Bestemmingen

Herbeleef La Rioja Webinar

Robrecht Willaert: “Welgekomen iedereen op de laatste webinar van het jaar. We wensen jullie vanuit Travel Magazine te bedanken en wensen iedereen fijne en warme feestdagen! Eveneens bedankt aan Turespaña voor de mooie reeks.”

Rafael Chamorro: “Welkom aan iedereen voor – jammer genoeg – de laatste webinar. We hebben er erg van genoten. We hopen dat 2022 een normaal jaar wordt zonder al te veel webinars, maar we kunnen het moeilijk allemaal voorspellen. We zijn er toch van overtuigd dat er toch veel zal gereisd worden. La Rioja is een fantastische regio maar soms nog te onbekend bij internationale toeristen. De regio ligt ook in het midden van de camino van Santiago.”

Judit Portela: “Bonjour, goeiemorgen, bedankt aan Travel Magazine en alle deelnemers over de tien verschillende webinars, in dit moeilijke jaar. We sluiten de reeks af met een kleine regio met grote toeristische mogelijkheden. Naast wijn is er een prachtige natuur in de regio.”

Violeta Garcia: “La Rioja is best een kleine regio maar we zijn er heel trots op. Laat ons kijken naar de presentatie! Je kan de regio bereiken via de regionale luchthaven van Logroño of via de internationale luchthaven van Bilbao, op zo’n uur en een half rijden van La Rioja. Natuurlijk is La Rioja ook met de eigen wagen te bereiken. Ontdek het maar vooral, beleef de regio. De hoofdstad van de regio is Logroño, langs de Ebro.

Het San Millán klooster is de wieg van de Spaanse taal, en tevens Unesco werelderfgoed. Wijn is van primordiaal belang in de regio, het Vivanco museum wordt aanzien als het beste wijnmuseum ter wereld. In de regio vindt men ook een grote concentratie aan vindplekken en onderzoek naar dinosaurussen.

Wijn

Vele generaties en volkeren beslisten om van La Rioja hun grote wijngaard te maken. Er zijn nog steeds honderden bodega’s in de regio. Zowel klassieke en ouderwetse wijnmakerstechnieken en hypermoderne productietechnieken worden er gebruikt, en ook hybride technieken. Zo gaan traditie vernieuwing hand in hand.

Uiteraard kan je er volop proeven, maar daarnaast vormen de wijngaarden ook een prachtig decor voor activiteiten in de natuur zoals wandelen en fietsen. Er is ook vinotherapie: een schoonheidsbehandeling waar de druif centraal staat. Er is ook de ‘Rioja rail-wine experience’. Je kan ook kanovaren op de Ebro. Je kan ook helpen bij de oogst van de wijn.

Daarbovenop komt er in september hat San Mateo festival, het La Rioja wijnoogstfestival. Het hoogtepunt is het offeren van het eerste most aan de patroonheilige van de regio. De geschiedenis van het wijnmaken dateert al van de Feniciërs en de Kelten die er woonden. De ‘calados’ zijn ondergrondse wijnkelders waar de wijn voldoende tijd krijgt om te rusten. Sommige van deze ‘calados’ zijn eeuwenoud.

Glaasje op? Laat je rijden! Er zijn wijnroutes, er is een vinobus en een wijntrein. Verantwoord én een heerlijke manier om de regio te verkennen. Let wel, op heden rijdt de trein niet uit vanwege de pandemie. Informeer je dus goed op voorhand.

Gastronomie

Vergeet niet iets te eten bij al die heerlijke wijnen. Er is een veelheid aan tapas in La Rioja met onder andere hildas en zapatas met Iberische ham. La Rioja heeft twee Michelinster-genoteerde restaurants en een heleboel versmarkten met lokale producten.

Natuur en buitenactiviteiten

Op een kleine oppervlakte vind je een grote natuurdiversiteit in de Rioja. De regio beschikt ook over een Biosphere Reserve waar het prachtig sterrenkijken is.  Reserva Natural de los Sotos del Ebro en Alfaro is een natuurpark waar je de originele begroeiing van de regio kan aanschouwen. Trekken door de natuur kent weinig grenzen in La Rioja. Kijk de gieren cirkelen boven je of ga op zoek naar ooievaarsnesten. Als het wat grootser mag, kan je ook op zoek gaan naar sporen van dinosaurussen. Zelfs skiën kan bij de berg van San Lorenzo.

Cultuur

Er zijn zowel Romeinse als Moorse invloeden in La Rioja. In het klooster van San Millán vind je de oorsprong van het eerste bekende geschreven Spaans. Niet te vergeten: de pelgrimsroute naar Sint-Jacob van Compostela. La Rioja is de regio waar de Franse weg aansluit op de (Noord-)Spaanse. De kleine steden en dorpen in La Rioja zijn uiterst gezellig en elk hebben ze iets unieks.”

Herbekijk de webinar hier:

 

Comments