Analyse, Studiereis

Imagine Travel “Big in Japan”

Ja, de oorwurm uit 1984 van de Duitse band Alphaville werd door de reisagenten aan het eind van de reis, in een typisch Japanse karaokébar in Osaka, duchtig meegezongen. Imagine Travel heeft de jongste jaren dan ook wel iets neergezet op deze bestemming. De perfecte timing van het in de markt zetten van een separate bestemmingsbrochure Japan, gelijk met de lancering van de directe vlucht met All Nippon Airways (ex-BRU) medio oktober 2015, bleek voor de nichetouroperator strategisch een gouden zet. Sindsdien noteert Imagine Travel voor de bestemming jaar na jaar mooie groeicijfers. Tijd dus om enkele reisagenten onder te dompelen in deze op en top culturele, moderne en hippe bestemming.

(lees verder onder foto)

De rondreis startte voor de tien deelnemende reisagenten natuurlijk in het bruisende Tokyo en ging verder langs de culturele hoofdstad Kyoto, met de pijlsnelle en vooral erg stipte Shinkansen kogeltrein, de voormalige Japanse hoofdstad Nara met een bezoek aan de 10.000 Torri-poorten, het Ise-schiereiland, waar de reisagenten in een typische ryokan overnachtten, en Osaka.

Of het nu wel of niet de grootste stad ter wereld is, de aaneenschakeling van wijken in Tokyo lijkt eindeloos en er valt overal wel iets te beleven. Een citytrip op zichzelf dus, die het midden houdt tussen de fascinatie voor de oude cultuur en moderne stadsdelen met wolkenkrabbers en drukke straten. Het leven speelt zich veelal af rond de vele treinstations. Voor reizigers die de stad graag op een ietwat gestructureerde manier willen verkennen, vormen ze goede aanknopingspunten. Met de ovale Yamanote-lijn reis je de stad in een uurtje rond. Uiteraard zijn er ook andere spoor- en metrolijnen die de stad doorkruisen. Enkele highlights zijn de wijken Ginza en Hibiya, het shopping- en entertainmentdistrict Odaiba en het keizerlijk paleis. De mix van traditionele en moderne elementen maken de stad echt interessant. Een bezoek aan de boeddhistische Senso-ji tempel is een must. Het is een van de oudste en meest populaire tempels van de stad. Het trekt bezoekers uit heel Japan. Bijgelovig als ze zijn, bezweren ze er met hun donaties het geluk. Langs de zuidelijke toegang passeer je de Asakusa-dori, een gigantische poort. Langs de vele winkeltjes met traditionele producten bereik je uiteindelijk de Senso-ji tempel.

Schrijn of tempel?

Het boeddhisme en het shintoïsme zijn de twee belangrijkste godsdiensten in Japan. Het boeddhisme werd op zich geïntroduceerd via India en China, het shintoïsme is een echte Japanse godsdienst. Heel wat Japanners combineren de twee. Bij het boeddhisme hoort een tempel, bij het shintoïsme een schrijn. En zo zijn er wel wat in Japan. De schrijn is zeer herkenbaar aan de torii of toegangspoorten. De reisagenten brachten een bezoekje aan de Meiji schrijn in een prachtige groene omgeving in Tokyo, De Kiyomizu dera tempel met een traditionele theeceremonie in Kyoto (de stad telt meer dan 2.000 tempels en heiligdommen!), het heiligdom van Fushimi Inari bekend van z’n 10.000 torii poorten, de Todaji-tempel in Nara en tegelijk het grootste houten bouwwerk ter wereld en het Ise-schrijn dat beschouwd wordt als het belangrijkste shinto-heiligdom van Japan. Een leuke uitsmijter was het bezoek aan het pareleiland van Mikimoto, gevolgd door een overnachting in een ryokan, een traditionele Japanse accommodatie met kamers in typisch Japanse stijl én badhuis. In Osaka tenslotte bracht de groep een bezoek aan het Osaka kasteel, en ging het langs de Umeda Sky building met z’n opmerkelijke architectuur.

