Studiereis

Met Imagine Travel naar Letland

TM 403 – 13/10/02/2017 – STUDIEREIS

Kuieren door de gezellige als UNESCO-erfgoed erkende oude kern van Riga, opkijken naar artnouveaupanden, wandelen op de strand in Jurmala, de natuur ontdekken in het Gauja National Park of nog bobslee rijden in Sigulda. De reisagenten op de famtrip met Imagine Travel ontdekten alle aspecten van Letland. Reden genoeg om te klinken in de skyline bar 26 verdiepingen hoog met een adembenemend zicht op Riga.

Letland is de middelste van de drie Baltische staten (Estland in het noorden, Litouwen in het zuiden). Letland telt twee miljoen inwoners, de helft in de hoofdstad vlakbij de Oostzee. “De drie Baltische staten zijn aan een forse opmars bezig”, vertelt Tine Mordijck, Assistant Product Manager van Imagine Travel. “Sinds de oprichting van Imagine Travel zeven jaren geleden bieden wij al reizen naar de Baltische staten aan. Deze famtrip focust op Riga, omdat de hoofdstad van Letland het meest volledige programma van een citytrip inhoudt met niet alleen een ontdekking van de stad, maar ook interessante daguitstappen in de omgeving, zoals Sigulda en kustplaats Jurmala, die perfect met het openbaar vervoer bereikbaar zijn. Naast citytrips naar de drie steden kunnen de klanten ook kiezen voor een groepsreis – 9 dagen, internationaal – door de drie landen met Engelstalige gids. De drie landen ontdekken kan ook perfect op eigen houtje. Gezinnen met kinderen, liefhebbers van natuur, cultuur of avontuur…., indien gewenst werken wij een programma volledig op maat uit of de klanten kunnen kiezen voor onze fly & drive Authentic Baltics. Dat is een reis van 13 dagen met aankomst en vertrek in Riga, een lus naar Litouwen en een naar Estland en overnachtingen in typische kleine hotelletjes.”

Oude stad

Gezelligheid troef in het middeleeuwse hart van Riga (UNESCO-erfgoed) op de oever van de Daugavarivier. Ooit was dit een ommuurde stad met als opvallende restanten de kruittoren en de Zweedse poort. De Kalku Iela – met vele restaurantjes en cafés (met Belgisch bier) – loopt pal door het oude hart tot op de oever van de Daugavarivier. Aan het uiteinde van de Kalku Iela kom je op het Rätslaukums. Blikvanger daar is het Zwartkoppenhuis. De naam verwijst naar de hoofdman van de gilde die van Afrikaanse oorsprong en dus zwart was. In de oude stad steken twee kerktorens erbovenuit: die van de Domkerk (opvallende glasramen en preekstoel) en die van de Sint-Peterskerk. De toren van de Sint-Peterskerk is zelfs hoger dan die van de dom. Ook op wandelafstand in de oude stad liggen de ‘Drie Broers’ (met het oudste huis in de stad, 15de eeuw) en de residentie van de president. De oude stad toont al staaltje van artnouveau, die je elders in de stad ook opvallend terugvindt.

Zwitserland van Letland

‘Het Zwitserland van Letland’ is de veelzeggende bijnaam van Sigulda (16.000 inwoners) op een uurtje rijden van hoofdstad Riga aan beide zijden van de Gauja-rivier en aan de rand van het nationaal park 90 km langs de waterloop. Zijn romantische karakter heeft Sigulda onder meer te danken aan de ruïne van de burcht van Sigulda (13de eeuw), waar de reisagenten leren kruisboogschieten. Het uitkijkplatform van het kasteel biedt al een blik op de tuinen van Turaida met zijn 43 ha en 39 historische gebouwen,zoals het gerestaureerde kasteel (13de eeuw). Een belevenis voor de reisagenten is een workshop in het lederatelier in Sigulda. Armbandjes, afbeeldingen van Riga en Sigulda met een magnetische achterzijde, portemonnees, paspoortcovers, boekbanden…. Ze worden er allemaal artisanaal gecreëerd.

