Cruise

Hoop op Amerikaanse cruiseheropstart in juli

De cruiserederijen en Amerikaanse cruisehavens reageren enthousiast op de nieuwe richtlijnen van de Centers of Disease Control Prevention en hopen op een heropstart in de loop van de maand juli. In het plan hanteert de CDC een tweesporenbeleid. Schepen waarop 95 procent van de passagiers en 98 procent van de bemanningsleden zijn gevaccineerd kunnen een aanvraag indienen voor een heropstart met betalende passagiers en moeten geen proefvaarten meer inleggen. Voor schepen die deze quota niet halen, blijft de testcruise wel van kracht en zal de lancering bijgevolg langer op zich laten wachten.

Met deze nieuwe regel komt de Amerikaanse gezondheidsdienst (eindelijk) tegemoet aan de verzuchtingen van de cruise-industrie. Alle Amerikaanse rederijen eisen nu al een volledige vaccinatie van alle opvarenden. Uit onderzoeken blijkt dat meer dan 80 procent van de vakantiegangers die sinds begin dit jaar een cruise heeft geboekt reeds een eerste dosis van het Covid-vaccin heeft ontvangen en verwacht volledig gevaccineerd te zijn tegen de tijd dat de cruise vertrekt. Bij oudere personen liggen die cijfers trouwens nog hoger.

Om de heropstart te bespoedigen dragen ook de havens hun steentje bij. Miami-Dade County is in het weekend gestart met een vaccinatieprogramma voor alle bemanningsleden van cruiseschepen. In een tijdelijk vaccinatiecentrum in PortMiami kunnen zowel de crew als werknemers van de haven hun prik ontvangen. Hetzelfde gebeurt sinds vrijdag in Port Canaveral. Galveston start vandaag een gelijkaardig programma op.

Het ziet er bijgevolg naar uit dat de plannen voor de heropstart van de cruises in Noord-Amerika in een stroomversnelling komen. De verwachting is dat in juli al de eerste schepen opnieuw kunnen uitvaren. Dat is alvast een flinke opsteker voor de rederijen.

© foto PortMiami

Comments