Bestemmingen

Herbeleef Do you know “The Navarre Effect”? Webinar

Robrecht Willaert: vandaag concentreren we ons op het eeuwenoude “koninkrijk Navarra”, een natuurrijke regio vlak aan de Pyreneeën en net naast het Baskenland. Welkom iedereen, en bedankt voor jullie aanwezigheid. Graag het woord aan Judit Portela van Turespaña BeLux.

Judit Portela: “Welkom allemaal! Voor degene die er voor de eerste maal bij zijn, ik ben Judit Portela, verantwoordelijk voor travel industry relations bij Turespaña in Brussel. Vandaag komt Navarra aan bod. We geven graag het worod aan Ana, José Mari en Beatriz. Ze zullen je meer vertellen over de groene, veilige en rustige regio Navarra en wat meer vertellen over de ecologische en duurzame aanpak van de bestemming.”

Navarra Tourism Board, Ana, José Mari en Béatriz:

“We presenteren jullie vandaag Navarra, anders dan anders. Reizigers naar Navarra zijn niet zomaar toeristen, maar ze delen onze taal, onze levensstijl en onze gastronomie. Sinds de middeleeuwen ligt Navarra op het scharnierpunt tussen Spanje en Frankrijk. De omtrek van de regio ziet er uit als een boeket bloemen en dat is toepasselijk. De hoofdstad van de regio, tevens een van de groenste van Europa, is Pamplona. Pamplona heeft ook twee universiteiten, wat het een jonge en bruisende stad maakt.

Navarra bereiken kan via rechtstreekse vluchten vanuit Frankfurt, Barcelona of Madrid. De goede verbinding met Duitsland is er vooral in functie van de auto-industrie, toerisme en hernieuwbare energie. Vanuit Brussel is er een vlucht op Bilbao, op zo’n 130 kilometer van Navarra. Er zijn ook lowcost vluchten op Biarritz, op zo’n 80 km van Navarra. Via het wegen- en uitstekende treinnetwerk zijn er snelle verbindingen met de omliggende regio’s zoals het Baskenland en Aragón. Maar ook naar of van Sevilla met de trein is mogelijk.

Cycling – hiking en natuur – (ecologisch) kamperen – gastronomie en wijn – de weg naar Compostela

Het koninkrijk Navarra en België hebben samen meer dan tien Tour de Frances gewonnen. Merckx en Miguel Induráin, en Belg en een Navarrees zijn samen al goed voor tien overwinningen. Gelukkig is er voor elk niveau fietser wat wils want de streek heeft heel veel ervaring met fietstoerisme van jong tot oud. Gemoedelijke en rustig fietsen kan perfect op één van de Eurovelo-netwerken die Navarra doorkruisen, een netwerk van fietspaden ie door heel Europa lopen. De paden zijn vaak oude spoorweglijnen die omgevormd werden tot fiets- en wandelpaden, ook gekend als ‘vias verdes’ of ‘groene wegen’. https://www.turismo.navarra.es/eng/organice-viaje/recurso/Actividadesyexperiencias/7763/El-encanto-de-las-vias-verdes.htm

https://www.viasverdes.com/en/itineraries/principal.asp

De natuur in Navarra is indrukwekkend, want in geen tijd (zo’n 80 km) ga je van groene bossen naar de woestijn van Bardenas Reales, waar fietsen en wandelen een plezier is. Ga nog wat verder en je staat aan de voet van de Pyreneeën en de sneeuw waar je kan skiën of sneeuwwandelen. Het maakt sporten des te interessanter en steeds toegankelijk. Er zijn ook kastelen en dorpen die al langer dan 1000 jaar bestaan. Tegelijk is er rust en openheid omdat de regio dunbevolkt is. Ideaal om te reizen in en na covid tijden dus.

Kamperen kan op een ecologische manier in Navarra. Naast alle comfort is er veel aandacht voor hernieuwbare energie, het contact met de natuur, milieuvriendelijkheid, respect voor de omgeving, plezier en relaxt kamperen.

Aan lekker eten en drinken – wat had u gedacht – geen gebrek in Navarra. De gastronomie is zo gevarieerd als het landschap met 11 ‘D.O.’ appelaties. Zo heb je er asperges, Navarra en Rioja wijnen, kazen en  Piquillo pepers… enzovoort. Er zijn vier Michelin-genoteerde restaurants in Navarra en vele bars waar je de ‘Pinchos’, de Navarreese tapas kan proeven, toegankelijk, snel en smakelijk, of in haute-cuisine versie.

Niet te vergeten, de Camino de Santiago loopt ook door Navarra. Via de Franse route wandel of fiets je dwars door de streek. Bovendien is 2021 het heilig Xacobeo jaar. Via https://albergueslot.appcamino.com/ wordt gewerkt aan een real time systeem om real time de beschikbaarheden in de herbergen en hostels te checken.

De toeristische dienst van Navarra draagt maatwerk hoog in het vaandel, ver weg van standaardpakketten.

Navarra is honderd procent klaar om toeristen te ontvangen, veilig en verantwoord. De meeste terrasjes zijn open en ze zijn klaar om Belgen en Luxemburgers te ontvangen.

Meer info via Visit Navarra.”

Herbekijk de volledige webinar hier:

Comments