Cruise

Hurtigruten lanceert elektrische catamaran in Spitsbergen

Hurtigruten ontwikkelt in samenwerking met de Noorse startup Brim Explorer een elektrische catamaran voor Spitsbergen. Het vaartuig komt in het voorjaar van 2020 in Longyearbyen in de vaart en zal worden ingezet voor duurzame excursies. Het hybride vaartuig wordt 24 meter lang, kan in vrijwel elke haven worden opgeladen en tegen een kruissnelheid van 10 knopen gedurende 10 uur varen op batterijen. Het wordt daarmee het allereerste sightseeing-schip ter wereld dat een volledige dag op elektriciteit vaart. Het schip zal opereren onder de naam Hurtigruten Svalbard.

Om gasten tijdens de uitstappen maximaal te laten genieten van het dierenleven, zowel boven als onder de waterlijn, wordt de elektrische catamaran uitgerust met hydrofoons en onderwaterdrones. Hiervoor werkt Hurtigruten samen met Blueye Robotics. Het Noorse bedrijf zal eveneens diverse expeditieschepen van de rederij voorzien van deze apparatuur.

Daniel Skjeldam, CEO van Hurtigruten: “Brim en Hurtigruten vonden elkaar via onze gemeenschappelijke passie voor de oceanen. Onze visie om de manier waarop de mensen het poolgebied ervaren te veranderen, sluit perfect aan bij onze gedurfde duurzaamheidsambities. Wij zijn ervan overtuigd dat de toekomst van het reizen emissievrij is.” Hurtigruten is niet alleen in Noorwegen, maar ook binnen de hele cruise-industrie een voorloper op het vlak van duurzaamheid. Deze dagen lanceert de rederij met de MS Roald Amundsen het eerste hybride expeditieschip. Voor het nieuwe contract voor de uitbating van de Noorse kustdienst tussen Bergen en Kirkenes maakt Hurtigruten daarnaast haar bestaande schepen groener met elektrische batterijen, vloeibaar aardgas (LNG) of biogas (LBG) geproduceerd op basis van organisch afval van dode vissen.

© rendering Hurtigruten Svalbard

Comments