Cruise

Hurtigruten vaart volgend jaar vanuit Dover en Hamburg naar de fjorden

Hurtigruten zal vanaf januari 2021 het hele jaar door expeditiecruises aanbieden vanuit Dover, Hamburg en Bergen naar de Noorse fjorden en kusten. CEO Daniel Skjeldam: “We zien een groeiende vraag naar dichtbij-vertrekken en verwachten dat die trend zich in het postcorona-tijdperk zal doorzetten. Om onze gasten nog meer flexibiliteit aan te bieden, hebben we beslist ons aanbod uit te breiden en zullen we het hele jaar door een expeditieprogramma voorstellen vanuit Groot-Brittannië, Duitsland en Noorwegen.”

De afvaarten gebeuren met drie schepen van Hurtigruten die volledig worden vernieuwd en zullen varen op biobrandstof en groene technologie. Biodiesel stoot 80 procent minder schadelijke stoffen uit dan de traditionele scheepsdiesel. De vaartuigen kunnen in de havens bovendien overschakelen op walstroom.

MS Maud (de huidige MS Midnatsol) zal vanuit Dover tijdens het winterseizoen een speciaal programma aanbieden naar bestemmingen boven de Noordpoolcirkel met overnachting in Tromsø. Op deze route zullen de gasten ook het spectaculaire noorderlicht kunnen bewonderen. In de zomer stelt het schip retourcruises naar de Noordkaap, de fjorden en de Lofoten voor, alsook afvaarten die Zuid-Scandinavië en de Britse eilanden verkennen.

Vanuit Hamburg zal MS Otto Sverdrup (ex MS Finnmarken) in de zomer en winter twee verschillende routes aanbieden naar de Noordkaap en terug. Tijdens de winter staat op deze cruises het noorderlicht centraal. Daarnaast zal het schip kleinere havens aanlopen die met tenders worden bediend.  MS Troffjord bedient vanuit Bergen het hele jaar door de Noorse fjorden met minder bekende bestemmingen zoals Reine in de Lofoten, Fjærland en Træna.

De drie schepen hebben een capaciteit van iets meer dan 500 passagiers. Ze waren oorspronkelijk gebouwd voor de Noorse kustdienst tussen Bergen en Kirkenes. Met het nieuwe contract waarbij Hurtigruten vanaf 2021 deze kustverbinding moet delen met Havila Kystruten, bouwt de rederij de schepen om tot expeditievaartuigen. De drie eenheden krijgen nieuwe restaurants en worden uitgerust met een Science Center en expeditieteam. Ook de hutten en suites krijgen een upgrade en worden ingericht met natuurlijke Scandinavische materialen.

© foto’s Hurtigruten / Agurtxane Concellon

Comments