Analyse, Bestemmingen, Studiereis

Island hopping in de Egeïsche Zee met Classix Cruises

Aegean Airlines zorgde ervoor dat we er tijdig kwamen, Celestyal Cruises nam ons graag mee van eiland naar eiland en Classix Cruises koos voor ons een welgevuld driedaags programma, waarbij we ook eventjes Turkije aandeden. ‘Wij’: veertien enthousiaste reisagenten en ondergetekende.

Met een perfecte middagvlucht maakte Aegean Airlines een zeer goede indruk op de groep. Iedereen had er enkel goede woorden voor. Alleen de allergrootsten onder ons hadden moeite met de wat strikt gemeten beenruimte. (Tussen haakjes: Aegean Airlines vliegt twee keer per dag vanuit Brussel naar Athene. Handig!). We sliepen die nacht in het Savoy Hotel in Piraeus. Niet meer van de jongste, maar met heel vriendelijke bediening, een voortreffelijk ontbijt en… (goed voor morgenvroeg) op een paar minuten van de cruisehaven. De buurt is ook niet het mooiste deel van de stad, maar op een kwartiertje stappen kom je bij de levendige nieuwe jachthaven. Dus de avond was mooi.

De Celestyal Olympia

De Olympia, genoemd naar de plaats waar de Spelen ooit startten, werd eind vorige eeuw gebouwd, maar is onlangs grondig gerenoveerd, zowel wat hutten als zalen betreft. Men merkt dat het niet een van meest recente schepen is (doet wat aan een ferry denken), maar alles is kraaknet en kleurrijk. In drie restaurants kan men uit een waaier van excellente Griekse gerechten kiezen en de bars hebben een drankenlijst waar de goede merken niet in ontbreken. Het personeel weet hoe het moet en is bijzonder vriendelijk en gedienstig. De Olympia kan 1.664 passagiers aan.

Island hopping

De eerste dag start vanuit Piraeus met zes uur varen naar Mykonos, waar je bij zonsondergang aankomt. Goed voor een wandeling door de straatjes van de gelijknamige ‘hoofdstad’ en een drankje met zicht op zee. Tegen de middag van dag twee leg je aan in Kusadasi (Turkije), waar je voldoende tijd krijgt om het schitterende Efese te ontdekken (inbegrepen). ’s Middags verder naar Patmos, waar je in de late namiddag de tocht kunt aanvatten naar het klooster van St. John (een absolute must, maar niet inbegrepen). Dag drie begint met een ‘stadsbezoek’ aan Heraklion, maar velen verkiezen aan boord wat uit te rusten. Na vijf uur varen over de middag is het schilderachtige Santorini aan de beurt, (maar dat weten alle rederijen) en in het prachtige, typische dorpje Oia (vol winkeltjes en restaurants) zitten de smalle straatjes propvol toeristen. Maar de excursie is inbegrepen. Morgenvroeg liggen we dan weer aan de kade in Piraeus.

Wat zij er van dachten…

Voor Noelle Jacobs (Travel Experts, Lanaken) en Annemarie Laurijssens (Travel Experts, Minderhout) is dit de eerste kennismaking met Celestyal. Ze zijn het roerend met elkaar eens: “Dit is een leuke cruise, heel vriendelijke bemanning, heel relax, lekker eten en goede producten in de bars” zeggen ze. Noelle: “Je kan het geen ‘luxecruise’ noemen, je kan het best vergelijken met een goede ferrydienst, maar dan groter en met meer keuzemogelijkheden. Aan ervaren cruiseklanten zou ik het niet meteen voorstellen, maar dit is zeker een heel mooi product voor mensen die voor het eerst met een cruise willen kennis maken.”

“Precies,” vult Annemarie aan “Je hebt wel het echte cruisegevoel, alles is aan boord, je doet wat je wilt, zonder dat je ’s avonds chic gekleed moet gaan. Je kan veel uitstappen maken, je ziet veel in weinig tijd. Maar het is best vermoeiend.”

Michele Zevart (Hell Travel, Berneau), die de eilanden nog niet bezocht, vat de cruise samen in één woord: ‘fatigant’, maar vlakt het meteen weer af: “Ik denk dat veel mensen met deze formule gelukkig kunnen zijn: je ziet inderdaad veel, maar niet zeer grondig. Van sommige excursies kwamen we behoorlijk laat terug, waardoor de nachten kort werden. Dat is goed als het maar drie of vier dagen duurt.”

Dit laatste hoorden we meerdere keren. Vicky Lievens (Van Dycke Reizen, Oostende):” Ze doen veel op één dag en dat maakt het wel vermoeiend, toch is het een mooi product om bijvoorbeeld in te bouwen in een Griekenlandreis van meerdere dagen. Drie of vier dagen cruise combineren met een paar dagen Athene of een strandvakantie op een van de andere eilanden, kan een mooi programma zijn. Zelf had ik wat meer tijd op de eilanden willen hebben. Het schip vond ik echt goed, alleen zijn de hutten wat krap en nodigen niet meteen uit om te blijven zitten. Ik denk dat dit een goed product is voor jongeren, of voor starters. Dat merkte je ook aan het publiek aan boord: veel jonge mensen. Die houden ook van de gemoedelijkheid die je overal voelt.”

