Cruise

Holland America schrapt Alaska-reizen vanuit Seattle in juni

Holland America Line heeft de Alaska-rondreizen vanuit Seattle in juni 2021 definitief afgevoerd. Eerder had HAL alle Alaska-cruises vanuit Vancouver voor het volledige zomerseizoen al afgelast. Gasten op de getroffen afvaarten kunnen hun boeking omzetten naar een gelijkaardige afvaart in 2022. De rederij behoudt voorlopig wel de geplande afvaarten vanuit Seattle in juli, augustus en september.

De Canadese havens zijn in principe tot en met februari 2022 gesloten voor passagiersschepen. Holland Amerika Line hoopt dat er alsnog een oplossing uit de bus komt. Gus Antorcha, President Holland America Line: “Wij blijven actief betrokken bij de dialoog met de autoriteiten in Canada en de Verenigde Staten om te bekijken welke cruisemogelijkheden er nog kunnen zijn in Alaska. We weten hoe belangrijk deze markt is, niet alleen voor ons merk, maar ook voor de gemeenschappen en mensen die afhankelijk zijn van onze schepen. We delen met onze gasten de teleurstelling van het annuleren van deze reizen en blijven hopen dat we een deel van het cruiseseizoen in Alaska alsnog kunnen uitvoeren.”

Als Canada geen toegevingen wil doen, moeten de Verenigde Staten tijdelijk de zogenaamde Jones Act opschorten voor cruiseschepen. Die wet verbiedt dat schepen retourcruises organiseren vanuit een VS-haven zonder een buitenlandse bestemming aan te lopen. De zaak kwam de voorbije dagen ook uitgebreid aan bod in het Amerikaanse parlement. Behalve de cabotagewet staat namelijk ook de beslissing van de Amerikaanse gezondsheidsdiensten nog steeds de heropstart van de cruises in de weg.

De CDC kondigde eind vorig jaar een voorwaardelijke terugkeer aan, maar de technische regels waaraan de rederijen moeten voldoen voor de testcruise en de commerciële afvaarten zijn nog steeds niet meegedeeld. De CDC-voorzitter wilde zich in de senaat niet vastpinnen op een datum voor de start van de volgende fase. Dat kan volgens haar binnen een maand, drie maanden of eind 2021 zijn.

© foto Holland America Line

Comments