Cruise

Hurtigruten’s MS Lofoten wordt opleidingsschip

Na bijna zes decennia dienst langs de Noorse kust, verlaat de MS Lofoten de vloot van Hurtigruten. De rederij heeft de ferry verkocht aan de Noorse opleidingsinstituut Maritim videregående skole Sørlandet (Sørlandet’s Maritieme Hogeschool). Het klassieke vaartuig wordt vanaf de zomer 2021 een schoolschip. Het schip zal in augustus 2021 zijn eerste studenten ontvangen. Hurtigruten Group CEO Daniel Skjeldam: “Dit luidt een nieuw hoofdstuk in MS Lofoten’s rijke en lange geschiedenis in. Het vaartuig maakte generaties lang deel uit van het dagelijkse leven langs de Noorse kusten. Nu zal het de volgende generatie zeelui opleiden.”

MS Lofoten kwam in 1964 in de vaart en werd ‘The Queen of the Coast’ genoemd op Hurtigruten’s lijndienst tussen Bergen en Kirkenes. Ze heeft daarbij meer dan 3.500 maal de poolcirkel overgestoken. Daarnaast heeft de Lofoten sporadisch expeditiecruises verzorgd naar onder meer Spitsbergen en de Britse eilanden. De ferry kan tot 400 passagiers ontvangen en biedt slaapgelegenheid voor 151 mensen.

De overeenkomst met het opleidingsinstituut geeft Hurtigruten het recht het vaartuig te charteren tijdens de schoolvakanties. Daarnaast overweegt de rederij om – afhankelijk van de evolutie van de Covid 19-crisis – in het voorjaar van 2021 enkele vaarwelcruises te organiseren.

© foto Trond Gansmoe Johnson/Hurtigruten

Comments