An Vreven (Selectair Sedona, Kapellen): “Schitterend instapproduct voor nieuwkomers die Griekenland willen leren kennen. Goede prijs-kwaliteitsverhouding, er zitten sowieso twee excursies inbegrepen bij de prijs, maar ook de prijzen voor de andere excursies vallen mee. Goed gevuld programma: echt island hopping. Dit is niet de rederij voor veel repeaters, maar wel een aanrader voor de nieuwelingen.”

Emmanuël Ritsinas (Nemo Voyages, Charleroi) is zelf Griek, maar Jean François Deris (Millésime, Luik), die erbij komt staan, zorgt ervoor dat Mannu’s kleurrijke Frans-Griekse woordenstroom wat wordt ingedijkt. Samengevat: er zijn niet veel maatschappijen die dit product aanbieden. De prijs zit goed. De bestemmingen zijn goed gekozen voor wie veel wil zien. Je mag niet de top-cruiseluxe verwachten, en wie deze cruise combineert met een landreis in Griekenland krijgt een prachtbeeld van dit land. Een cruise in dit gebied is niet meteen evident voor een Franssprekende, maar we zagen toch dat, op één na, alle rondleidingen in het Frans konden.

Jennifer Lefebure (Travel Experts, Brussel) “Dit is mijn eerste keer hier en ik vind dat het schip heel goed meevalt. Wat de excursies betreft: Efese vond ik bijzonder mooi en interessant. Mykonos kon me helemaal niet bekoren en op Santorini maakte een stop in het dorpje Megalochori, waar geen toeristen waren, de overrompeling in het dorp Oia goed.”

Eva Magnus (Heide Travel, Kalmthout) deed de trip (op Patmos na) tien jaar geleden al eens en kan vergelijken. Haar commentaar: “Hier is zeker een publiek voor en ik zal dit zeker in mijn pakket opnemen. De prijs-kwaliteitsverhouding is oké, zeker voor klanten die voor het eerst met ‘een cruise’ willen kennismaken. Er zijn sowieso al twee excursies bij de prijs inbegrepen. En ik moet zeggen dat de gidsen bijzonder goed waren. Misschien is het programma wel wat te druk, twee stoppen op een dag maken de zaak vermoeiend. Maar ik blijf erbij: dit is een superproduct voor ’testers’. Ook voor jonge mensen.”

Classix Cruises: meer dan veertig rederijen

Paul de Bruyn (Classix Cruises): “Wij zijn al vijftien jaar met uitsluitend cruises bezig. Maar zelf verkopen we ze niet, wij zijn er voor de reisagent. We willen de reisagent die informatie geven die hij nodig heeft om meer cruises te verkopen. Wij brachten een eigen magazine uit, gratis voor de reisagent, we geven trainingen en workshops aan de reisagenten. Maar we doen ook workshops met groepjes klanten van deze of gene reisagent. We spelen de rol van cruiseconsultant voor hun klanten, komen zelfs op hun kantoor. Meer en meer reisagenten maken ervan gebruik om productkennis op te doen. Heel belangrijk: men denkt veel te snel van een bestaande klant dat het geen cruiseklant is. Reisagenten moeten goed beseffen dat de cruisewereld een belangrijk deel van hun portefeuille wordt! Nu misschien slechts goed voor enkele procenten, maar cruises brengen continuïteit mee. Groei, dus. Daar willen wij een belangrijke rol in spelen.”

Wie, wat, waar?

Wanneer: 3 – 8 mei 2018
Wat: cruise vanuit Piraeus
Vlucht: Brussel-Athene met Aegean Airlines
Cruise: Celestyal Cruises
Touroperator: Classix Cruises
Deelnemers: An Vreven (Selectair Sedona, Kapellen), Emmanouil Ritsinas (Nemo Voyages, Charleroi), Noelle Jacobs (Travel Experts, Lanaken), Annemarie Laurijssens (Travel Experts,Minderhout), Eva Magnus (Heide Travel, Kalmthout), Jennifer Lefebure (Travel Experts, Brussel), Michele Zevart (Hell Travel, Berneau), Vicky Lievens (Van Dycke Reizen, Oostende), Jean François Deris (Millésime, Luik), Valérie de Coune (Voyages Ligne Bleu, Luik), Romy Montfort (Travel Experts, Saint-Marc), Ingrid Muller (Modial Express, Bertrix), Fabienne Boulanger (ML Voyage, Chimay), Christine Claus (Voyages Les Tilleuls, Charleroi).
Begeleiding: Paul De Bruyn (Classix Cruises) en Loubna Almerrouni (Aegean Airlines)
Verblijfhotels: Savoy Hotel (Piraeus) en Atheneum Grand Hotel (Athene).

Fernand Dacquin, senior reporter Travel Magazine

Comments