Analyse

IT&CMA en CTW in Bangkok: groter en beter

In de Thaise hoofdstad Bangkok vond vorige week de 26ste editie van de vakbeurs Incentive Travel & Conventions, Meetings Asia plaats. Samen met Corporate Travel World, een reeks van conferenties en panelgesprekken, dat al aan zijn 21ste uitgave toe was. Plaats van het gebeuren was zoals de voorbije jaren het Bangkok Convention Center in het immense Central World complex.

De Belgische vertegenwoordiging bleef dit jaar beperkt tot Wim Pauwels van Pauwels Travel Events als buyer en Hugo Slimbrouck van Ovation, MCI group en SITE global als spreker en moderator. Organisator TTG Asia Media kon, zoals de voorbije vijftien jaar dat de beurs in Thailand plaatsvond, rekenen op een grote inbreng en sponsoring van het Thai Convention & Exhibition Bureau (TCEB) en van de officiële carrier Thai Airways International. Waar ook Travel Magazine zoals steeds van gebruik maakte om non-stop tussen Brussel en Bangkok te vliegen. Travel Magazine was zoals de voorbije jaren, officiële media-partner van deze beurs en congres en de enige Belgische mediavertegenwoordiger.

Er was dit jaar veel tevredenheid te horen over de kwaliteit van de sellers, wat in het verleden niet steeds het geval was. De organisatoren kregen zowat duizend aanvragen binnen om als hosted buyer naar Bangkok te komen. Slechts 450 kregen echter groen licht. TTG Asia selecteert nu, samen met TICA (Thailand incentive and convention association) de buyers. Wie in het verleden de opgelegde afspraken niet nakwam, onvoldoende business op Azië heeft of als non-reliable bekend staan, komt er niet meer in. Naar verluidt was daar minstens ook een Belg bij. Waar tot voor een paar jaar de verhouding buyers uit het westen en uit Azië gelijk was, maken de westerse buyers nu maar 25 procent van het totaal meer uit. Een weerspiegeling van de marktrealiteit.

Thailand voor MICE

Thailand zorgde, zoals steeds, voor het grootste aantal sellers van alle deelnemende landen. Met op de centrale TCEB-stand alleen al meer dan zeventig aanbieders, een absoluut record. Met de hotels, DMC’s en andere erbij zorgde het gastland voor om en bij de honderdvijftig aanbieders. Niet verwonderlijk als men weet dat het koninkrijk tegen het einde van dit fiscaal jaar meer dan 1,3 miljoen overzeese zakenreizigers verwacht. Een stijging met vier procent ten opzichte van 2017. Dit zal naar schatting op financieel vlak voor een meeropbrengst van 16% zorgen. TCEB neemt dan ook een steeds belangrijkere plaats in binnen het totale toerismegebeuren. Reden te over om tijdens dit double-bill event de start te geven van de nieuwe campagne “Thailand REDEFINE your business event”.

Andere MICE-bestemmingen

Voor een opvallend sterke aanwezigheid zorgden Maleisië, Taiwan, Japan, de Filippijnen (een dertigtal sellers!), Macao, Indonesië, Zuid-Korea en Singapore. Japan zette zes MICE-steden in de spotlights: Fukuoka, Hiroshima, Kobe, Nagasaki, Osaka en Sapporo. Indonesië had nieuwe locaties en meeting-ruimtes voor te stellen: de Diamond meeting room van het R hotel Rancamaya in Bogor en nieuwe meeting zalen in het Sultan hotel, Jakarta. En vooral dan het multifunctionele complex The Establishement in Jakarta, dat plaats biedt aan maximaal 2500 personen. Bij de Filippijnen was er nieuws te rapen bij het BGC Arts Center in Bonifacio Global City, het nieuwe Courtyard by Marriott hotel in Iloilo, het eveneens nieuwe Grand Hyatt Manila en het historische Ayuntamiento de Manila, dat meetings aanbiedt in monumentale zalen. Bij Zuid-Korea stonden een aantal nieuwe hotels met veel meeting-ruimtes in de kijker: Het Gyeongwonjae Ambassador Incheon boetiek-hotel, het Hilton Busan, het Novotel Ambassador Seoul Dongdaemun en tenslotte Seoul Dragon City, een enorm entertainment- en hotelcomplex (1700 kamers) in Seoul.
Grote afwezigen waren opnieuw de Mekong landen Vietnam, Laos, Cambodja en Myanmar. Niet onbegrijpelijk als men weet dat meetings en incentive sector in die landen nog in de kinderschoenen staat en dat het voormalige Indochina en Myanmar in de eerste plaats focussen op de leisure markt. Daarenboven heeft Cambodia nu zijn eigen Travel Mart, heeft Vietnam de ITE in Saigon en in januari 2019 het ASEAN Tourism Forum in Halong Bay, dus gaat al hun aandacht daar naartoe en ervaren ze een aanwezigheid tijdens IT&CMA als overbodig.