Sigulda staat ook voor avontuur. Zo stappen de reisagenten – met lichtjes knikkende knieën – in een bobslee voor een minuutje in 85 km naar beneden glijden op de baan die nog door professionele rijders wordt gebruikt. Nog sensatie is het rodelen in het avonturenpark Tarzan dat met vele andere uitdagingen telt voor kids: zipline, hangbrug, reuzenrad, worstelen in een sumopak… Sigulda biedt nog een variatie andere troeven: trekking door het park of een jeepsafari met vertrek vanuit Riga, waarbij je zelf aan het stuur mag zitten.

   

Kustplaats Jurmala

Op amper een half uurtje rijden van Riga ligt de badplaats Jurmala aan de baai van Riga. De lange traditie van Jurmala als strandbestemming valt nog af te lezen aan de vele imposante villa’s, allemaal in hout gebouwd, uit de periode van Letland onder het Sovjetregime. Het smalle zandstrand wordt er afgeboord door een strook duinen uitsluitend met bomen beplant. Op een uurtje rijden naar het zuiden in de richting van Litouwen ligt het paleis van Rundale (18de eeuw). Binnen is het al goud wat blinkt, buiten vele kleuren in de rozentuin met 2.000 variëteiten, ook Belgische.

Carrier AirBaltic

De vluchten gebeurden met de Letse carrier Air Baltic. “Air Baltic biedt op weekdagen twee vluchten Brussels Airport-Riga, de hoofdstad van Letland”, zegt Mathias Meere, Deputy General Manager Aviareps Benelux, dat Air Baltic bij ons vertegenwoordigt. “BRU-RIX wordt van maandag tot vrijdag in een ochtend- en een avondvlucht aangeboden. In het weekend vliegt Air Baltic op zaterdag in de ochtend en op zondag ’s avonds. Voor RIX-BRU geldt zowel op weekdagen als in het weekend dezelfde regeling. De vlucht duurt ongeveer 2,5 uren. Vanuit Amsterdam vliegt Air Baltic zeven dagen op zeven naar Tallinn en Vilnius.”

Tips voor advies aan uw klanten

Culinair: Als landbouwland beschikt Letland over een variatie streekspecialiteiten.
Cultuur: De oude stad van Riga is Unesco-erfgoed.
Documenten: identiteitskaart (Schengenland).
Geld: euro (ook Estland en Litouwen). ATM’s op vele plaatsen.
Natuur: Gauja National Park op 1 u. rijden van Riga.
Openbaar vervoer: bus van de luchthaven naar Riga-centrum, bus en trein van Riga naar de toeristische plaatsen Sigulda en Jurmala (kust).
Taal: Engels.
Uur: België +1 uur

Wie/Wat/Waar?

Bestemming: Letland met focus op Riga
Organisatie: Imagine Travel i.s.m. Air Baltic
Duur: 4d/3n
Vluchten: BRU-RIX (h/t, + 2,5 u.).
BegeleidingImagine Travel: Tine Mordijck (Assistant Product Manager). Air Baltic: Mathias Meere (Deputy General Manager Aviareps Benelux)
Bezochte hotels: alle in Riga: Radisson Blu Latvia, Metropole, Ibis, Avalon, Wellton Central, Neiburgs, Justus, The Grand Palace en Dome.
Hotel met bezoek en overnachting: Radisson Blu Elisabete (Riga).
Deelnemers: Karine Catrysse (Amazing Destinations, Hamme), Valerie De Kimpe (Stopover La Hulpe), Guy Kluyskens (Uniglobe Smart Travel Gent), Bea Suys  (Vitamin Travel, Brussel), Wilfried Uten (Katrijns Reisboetiek, Paal (Beringen)), Hong Wei (Phoenix Travel, Brussel).

Info: www.imaginetravel.eu.

Comments