(Lees verder onder foto)

Een hoek(je) af

Tijdens de studiereis kwam een bijzondere opmerking van Sybille Merckx van Reizen de Lathauwer uit Lede. Ze stelde dat Japan het goed doet bij hippe en trendy klanten die houden van een bestemming met een hoek(je) af. Dat klopt! De Japanse  gewoontes en gebruiken verschillen wel wat van onze Westerse aanpak en het is net dat wat heel wat mensen aanspreekt. De ietwat gekke en grappige Japanse cultuur verkoopt nu eenmaal bijzonder goed. Een voorbeeld? We brachten in Tokyo een bezoekje aan Hedgehog Cafe Harry. Voor slechts tien euro (frisdranken en koffie inclusief!) knuffel je er een uurtje met je favoriete egel, en dat onder professionele begeleiding! Of denk aan de Tokyo Fashion Week in maart, die op vlak van de nieuwste streetstyle trends andere modesteden als Parijs, Milaan en New York het nakijken geeft. Modegoeroe’s en fashionista’s staan er op de eerste rij om de gekste en hipste outfits te spotten. In het straatbeeld is het bij de jongeren vaak om ter gekst: opvallend schoeisel, oversized kleren, opvallende looks en kleuren,… De Japanners doen er graag een schepje bovenop! En wat die gewoontes betreft: Japanners zijn inderdaad heel stipt, maar oh zo ontzettend respectvol voor mekaar. Ongetwijfeld één van de redenen waarom ze met zoveel mensen, ongeveer 127 miljoen, op zo een beperkte ruimte (weliswaar vergelijkbaar met de oppervlakte van Duitsland) kunnen samenleven. Ook al lijken Japanners in eerste instantie wat gesloten, ze zijn enorm behulpzaam en eens je ze wat hebt ontdooid, zijn ze zo minzaam en innemend. Net zoals onze gids Rumi, nooit zag ik een groep zo veel afscheidsknuffels geven aan een gids. Telkens we na een bezoek op de bus stapten, sprak ze dezelfde woorden: “please fasten your seatbelt and do not leave your seat while driving, thank you for your kind understanding and coorperation.” Fantastisch, toch?

All Nippon Airways

De rechtstreekse verbinding van ANA tussen Brussels Airport en Tokyo Narita Airport werd in oktober 2015 gelanceerd. De route wordt dagelijks aangevlogen met een Boeing 787-8 Dreamliner, een toestel met een uitstekende reputatie op vlak van comfort. De configuratie aan boord bestaat uit 46 business class stoelen, 21 in premium economy class en 102 in economy class. Het binnenlandse netwerk van ANA zorgt voor heel wat mogelijkheden op vlak van rondreizen doorheen Japan. De rechtstreekse verbinding met ANA is natuurlijk een gigantische verkoopstroef. Wanneer je klant vroeg genoeg boekt, doet hij dat trouwens aan zeer voordelige tarieven. ANA is officiële partner van Team Belgium tijdens de Olympische en Paralympische Zomerspelen van Tokyo 2020.

Evy Moens, specialist Japan

Imagine Travel heeft met Evy Moens een specialist Japan in huis. In de TM-Newsletter 1015 van 16 maart jl. las u al een interview met haar. Ze sprak daarin over de strategie achter de aparte Imagine Travel Japan brochure, de vele reisformules en de uitstekende samenwerking met ANA. “Japan heeft het succes vooral ook aan zichzelf te danken. Ze blijven zichzelf voortdurend op de radar zetten. In 2020 organiseert het land de Olympische Zomerspelen en het is met Osaka ook kandidaat om de World Expo in 2025 te ontvangen. De gaststad wordt in november van dit jaar bekendgemaakt.”

                                    Wie, Wat, Waar

  • De studiereis Japan werd van 28 februari t.e.m. 6 maart georganiseerd door Imagine Travel.
  • In samenwerking met luchtvaartmaatschappij ANA.
  • We sliepen in het hotel Daiichi Annex (Tokyo, 2 nachten), Rihga Royal (Kyoto, 2 nachten), hotel/ryokan Todaya (Ise, 1 nacht) en Sheraton Miyako (Osaka, 1 nacht).
  • Beste reistijd: De beste reisperiodes zijn van eind maart t.e.m. eind mei met aangename warme en lange dagen (+- 25°) en het bloeien van de kersenbloesems. In juni/juli volgt het regenseizoen en is het vochtig warm, al valt het aantal regendagen nog goed mee. Tussen oktober en november duren de dagen iets minder lang, maar de landschappen met de kleurverandering zijn in die periode prachtig.
  • Deelnemers: Fabien Reygaert (GigaTour Voyages Helios, Doornik), Kader Kavak (Travel Tendances, Brussel), Patricia Cathoir (Scheldeboorden Travel, Temse), Dirk De Wulf (The Travel Company, Machelen), Sybille Merckx (Reizen de Lathauwer, Lede), Stéphan Ruimi (Voyages Poseidon Gigatour, Welkenraedt), Katrien Soetemans (Omnia Travel, Leuven), Ann Clinckemaillie (Sun & Snow, Oostkamp), Evelyne Schwarzbich (Uniglobe E-Travel, Essen) en Gülay Yürük (Fairway Travel, Brussel).
  • Begeleiding: Evy Moens (Imagine Travel) en Naoko Hamada (ANA)

Comments