicht op de heldere zandbruine rotsen van de Garden of the Gods en haar ‘kussende kamelen’. Dit resort vormt, samen met The Broadmoor (het oudste 5*-resort van de US) en het Cheyenne Mountain Resort, een uitstekende en complete accommodatie in Colorado Springs, één van de snelst groeiende stadjes van de staat.

De zonsondergang nabij Garden of the Gods

Meer informatie?

Sinds een half jaar treedt Nelly Gaulier op als account manager België en Frankrijk voor de Colorado Tourism Office. Je kan haar bereiken via n.gaulier@ecltd.com. Voor alle andere informatie of tripideeën: www.colorado.com.

Comments