Cruise

Hurtigruten splitst cruises en kustdienst

Om in te spelen op de groei van de expeditiecruises, heeft Hurtigruten beslist dit onderdeel van haar activiteiten los te koppelen van de Noorse kustdienst en de twee activiteiten onder te brengen in aparte entiteiten: Hurtigruten Expeditions en Hurtigruten Norway. De vloot van Hurtigruten bestaat vandaag uit vijftien schepen. Zeven schepen varen op de kustdienst. Dit cijfer sluit aan bij de nieuwe concessieovereenkomst die loopt vanaf januari 2021 waarbij Hurtigruten Norway straks met zeven en Havila Kystruten met vier schepen de dienst tussen Bergen en Kirkeness verzorgen. Een CEO voor Hurtigruten Norway moet nog worden aangesteld.

Hurtigruten Expeditions beschikt over een vloot van acht schepen. Daniel Skjeldam, CEO van de groep, benadrukt dat het bedrijf in alle markten een sterke vraag ziet voor cruises vanaf de tweede helft van 2021. “De vraag weerspiegelt onze verwachtingen dat expeditiecruises, met kleinere schepen, een grotere flexibiliteit en minder gasten in het post-Covid-19-tijdperk nog populairder zullen worden.” Hurtigruten Expeditions bezoekt van pool tot pool meer dan 250 bestemmingen van de Noordwest Passage, Groenland, Noorwegen, Spitsbergen en de Britse eilanden tot de Caraïben, Zuid-Amerika en Antarctica. Vanaf 2021 wil de rederij ook het hele jaar door vanuit het Verenigd Koninkrijk en Duitsland varen en een volledig seizoen in Alaska aanbieden.

De maatschappij heeft Asta Lassesen (foto links) aangesteld als CEO van Hurtigruten’s cruise-activiteiten. “Hurtigruten blijft haar aanbod aan expeditiecruises uitbreiden. We zullen blijven doen waar we goed in zijn. Al bijna 130 jaar combineren we verkenning met geavanceerde innovatie en een ongeëvenaarde toewijding aan duurzaamheid om unieke ervaringen te bieden op enkele van ’s werelds meest inspirerende bestemmingen. We gaan waar de grote schepen niet kunnen komen, verlaten de platgetreden paden en brengen de gasten dichter bij de gemeenschappen en de natuur terwijl we de ware schoonheid van onze planeet op een duurzame manier verkennen.”

Intussen kondigt Hurtigruten ook aan dat ze haar volledige Antarctica-seizoen 2020-2021 schrapt. Volgens Daniel Skjeldam is er met de reisbeperkingen en het verbod om bepaalde havens aan te lopen te veel onzekerheid. “Cruiseschepen zijn op dit ogenblik in heel wat wateren niet welkom en de meeste vluchten naar Argentinië en Chili zijn geschrapt. Daarom hebben we beslist alle expeditiecruises in Antarctica van oktober 2020 tot maart 2021 te annuleren.”

© foto’s Hurtigruten/Rune Kongsro

Comments