Japan Airlines & American Airlines

Deze twee carriers gaan hun samenwerking verpersoonlijken. In die mate dat het de moeite loonde om er een speciale briefing rond te organiseren tijdens deze IT&CMA. Shirley Yuen (regional director Japan Airlines) en Stacey Yocum (regional manager American Airlines) gaven tekst en uitleg. Zij benadrukten dat de twee carriers samen voor het snelst groeiende netwerk in de Asia-Pacific regio staan. En samen zijn ze tevens de absolute nummer 1 wat verbindingen tussen Japan en de Verenigde Staten betreft. De joint-venture tussen JAL en American bestaat sinds 2011 maar wordt nu “verpersoonlijkt”. Door het opzetten van gezamenlijke sales programma’s, in hoofdzaak naar de corporate traveller toe. JAL had ook belangrijk nieuws te melden. De maatschappij heeft een capital partnership agreement aangegaan met Boom Technology Inc. Voor de bouw van een nieuw supersonisch passagiersvliegtuig dat de vluchttijd tussen de VS en Japan moet halveren. De foto doet iedereen alvast denken aan de ter ziele gegane Concorde. JAL heeft alvast twintig van dergelijke toestellen besteld.

 

Desaru Coast Malaysia

Desaru Coast is het jongste Maleisisch vijfsterren resort. Met alles erop en eraan, zoals een professioneel golfterrein met 45 holes en een avonturen-waterpark, een van de grootste in de wereld en geopend in juli dit jaar. Het complex strekt zich uit langs een 17 km lange zandkust. Het resortgebied herbergt een aantal resorthotels zoals het Hard Rock Hotel (Met 365 kamers het eerste hotel van het resortgebied), The Westin, Anantara Resort & Villas evenals One&Only Desaru Coast. Allemaal centraal gelegen rond grote vijver. Het Desaru Coast Conference Centre kan tot duizend meeting-deelnemers onderdak bieden. Meer info op www.desarucoast.com

Hugo Slimbrouck (Ovation Global DMC, MCI, past president SITE) is al jarenlang een vaste gast op IT&CMA en CTW. Oorspronkelijk als buyer, nu veeleer als speaker en moderator. “De IT&CMA-beurs was ietsje groter dan vorig jaar maar toch blijft het een kleine regionale beurs voor Zuidoost-Azië. Heel weinig Belgen dit jaar maar ik denk dat de afwezigen weer eens ongelijk hadden. De kwaliteiten van de exposanten, het educatief programma (waar ik eerlijk gezegd een paar steentjes aan heb bijgedragen) en de excellente mogelijkheid om deze beurs te combineren met persoonlijke extensies (pre of post, officieel programma of wat je er zelf van maakt) zijn toch heel interessant. Mijn bijdrage bestond uit het ondersteunen van het Future Leaders Programme (waarvan mijn werkgever MCI cosponsor is en dat in samenwerking met IMEX wordt georganiseerd), een spreekbeurt over de kracht van incentive travel als een motivatie tool binnen bedrijven. En tenslotte een panelgesprek over GDPR (waarvan de Aziaten nog niet helemaal doorhebben wat het voor hen betekent). Voor wie niet kan wachten op de uitgave van 2019, kan ik nu al mededelen dat SITE zijn global conference in januari naar Bangkok brengt. Meer hierover in een ander artikel…

Wim Pauwels (Pauwels Travel Events) was dit jaar als buyer de witte Belgische duif: “Voor ons was deze IT&CMA terug een hit. Na een jaartje te hebben overgeslagen, waren we weer present en positief verrast van de toename qua vertegenwoordiging vanuit Thailand, Maleisië en Japan. Thailand was dit jaar uiterst sterk vertegenwoordigd en er waren zeker een paar nieuwe pareltjes bij die met nieuwe en originele producten naar voor kwamen. Hetzelfde mag gezegd worden over Maleisië en de Filippijnen. Wat voor ons top was, was vooral de sterke vertegenwoordiging vanuit de Filippijnen en Japan, twee landen die wij als topbestemmingen zien voor het MICE gebeuren in de loop van de volgende jaren. Qua organisatie staat deze beurs voor ons nog altijd aan de top: hotels gelegen nabij het Bangkok Convention Center in Central World en heel wat mogelijkheden om te netwerken. Met daaraan topmaaltijden en evenementen gekoppeld!”

IT&CMA en CTW vinden volgend jaar plaats van 24 tot 26 september en dat zal opnieuw in het Bangkok Convention Center in Central World zijn.
Info: www.itcma.com.

Gilbert Roels, Senior Reporter Travel Magazine

Comments