Analyse, Touroperating

Het Noorderlicht: “to see or not to see”

Ook in de winter kan het Hoge Noorden rekenen op steeds meer interesse van de Belgische reizigers. Gespecialiseerde touroperators kregen dan ook de voorbije maanden opnieuw een stijgend aantal aanvragen en reservaties voor een wintervakantie in onder meer Lapland en IJsland. Naast sneeuwscooter- en huskysafari’s is ook een noorderlichtexcursie één van de top-activiteiten.

TUI

© Nordic

Glenda Gille: “We merken dat Fins Lapland in de lift zit. Mede door de zachtere winters in eigen land groeit de groep mensen die op zoek gaan naar de sfeer van een strenge winter die verder gaat dan op de traditionele wintersportvakantie. Lapland is een sneeuwzekere bestemming op slechts 3 uur vliegen. Deze bestemming staat uiteraard ook onlosmakend verbonden met het noorderlicht: een fenomeen dat iedereen graag wilt aanschouwen, maar helaas niet iedereen heeft het geluk om het zelf met eigen ogen te zien. Er komt immers altijd dat tikkeltje geluk bij kijken. Bovendien moet er voldoende zonneactiviteit zijn en uiteraard moet het ’s nachts helder weer zijn. Het noorderlicht laat zich niet zo maar voorspellen, al doen gespecialiseerd app’s wel een poging (met wisselend succes). In Fins Lapland worden er ‘Aurora Borealis excursies’ georganiseerd, oftewel noorderlichtexcursies. Het spotten van het noorderlicht wordt in dit geval  gecombineerd met andere activiteiten zoals een sneeuwscootersafari, een huskysafari, een sneeuwschoenwandeling of een bezoek aan een rendierboerderij. Dit zijn avondexcursies: ze vertrekken rond 20u00 ’s avonds en gaan door tot 22u of 23u. Zit alles mee, dan kunnen de klanten genieten van het noorderlicht-spektakel. Zo niet, dan hebben ze nog steeds een onvergetelijke excursie mogen meemaken. IJsland was al langer een populaire bestemming, maar dan vooral in de zomer.

Ook IJsland behoort tot één van ’s werelds beste bestemmingen om het noorderlicht te bewonderen. Stilaan vindt de Belg steeds meer zijn weg naar deze bestemming tijdens de wintermaanden. Tijd om even enkele percepties uit de wereld te helpen:

  • In IJsland in het helemaal niet zo koud!

De gemiddelde temperatuur in IJsland schommelt rond het vriespunt. In Lapland kan de temperatuur tot -15°C zakken, en soms zelfs tot -25°C.

  • Zo donker is het in IJsland ook weer niet!

In de donkerste maanden, december en januari, geniet je in IJsland van 5 uur daglicht. Bovendien duren de zonsopgang en   -ondergang langer waardoor je je kan laten meeslepen door de romantiek van het schemerlicht.

In Lapland heb je in de maanden december en januari 0 tot 4 uur daglicht.

Een winterse citytrip naar Reykjavík groeit aan populariteit. Met onze nieuwe TUI tours groepsreis ‘Winters IJsland & het noorderlicht’ gaan we op jacht naar het indrukwekkende noorderlicht. De groep verblijft 5 dagen in Reykjavík. Vanuit de IJslandse hoofdstad kan je al het noorderlicht spotten, maar om de kansen te vergroten, rijden we op dag 2 van het programma naar het platteland waar we geen last hebben van de stadsverlichting. Met wat geluk worden we beloond met de immer bekende groene bewegende lichtbogen aan de hemel. Uiteraard staan er nog andere hoogtepunten op dit 5-daags programma: de Blue Lagoon, het schiereiland Snaefelsness en, natuurlijk, de Golden Circle (de geiser Strokkur, de Gullfoss waterval, het nationale park Thingvellir).”

Buro Scanbrit

Sander Geleedst (manager marketing & sales): “We hebben opnieuw een goed winterseizoen gehad. Opvallend was de flinke groei van onze wintervakanties in IJsland. Steeds meer mensen zien dat IJsland het hele jaar door een spectaculaire bestemming is. Denk aan de geothermische activiteiten in een landschap van sneeuw en ijs, en bijvoorbeeld bevroren watervallen! En als het donker is natuurlijk het Noorderlicht. We hadden een mooie groei op zowel de korte vakanties vanuit Reykjavik (pakketreizen inclusief excursies als een Golden Circle Tour, walvissafari tour en/of Noorderlicht) alsmede op onze rondreizen door Zuid-IJsland (fly drives met een vier wiel aangedreven auto). Ook deed Fins Lapland het wederom goed. Vooral onze Winter Adventures lieten een mooie plus zien. Winter Adventures zijn onze all-in pakketreizen inclusief directe chartervlucht vanaf Amsterdam, transfer, accommodatie, Nederlandstalige reisleiding en diverse winterexcursies. Zoals hondensledetochten, sneeuwscootersafari, sneeuwschoen wandelen etc.”

