Cruise

Jean-Emmanuel Sauvée ruilt Ponant voor Artemis

Jean-Emmanuel Sauvée, algemeen directeur van Ponant, verlaat de Franse luxe- en expeditierederij. Een opvolger wordt de eerstvolgende maanden aangesteld. Sinds de overname door Artemis, de holding van de Franse familie Pinault, hing het ontslag in de lucht. Sauvée (55) was in het verleden actief bij Brittany Ferries en CMA CGM tot hij samen met collega-marineofficieren Ponant oprichtte.

Het ontslag van Sauvée werd afgelopen vrijdag intern meegedeeld. In de nota stelt François Pinault dat de beslissing in gemeenschappelijk overleg en in de beste omstandigheden werd genomen. Pinault: “We waren het er beiden over eens dat de tijd was aangebroken. Wanneer de nieuwe directeur voor Ponant is aangesteld, zal Sauvée mij vervangen aan het hoofd van de adviesraad van Artemis. Deze oplossing moet Ponant toelaten om blijvend beroep te doen op de visie en kennis van Jean-Emmanuel Sauvée en het inwerken van zijn opvolger op het operationele vlak vergemakkelijken.”

In de reactie zegt François Pinault verder dat hij blijft geloven in Ponant. “Ponant vecht vandaag voor zijn voortbestaan. In deze ongeziene crisis heeft Artemis beslist volop zijn rol van aandeelhouder te spelen en de volgende maanden zijn financiële steun aan Ponant te versterken om de maatschappij toe te laten deze crisis te boven te komen. Jean-Emmanuel Sauvée en mezelf delen de mening dat de grondvesten van de rederij overeind blijven en Ponant op het einde van deze crisis over alle nodige talenten zal beschikken. We kunnen alleen maar hopen dat deze moeilijke periode snel achter ons ligt.”

Met Artemis maakte Ponant sinds 2015 een enorme expansie door van vijf naar elf schepen, inclusief de overname van Paul Gauguin Cruises in Polynesië. In 2021 neemt de maatschappij de ijsbreker Le Commandant Charcot in de vaart. Daarnaast plaatste Ponant eind 2019 een bestelling voor twee nieuwe schepen van het type Explorer voor Paul Gauguin die in 2022 in de vaart komen.

De toekomst van Ponant zal ook aan bod komen op de Seatrade Cruise Virtual waar adjunct directeur-generaal verantwoordelijk voor de sales en marketing, Hervé Bellaïche vanavond het woord neemt. Dit virtuele cruise-event loopt nog tot en met donderdag. Hoogtepunt van deze dinsdag wordt een panelgesprek over de toekomst van de sector met de toplui van de Carnival Corporation, de Royal Caribbean Group, Norwegian Cruise Line Holdings en MSC Cruises.

© foto Studio Ponant – Nathalie Michel

Comments