Cruise

Heropstart cruises zal gepaard gaan met strikte gezondheidsmaatregelen

De cruiserederijen hopen in de loop van juni gefaseerd hun activiteiten te kunnen hervatten, als we er met zijn allen in slagen het coronavirus terug te dringen. De heropstart zal gepaard gaan met heel strikte gezondheidsmaatregelen. Genting Hong Kong, de moedermaatschappij van Crystal Cruises, Star Cruises, Dream Cruises en de MV Werften in Duitsland heeft alvast een heel ingrijpend protocol aangekondigd dat betrekking heeft op alle aspecten van het leven aan boord van de schepen. De bemanningsleden hebben de voorbije weken al de nodige opleidingen gekregen zodat de nieuwe maatregelen meteen kunnen ingaan. President Kent Zhu van Genting Cruise Lines hoopt dat andere maatschappijen zijn voorbeeld zullen volgen. In samenwerking met de China Cruise & Yacht Industry Association (CCYIA) en de Asia Cruise Terminal Association (ACTA) moet het document de basis vormen voor algemene gezondheidsrichtlijnen. De maatregelen kunnen alvast model staan voor de andere rederijen en CLIA, maar ook voor de hotels en resorts op het vasteland. We zetten de belangrijkste punten op een rij.

Bij het inschepen krijgen alle opvarenden een verplichte temperatuurscreening. Gasten van 70 jaar en ouder moeten een doktersverklaring kunnen voorleggen waaruit blijkt dat ze geschikt zijn om te reizen. Alle loopbruggen en passagiersgangen worden heel frequent ontsmet en het inschepen gebeurt gespreid in de tijd om drukte in de cruiseterminal te vermijden. De passagiers moeten online inchecken en krijgen een aankomsttijd opgegeven. Een aantal rederijen past dit systeem trouwens vandaag al toe.

De kajuiten aan boord worden meerdere keren per dag gereinigd en gedesinfecteerd met middelen van ziekenhuiskwaliteit. Badkamers krijgen een extra beurt met alkalische reinigers en desinfecteermiddelen. Vuilbakjes in de hutten worden tijdig geledigd om bederf van etenswaren en de kweek van micro-organismen en bacteriën te voorkomen. Beddengoed wordt professioneel gereinigd en gedesinfecteerd bij hoge temperaturen. In de afvoerbuizen wordt een verdunde reinigingsoplossing geïnjecteerd om verstoppingen en bacteriegroei te voorkomen.

Alle openbare ruimtes aan boord ondergaan een ontsmettingsproces op meerdere niveaus met een grondige reiniging, verneveling en poetsbeurten met behulp van ziekenhuisontsmettingsmiddelen. Gemeenschappelijke zones worden tot vier maal per dag ontsmet en frequente aanraakpunten zoals leuningen, liftknoppen, tafelbladen en deurgrepen worden elk uur gesteriliseerd.

Bars en restaurants worden drie maal per dag tijdens en na de dienst schoongemaakt en ontsmet. De gasten worden zoals vandaag aan de ingangen aangemoedigd hun handen te wassen met ontsmettingsmiddelen. De zelfbediening wordt opgeschort zoals nu al vaak gebeurt tijdens het griepseizoen. Bemanningsleden serveren alle dranken en gerechten met gezichtsmaskers en wegwerphandschoenen. Op verzoek krijgen gasten wegwerpbestekken. De rederijen hanteren ook strenge inkooprichtlijnen en verbieden de aankoop van producten uit zeer getroffen regio’s.

Net als in de restaurants wordt in de theaters en wellnesscentra de afstand tussen de gasten verzekerd. Hiervoor wordt de toegang beperkt tot de helft van de capaciteit van de locatie. Theaters, spa- en fitnessfaciliteiten worden voor en na elk gebruik gereinigd. In de kinderclubs wordt alle materiaal en speelgoed telkens schoongemaakt en gedesinfecteerd. De airco-systemen gebruiken alleen 100 procent externe verse lucht. Alle installaties worden regelmatig gecontroleerd en schoongemaakt om een gezonde luchtkwaliteit te garanderen.

Het personeel aan boord van de schepen moet tweemaal daags een temperatuurcontrole ondergaan. Alle eerstelijnsbemanningsleden moeten gezichtsmaskers dragen. De F&B-ploegen en het huishoudelijk personeel worden tevens verplicht wegwerphandschoenen te dragen. Het medisch centrum aan boord van de schepen moet ten slotte over geïsoleerde afdelingen kunnen beschikken.

© foto Dream Cruises

Comments