© Nordic

Nordic

Maarten Raes: “Vooral het noorden van Scandinavië is in de winter erg geliefd. De aanvragen voor Zweeds en Fins Lapland zijn sterk gestegen. Enerzijds is er een grote interesse in kleinschalige lodges, zoals de Valkea Lodge in Finland en onze exclusieve Explore the North lodges middenin de Zweedse wildernis. Anderzijds zijn ook de Finse skioorden Levi en Äkäslompolo in trek. Reizigers combineren wintersport immers graag met typische Lapse activiteiten en noorderlicht. In Noorwegen blijft het noorden stabiel, met Malangen resort als favoriete bestemming. Daarnaast groeit het zuiden als winterse vakantiebestemming. De reden bij uitstek voor een wintervakantie naar Scandinavië blijft het noorderlicht. Verder staan een huskytocht, sneeuwscootersafari en bezoek aan rendieren hoog op het verlanglijstje van reizigers. Ook meerdaagse huskytochten zijn erg populair en snel volzet. Daarnaast is er een stijgende vraag naar exclusievere accommodaties zoals de glazen suites in de Aurora Mountain Lodge en Northern Lights Ranch. Ten slotte doen ook incentives het goed: bedrijven kiezen Lapland als alternatief voor een shortski, of als beloning voor een goed werkjaar. De gemeenschappelijke noemer? Onthaasten. Mensen werken hard en willen graag even weg van de dagelijkse drukte. Offline zijn is de nieuwe luxe. De stilte en natuur van Scandinavië lenen zich hier uitstekend voor.”

Asteria Expeditions

Nico De Meulenaere: “Scandinavië tijdens de winter – en voor ons meer bepaald de regio van Lapland – zitten al een tijdje in de lift. Reizigers willen er alle activiteiten beleven en er logeren in de meest typische logies zoals gezellige hotels, chalets, wildernishutten, ijshotels en uiteraard ook  glazen iglo’s.  Deze laatste logiesvorm is heel populair geworden omdat iedereen droomt om vanuit z’n bed het magische noorderlicht te kunnen aanschouwen. Maar klanten hoeven zeker geen specifieke logies of activiteit te boeken om het noorderlicht te zien. Met wat eigen initiatief, goede informatie van onze kant, een portie geduld  en ‘de wil’ om wat slaap te laten, kom je al heel dicht bij het noorderlicht. We kunnen onze klanten veel garanderen, maar jammer genoeg niet het magische noorderlicht. Het hangt van heel wat factoren af en je kan de kans maar vanaf een paar dagen voor het vertrek concreet gaan inschatten. Afhankelijk van waar het programma doorgaat, geeft de ene regio wel een iets grotere kans om het noorderlicht te zien dan de andere. We proberen de klanten bij het verkoopgesprek altijd zo correct mogelijk te informeren en bij de reisdocumenten van alle informatie te voorzien zodat de klant bijna zelf ‘noorderlichtexpert’ kan worden. Vele klanten kiezen voor de gemakkelijke weg en gaan op pad met Asteria via één van onze vele begeleide reizen of noorderlicht thema reizen. Onze ervaren begeleiders en gidsen houden rekening met alle factoren en staan ook in contact met elkaar om zo de klanten de ultieme Lapland ervaring te bezorgen.”

Destination Green

© Patrick Trägårdh

Karl Dijkmans: “Scandinavië blijft een groeiende markt, ook voor Destination Green. Het seizoen loopt anders dan vorig jaar. Dit heeft vooral te maken met de erg lange zomer die we er hebben opzitten, hierdoor zijn de boekingen veel later dan gewoonlijk pas echt op gang gekomen. Dit stelt ons natuurlijk voor de uitdaging om nog voor iedereen een voorstel te kunnen uitwerken dat aan de vraag voldoet, echter met wat creativiteit lukt dit zeker. Tot slot denken we dat het huidige winterseizoen even goed zal scoren als het vorige. We merken een verschuiving t.o.v. vorig winterseizoen. We hadden toen een topseizoen op Zweeds en Noors Lapland en dit jaar zien we toch een verschuiving naar het gekendere en populairdere Fins Lapland. Populair blijven de regio’s rond Rovaniemi en Levi. Ook Vuokatti doet het uitstekend. Ook IJsland is in stijgende lijn. Dit land haalt nog niet de aantallen die Lapland bereikt, maar ook IJsland is in de wintermaanden een aan te raden bestemming en klanten pikken dit hoe langer hoe meer op.”

 

Comments