Analyse

Impressies Berlijn zonder ITB

Vorige week vond normaal de 53ste editie van ’s werelds grootste toerismebeurs plaats, en dit zoals ieder jaar begin maart op de terreinen van de Messe Berlin. Zoals bekend besliste de Duitse politieke overheid – na dagenlang onderhandelen met de organisatoren en de plaatselijke overheden en na de verplichting met onmogelijke administratieve ‘corona’-gerelateerde eisen voor de 150.000 vakbezoekers – op vrijdagavond 28 februari de beurs af te gelasten, vier dagen voor de opening.

Door Robrecht Willaert, hoofdredacteur Travel Magazine

Op dat ogenblik bevonden zich al duizenden medewerkers van honderden standhouders in Berlijn voor de montage en voorbereidingen van de beurs zelf. Zonder daarbij te vergeten dat al evenveel directeurs, managers, topverantwoordelijken van DMC’s, hotelketens, toeristische diensten, airlines, reisorganisatoren, al flink onderweg waren naar de Duitse hoofdstad om alles, zoals ieder jaar, prima voor te bereiden. Enfin, het slechtste signaal voor de consument werd ‘verplicht’ gegeven door de politiek aan de toeristische industrie. Vorige week zijn dan toch enkele honderden – op basis van niet-te-compenseren-vliegtickets en hotelovernachtingen – naar Berlijn afgezakt. Zij het om Berlijn, als Europese megapool beter te ontdekken – woensdag en donderdag bij stralend lenteweer –  zij het om de geïmproviseerde mini-meetings of workshops bij te wonen zoals de mini-Afrika-markt bij Prenzlauer Berg op de campus van de GLS-talenschool.

Opgemerkte bezoeker uit ons land was hier Yves Coppens, van Woni-Safaris en Copco Travel, Travel XL, met de dochter van zijn bekende DMC in Kenia. “Ik ben toch de vier geplande dagen naar Berlijn getrokken”, aldus Yves, “om in het licht van de recente gebeurtenissen, een en ander uit te klaren bij deze geïmproviseerde Afrika-workshop, waar uiteindelijk toch zo’n 35 standhouders uit Kenia, Tanzania, en Zuid-Afrika present tekenden.”

Ook andere Belgische reisprofessionals werden de voorbije week in Berlijn gesignaleerd zoals Zuid-Afrika’s Reiscenter, Proflight, Essential Greece, Brussels Hotels Association, e.a. al was het maar om toeristisch Berlijn als mogelijke top citytrip bestemming beter te leren kennen.

Het spreekt voor zich dat ook Europa’s grootste reisconcern, TUI, apart in zijn corporate hoofdkantoor vlakbij de Brandenburger Tor vorige week diverse top-professionals en ministers (zoals de minister van Toerisme van de Canarische Eilanden, Yaiza Castilla Herrera) ontving om bv. ook de gevolgen van de Corona-problematiek te bespreken.

Travel Magazine was één dag op ontdekking: donderdagvoormiddag met een goed gevuld Brussels Airlines toestel naar Tegel. Deze sympathieke maar overjaarse en altijd eivolle luchthaven oogde nagenoeg leeg. Buiten stonden – naar horen zeggen van collega-taxi’s – de voorbije week bijna permanent 480 taxi’s op de parking stil, tevergeefs wachtend op duizenden reisprofessionals die niet kwamen opdagen. Het verkeer in Berlijn zelf, in het centrum, liep zoals nooit tevoren, vlekkeloos en zonder files of ‘staus’, maar indrukwekkend leeg bleken vooral de grote hotels te zijn, zoals Steigenberger am Kanzleramt (bij het centraal station), RIU Plaza, Melia, Swissôtel, etc… Ja, wat wil je, als zo’n 200.000 bezoekers tijdens de 3 à 4 dagen totaal ontbreken in het stadsbeeld van de hotels, restaurants, shops, enz.

Meest indrukwekkend – althans fotografisch – was de omgeving van de ICC-terreinen met de historische Messe Berlin-ingang met achteraan het silhouet van de iconische Funkturm (of radiozender Rias Berlin). Duizenden vlaggenstokken die andere jaren met bontgekleurde vlaggen uit de hele wereld een feestelijk cachet geven aan de grijze architectuur stonden naakt te bibberen in de Berlijnse lentezon. Een beeld om nooit te vergeten.

Comments