Bestemmingen

Herbeleef Galicia, a destination in Northern Spain to be discovered

Robrecht Willaert, hoofdredacteur Travel Magazine: “Welkom op de laatste webinar voor het zomerverlof. In augustus nemen we een pauze, en in september zijn we terug, maar meer daarover later! Judit neemt het woord over voor Turespaña”

Judit Portela, Travel industry relations Turespaña BeLux : ”Bedankt iedereen voor het harde werk. Aarzel niet om ons te contacteren wanneer jullie vragen hebben of hulp nodig hebben. Galicië maakt deel uit van Groen Spanje Vissersdorpjes, lokale dorpjes en een prachtige lange kustlijn zijn slechts enkele van de troeven. Ik wens jullie, last but not least, ook allemaal een deugddoend zomerverlof!”

Natuurlijk en cultureel erfgoed

Sandra Mayán Mayán, Galicia Tourism Board: “De kaap van Finisterre is het begin van de presentatie en een belangrijke plaats voor Galicia. Tot het einde van de 15de eeuw geloofde men dat dit het einde was van de wereld. Dit illustreert perfect wat voor regio Galicia is: afgelegen, soms woest en wild, maar vooral een prachtige regio. De vergelijking met Schotland wordt dan ook wel eens gemaakt. Het landschap is er erg groen, het maakt dan ook deel uit van de cluster ‘Groen Spanje’, samen met Baskenland, Cantabra en Asturias.

1400 km kustlijn met meer dan 900 stranden maakt het de langste kustlijn van een regio in Spanje. Er zijn nog vele ongerepte stranden met charmante vuurtorens doorheen de hele regio Playa de las Catedrales (As Catedrais beach, foto) is het meest bezochte strand, met zijn prachtige rotsformaties.

Het sneeuwt er weinig, behalve in de pieken van de bergen van Galicië. Historisch gezien woonden de meeste mensen in dorpen, slechts sinds de 20ste eeuw zijn mensen meer en meer zich in steden beginnen vestigen.

Er is ook zoiets wat op de Noorse fjorden lijkt in Galicia, het fenomeen noemt ria’s . Er zijn een zevental grotere steden met als bekendste La Coruña, Pontevedra, Vigo en Santiago de Compostela. De bekende huizen vol raampartijen keren overal terug in de regio. Een andere specifieke bouwtechniek zijn de Galicische tegels die gebruikt worden naast onder andere graniet. Twee voorbeelden van het uitgebreide erfgoed van de streek zijn het kasteel van San Felipe en kasteel van La Palma.

Er staan vijf kathedralen in de regio, met zelfs een eigen stijl, namelijk de Galicische barok. Natuurlijk loopt de bekende weg naar Compostella naar de kathedraal van St. Jacob in Compostella, waar zijn schrijn staat. Er zijn zo’n negental routes die naar de pelgrimsplek toe leiden. Santiago is een van de drie heilige steden voor de christenen ter wereld. Daarnaast zijn er zelfs nog restanten van Keltische dorpen. Er zijn ook de pazo’s, kleine paleizen, velen ervan zijn op de dag van vandaag te bezoeken, als museum of zelfs als accommodatie. Een voorbeeld daarvan is Pazo de Lestrove. Ook de typische graanhuisjes zijn herkenbare landschapsmarkeringen.

Accommodatie

Qua accommodatie focust de regio zich meer op kleinschaligheid en charme, zoals A quinta de Agua (LHW), dan op grote ketens met heel grote capaciteit. Galicia beschikt over 13 paradors, waarvan de bekendste de Hostal dos Reis Católicos (foto) de bekendste is, en wordt vaak aanzien als het oudste hotel ter wereld. Ook zijn er nieuwe soorten kampeerformules zoals glamping in een luxecabine. Voor een écht unieke ervaring kan je slapen in een voormalige vuurtoren.

Gastronomie

Gastronomie, de Belg kan niet zonder. Zowel de klassieke, lokale producten, als de topchefs zijn het proeven zeker waard. De regio is visrijk en de kwaliteit is erg goed, ook de zeevruchten zijn heerlijk. De empanada’s en traditionele octopus is een lokale lekkernij. Er zijn zo’n 12 Michelin-sterrenrestaurants. De wijnen en likeuren worden vooral in het zuiden van de regio gemaakt. Er zijn wandelingen te boeken door de wijngaarden. Wijn werd reeds geëxporteerd vanaf de eerste eeuw na Christus naar Rome, zo veel traditie moet dus wel lekker zijn!

De beste tijd van het jaar om te reizen naar Galicia

Er is een oud gezegde dat zegt als het regent in april, regent het niet de rest van het jaar, maar dat verandert allemaal door het veranderende klimaat. De beste maanden zijn juni tot september, maar indien je de juiste kleding hebt, kan het hele jaar natuurlijk!

Tips van de locals:

  • De kleine vissersdorpjes langs de kust vanaf de kust van Asturias tot de grens met Portugal zijn een tip van Judit Portela, zelf afkomstig uit Galicië, hand in hand met de lokale gastronomie
  • De Ribeira Sacra, een prachtig landschap bezaaid met kloosters en andere bezienswaardigheden is de tip van Sandra Mayán Mayán. Het is trouwens de plaats met de grootste concentratie aan kerken en kloosters in Europa.

Wist je dat… de mooiste zitbank ter wereld in Galicia staat?
Waarom? De zonsondergang en de gastvrijheid zijn gecombineerd op deze plaats. Deze staat in Loiva. Omdat Galiciërs heel trots zijn op hun regio willen ze dit enthousiasme overbrengen op de toeristen met hun gastvrijheid. Dit initiatief heeft ervoor gezorgd dat er meer dergelijke banken doorheen de regio kwamen.”

 

Herbekijk de volledige webinar hier:

Comments