Analyse

Hotelsector draait weer op volle toeren

Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen stelde vorige week te Brugge de resultaten voor van het Hotelrapport Vlaamse Kunststeden 2017 dat opgemaakt werd i.s.m. Toerisme Vlaanderen. Deze 100 bladzijden tellende dikke studie is het resultaat van een jaarlijks onderzoek dat dieper ingaat op de hotelcijfers in Antwerpen, Brugge, Gent, Leuven en Mechelen.

V.l.n.r de Brugse burgemeester Renaat Landuyt, Thierry Lemahieu (voorzitter Hotels Regio Brugge),  Dieter Dewulf (toerismedirecteur Brugge), Christian Holthof (Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen) en Thomas Berteloot (bestuurslid Hotels Regio Brugge).

Prima jaar voor de vijf Vlaamse Kunststeden

Het hotelrapport staat jaarlijks stil bij de belangrijkste cijfers in de hotelsector: van het aantal hotels en kamers, over de bezettingsgraden, gemiddelde kamerprijzen, tot het type toerist en het belang van eigen boekingen versus online spelers zoals Booking.com. Uit de studie blijkt dat 2017 een zeer goed jaar was voor de hotelsector in alle vijf van de Vlaamse Kunststeden. Onderzoeker Christian Holthof van AP Hogeschool: “De terreuraanslagen van 22 maart 2016 zijn volledig verteerd in de Vlaamse Kunststeden. De hotelsector boert opnieuw goed.”

Gent het duurst/Antwerpen het goedkoopst

Voor een kamer in een één- tot viersterrenhotel in de vijf Vlaamse Kunststeden betaalde je in 2017 gemiddeld 92 euro. De laagste gemiddelde kamerprijs werd genoteerd in Antwerpen met 87,74 euro. In Leuven diende je gemiddeld 89 euro op tafel te leggen en Gent was het duurst met een gemiddelde kamerprijs van 101,36 euro. In Brugge en Mechelen lag de gemiddelde prijs tussen 92 en 93 euro.

Hotels en kamers

Antwerpen telde in 2017 63 hotels met in totaal 4.491 kamers. Brugge had 95 hotels en 3.313 kamers. Het hotelaanbod in Gent bedraagt 38 stuks, goed voor 2.055 kamers. Leuven moet het doen met 24 hotels en 1.121 kamers. Het hotelaanbod in Mechelen bedraagt 15 stuks met in totaal 608 kamers.

Bezettingsgraden en gemiddelde kamerprijs

Het jaar 2017 was m.a.w. voor de Vlaamse Kunststeden een voltreffer, na de minder goede resultaten van 2016. In alle vijf de steden steeg de bruto kamerbezettingsgraad. Brugge kende de sterkste stijging, Leuven de kleinste stijging. De impact van de terreur was eerder miniem in Leuven, vandaar de minder forse remonte daar.

Tussen 2016 en 2017 steeg de gemiddelde kamerprijs in alle vijf de steden, met uitzondering van Mechelen waar die stabiel bleef.

De bruto kamerbezettingsgraad van de vijf steden: Antwerpen (73,14%), Brugge (73,88%), Gent (80,48%), Leuven (74,55) en Mechelen (69,42).

Gemiddelde kamerprijs: Antwerpen (86,96 euro), Brugge (91,30 euro), Gent (102,16 euro), Leuven (89,07 euro) en Mechelen (94,02 euro).

De concurrentie van Airbnb

In alle vijf Vlaamse Kunststeden verwacht de hotelsector dat het platform Airbnb in de komende twee jaar nog meer overnachtingen zal realiseren in vergelijking met vandaag. Christian Holthof: “Er is nochtans geen eensgezindheid in de vijf Vlaamse Kunsteden over het feit of Airbnb marktverstorend werkt. In Antwerpen, Brugge en Gent is een meerderheid van de hoteliers het eens met deze stelling. In Mechelen is bijna 78% van de hoteliers van mening dat het niet om marktverstoring gaat, terwijl in Leuven de meningen hierover verdeeld zijn.”

Yves Slabbinck, senior reporter Travel Magazine

Comments