Bestemmingen

Kazachstan – het nieuwe beloofde land

Een van de meest uitgestrekte landen ter wereld stelt zich open voor het toerisme. Het dunbevolkte en cultureel fascinerende Kazachstan, met zijn verbluffende natuur, heeft heel wat te bieden en enkele Belgische touroperators zijn daarvan stilaan overtuigd.

 Tot voor kort was Kazachstan niet te vinden op de toeristische kaart en konden we er ons weinig bij voorstellen, tenzij misschien een eindeloze steppe die werd doorkruist door nomaden te paard. Deze bestemming is evenwel bijzonder aantrekkelijk, gastvrij, zeer veilig en vlot bereikbaar (vluchten met Turkish Airlines Brussel – Almaty via Istanboel). Dat bleek overduidelijk tijdens een persreis deze herfst in het zuidoosten van het land, vanuit Almaty.

“Na de onafhankelijkheid in 1991 bleef onze economie sterk afhankelijk van gas en olie”, aldus Gulden Ospanova, directrice van de belangrijkste lokale DMC, Global Air DMC. “De hoge prijzen van de hotels en diensten, vergelijkbaar met die in de Golfstaten, smoorden elke hoop in de kiem om het toerisme te ontwikkelen. Met de crisis in 2015 is de munteenheid 100% gedevalueerd en zijn de prijzen gezakt: reizen naar Kazachstan werden betaalbaar en enkele incoming agentschappen zagen het levenslicht.” De reizigers komen nog vooral uit de buurlanden, maar de kans is groot dat de vrijstelling van de visumplicht voor de Belgen en onderdanen van de OESO-landen (sinds 2017) het toerisme een boost zal geven. Als kleine economische speler wil Kazachstan het snel over een andere boeg gooien: het doel van zijn strategisch plan ‘Kazachstan 2050’ is niet meer en niet minder dan ervoor te zorgen dat het land over zowat dertig jaar een plaatsje verovert bij de 30 meest ontwikkelde landen ter wereld. Met het toerisme als een van de voornaamste pijlers voor ontwikkeling.

Het groene Almaty

Het vroegere Alma-Ata, voorheen de hoofdstad van Kazachstan, is nog altijd de grootste stad van het land. De aanblik van deze stad wordt nog deels gekenmerkt door het Sovjettijdperk, maar ze bezit ruime, rechtlijnige lanen omzoomd met groene ruimten. Het is ook een van de zeldzame metropolen die over een eigen skistation beschikt, op de nabijgelegen Pik Talgar, waar je vanaf november volop kunt wintersporten. Voor een panoramisch zicht op de stad neem je een andere kabelbaan, die naar Kok-Tobe op 1.100 meter hoogte. Andere bezienswaardigheden: de kathedraal, een van de laatste houten kathedralen in Centraal-Azië; het museum van Kazachse muziekinstrumenten, met een moderne museografie; de hoogste schaatsbaan ter wereld of de groene bazaar, een traditionele overdekte markt.

In een groot land zijn de afstanden natuurlijk lang. Gelukkig is het wegennet in heel goede staat. Op 240 kilometer van Almaty ligt het schitterende nationaal park Charyn, dat bekendstaat voor zijn verbluffende rotsformaties, waarvan sommige nog maar onlangs zijn ontdekt. De Canyon van de Maan, die vorm kreeg door aardbevingen en erosie, doet denken aan sommige landschappen van het westen van Amerika. In een deel ervan, de Kastelenvallei, tref je over een lengte van drie kilometer reusachtige, okerkleurige torens aan, die zijn uitgegraven door een rivier. Al deze natuurpracht kun je bewonderen tijdens een tocht door de vallei.

125 nationaliteiten

Nog een must: het Kaindymeer, op 2.000 meter hoogte in de bergketen Kungei Alatau. Je geraakt er alleen met een 4×4. Aan het einde van de weg wacht je een natuurlijk wonder, gevormd door de ineenstorting van een berghelling en de overstroming van een ravijn. Als laatste getuige van het naaldbos dat hier groeide, duikt een leger van masten op uit het turquoise water. Deze plek is nog een geheimtip, misschien wegens de grotere belangstelling voor de Kolsaymeren, drie meren op enkele kilometers van de grens met Kirgistan. Het water van de gletsjers stroomt van het ene meer naar het andere. De meren zijn met elkaar verbonden via een pad van 25 km, dat je te voet of, beter nog, te paard kunt verkennen.

De Kazachen, een volk van ruiters, blijven hele kuddes paarden kweken in halve vrijheid, die soms in galop de weg oversteken. Op een dertigtal kilometer van Almaty kun je in het etnodorp Hun (als je nu fan van dit soort van reconstructies bent of niet) de tradities van de Kazachen beter leren kennen, in een joert eten en de behendigheid van de ruiters bewonderen bij voltige-oefeningen of zelfs een paardengevecht. Deze bestemming heeft nog andere troeven, zoals haar culturele diversiteit – het land telt 125 volkeren – en talrijke andere natuurstreken, met name in het westen van het land, naar de Aralzee en de Kaspische Zee, die zeker ook een bezoek waard zijn: de Torysh-vallei, beroemd om zijn vreemde bolvormige rotsformaties; de Samalkloof; de woestijn van Sauran en haar archeologische overblijfselen; of de oevers van de glasheldere Kaspische Zee, vol vreemde geologische formaties in de regio Tulkili.

Meer info

Dit artikel is geschreven naar aanleiding van een reis georganiseerd door de dienst voor toerisme Visit Almaty (www.visitalmaty.kz) en uitgevoerd door DMC Global Air (www.globalair.asia).

Comments