Cruise

Houden de Amerikaanse gezondheidsdiensten heropstart cruises tegen?

De voorbije dagen hebben diverse Amerikaanse cruiserederijen aangekondigd hun heropstart uit te stellen tot mei of juni. De officiële versie luidt dat ze meer tijd nodig hebben om zich in regel te stellen met de richtlijnen voor een voorwaardelijke heropstart die de Centers of Disease Control and Prevention hebben uitgevaardigd. Maar tegelijk groeit het ongenoegen. Drie maanden na de intrekking van het ‘no sail order’ wachten de rederijen nog steeds op de details met betrekking tot hun proefvaarten. Sommige beschuldigen de dienst er zelfs van de heropstart te verhinderen.

De Amerikaanse gezondheidsdiensten hebben op 30 oktober 2020 het cruiseverbod opgegeven. Ze hebben aan de heropstart toen een hele reeks voorwaarden verbonden. De technische specificaties voor de proefvaarten zouden volgen. Op vandaag is dat nog steeds niet gebeurd. Pas na deze testen kan de CDC de schepen certificeren. Dit betekent dat er 60 dagen zullen voorbijgaan tussen deze proeven en de cruises met betalende passagiers. Dit verklaart meteen waarom de rederijen hun heropstart voortdurend moeten uitstellen.

Maar tegelijk is duidelijk dat de cruises vanuit de Verenigde Staten later zullen starten dan deze in Europa of andere delen van de wereld. Tegelijk ontstaat een soort van oneerlijke concurrentie want rederijen die vanuit Martinique, Guadeloupe of Barbados varen zullen wellicht sneller de Caraïben kunnen bezoeken dan deze die opereren vanuit Florida, Louisiana of Texas. Nu al zien we dat cruiserederijen Bridgetown (Barbados) in toenemende mate als inscheephaven gebruiken. Enkele dagen geleden nog kondigde ook Royal Caribbean International cruises vanuit dit Caraïbisch eiland aan.

© foto PortMiami

Comments