Aviation, Newsflash

Impact coronavirus op luchtvaart wordt steeds groter

Marokko dicht voor reizigers uit België

Marokko weert alle vluchten uit en naar België, Nederland, Duitsland en Portugal, zo heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag bekendgemaakt. Eerder al legde Marokko het luchtverkeer met China, Spanje, Italië, Frankrijk en Algerije stil om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook de ferryschepen tussen Spanje en Marokko zijn uit de vaart genomen. Marokko telt tot nog toe officieel slechts acht coronagevallen, maar gevreesd wordt dat het werkelijke aantal veel hoger ligt. Er is één dode gemeld. Het land heeft een gebrekkig gezondheidssysteem dat niet bestand zou zijn tegen een uitbraak.

KLM neemt noodmaatregelen

De impact van het coronavirus op de luchtvaart is enorm en de situatie verandert en verslechtert voortdurend. Zo wil KLM wil voor alle personeel een werktijdverkorting aanvragen vanwege de impact van het coronavirus. Bij KLM werken zo’n 33.000 mensen, die vanaf april 30% minder gaan werken. Ook worden er naar verwachting 1500 tot 2000 fte’s (equivalent van voltijdsbaan) geschrapt. Het gaat om tijdelijke contracten die niet verlengd worden, om gedwongen ontslag te voorkomen. Er wordt de komende tijd 300 tot 400 miljoen euro aan investeringen gecanceld. KLM is zwaar getroffen door de gevolgen van het coronavirus.

LOT Polish Airlines zorgt voor trieste Europese primeur

Polen en Oekraïne leggen als eerste landen het vliegverkeer van en naar hun land volledig stil. Daardoor zien maatschappijen als Ukraine International Airlines en LOT Polish Airlines zich genoodzaakt om hun vliegactiviteiten stop te zetten. LOT is daarmee de eerste grote Europese luchtvaartmaatschappij die deze uitzonderlijke maatregel vanaf zondag 15 maart effectief toepast en dat voor een periode van minstens 10 dagen. Ook de vluchten die LOT vanafa de luchthaven Boedapest uitvoert, worden geschrapt.

Saoedi-Arabië: Alle vluchten van en naar EU-landen opgeschort

Saoedi-Arabië schort met onmiddellijke ingang alle vluchten van en naar EU-landen op. De maatregel, bedoeld om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen, geldt voor alle landen waar het coronavirus zich heeft verspreid, waaronder de lidstaten van de Europese Unie (EU). “De regering heeft besloten de vluchten van en naar EU-landen, Zwitserland, India, Pakistan, Sri Lanka, de Filippijnen, Soedan, Ethiopië, Zuid-Soedan, Eritrea, Kenia, Djibouti en Somalië tijdelijk op te schorten”, aldus de Saoedische regering.

Britse carrier Jet2 laat vliegtuigen naar Spanje terugkeren

De Britse luchtvaartmaatschappij Jet2 heeft alle vluchten van en naar Spanje geannuleerd uit angst voor de uitbraak van het coronavirus. De carrier heeft zaterdagmorgen niet minder dan zes vluchten, die op weg waren naar Spanje, doen terugkeren naar Groot-Brittannië. Vrijdag heeft Spanje de noodtoestand uitgeroepen over het coronavirus en de Britse regering gewaarschuwd voor alle noodzakelijke reizen naar Spaanse locaties, waaronder Madrid, in te perken. Het land is bijzonder zwaar getroffen door de uitbraak, met duizenden bevestigde gevallen.