Reisindustrie

Gateway failliet

Valère Vandecruys, stichter en ceo van Gateway, (het bedrijf zal dit jaar normaal gezien zijn 25e verjaardag vieren) bevestigde deze ochtend aan de redactie van Travel Magazine dat het bedrijf gisterenavond de boeken heeft neergelegd bij de Kamer van Koophandel. Vandaag heeft de Rechtbank van Koophandel in Hasselt 2 curators aangesteld (uit Sint-Truiden): Daniel Libens (daniel.libens@skynet.be) en Paul Odeurs. Zij hebben als één van de onmiddellijke opdrachten te kijken naar een minimale continuïteit van het bedrijf en op zoek te gaan naar eventueel geïnteresseerde overnemers. Alle geïnteresseerde partijen vóór het faillissement, om Gateway eventueel in een andere vorm verder te zetten, hadden ondertussen afgehaakt.

Dit faillissement is, qua aantal personeelsleden, één van de grootste van de jongste jaren in de Belgische reisindustrie. Inderdaad, Valère Vandecruys bevestigde deze morgen, dat het personeelsbestand in Heusden-Zolder – dat tot voor kort nog 60 eenheden bedroeg – nog altijd een veertigtal vaste werknemers, voornamelijk uit de provincie Limburg, bedraagt.
Cherimoya.be

Cherimoya.be, o.l.v. Robby Boey (stichter en ceo Cherimoya.be en ex BCD Travel en ex Travelport), is sedert een kleine twee jaar aanbieder van gespecialiseerde softwareproducten voor de reissector gevestigd in Schelle, had ondertussen op 21 maart al de vluchttechnologie van Gateway overgenomen. Als onderdeel van de transactie wil Cherimoya.be de nieuw ontwikkelde Gateway2Travel Flights booking engine verder uitbouwen en commercialiseren in binnen- en buitenland.

Michael Bruyninckx (medestichter en CTO van Cherimoya.be): “Dankzij de overname van de booking engine is onze product suite GearShift nu compleet, we automatiseren nu vanaf het begin van het proces waar de reservering gemaakt wordt, over de optimalisatie van de ticketprijs, het uitgeven van het ticket, tot aan het automatiseren van de verwerking van de schemawijzigingen de gehele flow.”

Reisagenten

Het probleem voor heel wat reisagenten die de jongste jaren voornamelijk met de hotelmodule van Gateway werkten, is dat zij nu opnieuw de reservaties moeten bevestigd krijgen voor hun klanten en uiteraard kijken hoe dat ze bij al betaalde hotelovernachtingen de centen kunnen recupereren. Het spreekt voor zich dat de jongste maanden, sedert de bekendmaking van de problematiek rond Gateway, spelers zoals o.a. Bedsonline, Expedia, EurAm verkoopsmatig een flinke boost hebben gekregen via de ongeruste reisagenten. Een van de grote partners en gebruikers van de voorbije jaren qua Gateway technologie was en is Connections, die wat de software van de boekingsengine betreft, zijn weg nu zal verder zetten met Cherimoya.be.

Info

Wij houden u op de hoogte wat de Kamer van Koophandel in Hasselt vandaag beslist i.v.m. de continuïteit en de aanstelling van de curator.

Valère Vandecruys, stichter en ceo van Gateway. © Gerrit Op de Beeck