Bestemmingen

Heerlijke herfstuitstap Mallorca

Mallorca stond vroeger bekend als een typische zon-, zee-, zandbestemming sinds de boom van het toerisme naar het Baleaarse eiland in de jaren zestig, echter heeft het eiland de dag van vandaag veel meer te bieden voor een waaier aan verschillende types toeristen. Nog voor de zinderende jaren zestig stond Mallorca bekend om z’n kalmte en natuurpracht. Tegenwoordig heerst over het hele eiland een gezellige – maar geenszins storende – drukte en van dat laatste, al het natuurschoon is de magie nog steeds ten volle aanwezig, mede door goed toeristisch bestuur. De hotels zijn er nog steeds van hoge kwaliteit.

Door Jonas Vandenabeele, Staff reporter

Voor gezellige drukte moet je in de hoofdstad Palma de Mallorca zijn. Hier bruist de herfst en ontdek je achter elk hoekje en steegje iets nieuws. Kunstliefhebbers kunnen in Palma hun hart ophalen. Struin door de nauwe steegjes in de buurt Lonja (Llontja) en errond, genoemd naar het 15e eeuwse Gotische gebouw dat er staat. Je vindt er heel wat galerieën met hedendaagse kunst en enkele indrukwekkende musea zoals Es Baluard (hedendaagse kunst) en de Fundació Miró over de welbekende Spaanse kunstenaar.

Verder is er qua architectuur en geschiedenis een schat aan attracties in Palma. De kathedraal van Mallorca ‘La Seu’ in de volksmond. Het roset binnenin de gigantische kathedraal zorgt voor een kleurrijk lichtspel op de muren van het schip. Op wandelafstand hiervan liggen de Arabische baden, die de Moorse voetafdruk van het eiland mooi tonen. Wandel je verder naar de Mercat de l’olivar, een van de versmarkten met heel wat mooie lokale producten en heel wat mogelijkheden om te proeven, dan passeer je langs onder andere de plaça Major en heel wat fijne lokale en internationale shoppingmogelijkheden. Honger of dorst gekregen van dat alles? Laat je verrassen door een van de hippe bars en restaurantjes waar elke Bourgondiër vast iets naar zijn zin vindt, wat dacht je bijvoorbeeld van een tweedehands platenzaak die ook natuurwijnen serveert (La Viniloteca), of mag het gewoon een volkse, lokale tapasbar zijn waar je uit de vele tapas het kiezen hebt dan ga je naar Bar Dia. Of een van de andere zaken in de buurt, waar je alles vindt van volkse cafés tot restaurants en hippe cocktailbars.

Huur een auto en duik het binnenland in! Afhankelijk van het aantal dagen dat je klant in Mallorca verblijft, kan je met een auto heel wat van het eiland ontdekken. De wegen zijn goed en de afstanden kort. Parking vinden is op drukke momenten niet altijd eenvoudig. De eerste stop is Valldemossa, een idyllisch stadje in het begin van de beschermde bergketen Serra de Tramuntana, die zichtbaar is vanop het hele eiland. Je kunt er het kartuizerklooster waar Chopin ooit verbleef bezoeken en op vaste tijdstippen een korte pianovoorstelling met enkele van zijn bekendste werken bijwonen. Het uitzicht vanuit de tuinen aan de achterkant van het klooster loont ook de moeite. In het kleine centrum kan je ook in een van de lokale bakkerijen (zoals Ca’n Molinas) de lokale lekkernij ‘coca de patatas’ eten, een gebak dat doet denken aan een oliebol maar dan zonder vulling, bestel er meteen ook een cortado bij (espresso met een dot melkschuim) en je leeft als een local!

Sóller en Port de Sóller zijn op twee manieren te bereiken, de gewone manier is de auto. Wanneer je van Valldemossa doorrijdt stop dan eens aan Son Marroig, een oud landhuis met tuin waar je een prachtig panorama voorgeschoteld krijgt. Maar minstens even interessant is de ‘Ferrocaril de Sóller’, een historische trein- en tramlijn uit het begin van de twintigste eeuw die je kan nemen vanuit Palma. De lijn werd aangelegd met de opbrengsten van de sinaasappel- en citroenhandel van de vallei. Deze doorkruis je dan ook wanneer je de route vanuit Palma neemt en dat levert

Port de Sóller tram

indrukwekkende vergezichten op met uitkijk op de Serra. De lokale specialiteit in Port de Sóller zijn de gamba’s a la plancha, groot of klein, ideaal om van te genieten langs de halfcirkelvormige dijk en strand met jachthaven.

Tussendoor nodigt Deià ook uit voor een stop om even rond te wandelen. Het dorpje ligt ingebed tussen de pieken van de Tramuntana. Als je naar boven wandelt tot aan de kerk vind je er het pittoreske kerkhof, dat een panoramisch zicht biedt op de omgeving. Het is een serene laatste rustplaats waar Engels schrijver Robert Graves het tijdelijke voor het eeuwige ruilde.

Meer naar het noorden toe valt er nog een heleboel te ontdekken. Rij tot in Alcúdia op de marktdag (dinsdag of zondag) om binnen het omwalde stadje binnen en buiten de stadsmuren een gezellige markt te vinden waar het heerlijk kuieren is. Ook in Pollença vindt op zondag de markt plaats met meer dan 300 kraampjes. Daarnaast kan je nog de 365 trappen beklimmen naar het kerkje ter boetedoening, één trap voor elke dag van het jaar, traditioneel op de knieën te beklimmen. Pollença was tevens een plaats waar de kruisvaarders halt hielden.

Een van de absolute hoogtepunten in de buurt is de Cap de Formentor, een kronkelende weg met haarspeldbochten leidt je naar de vuurtoren via verschillende ‘miradors’ (= uitzichtpunten, ideaal om een foto te maken). De weg ernaartoe stijgt en daalt voortdurend en moedige fietsers genieten van het afzien tijdens het klimmen en dalen. De kronkelende wegen worden dan ook soms gebruikt als filmsets voor bijvoorbeeld autoreclames. De beloning die volgt mag er zijn. Het voelt een beetje als het einde van de wereld. Ook het strand van Formentor loont de moeite, de streep zandstrand en het heldere water liggen rond de bergen en de naaldwouden van Formentor. Nog wat extra tijd? Rijd dan naar Lluc in de bergen en bezoek het klooster. Het werd gesticht in de dertiende eeuw en is nog steeds het Christelijke hart van Mallorca, en bij uitbreiding de Balearen.

Ook de Mallorquinse wijn is in opmars. Het aantal wijnproducenten is er in de laatste dertig jaar gestegen, en daarmee ook de belangstelling. Één van die wijnhuizen die vanuit Palma makkelijk te bezoeken is, is Bodegas Angel, op zo’n twintig minuten rijden van de hoofstad. Eigenaar Andres Gelabert maakt er al sinds 2006 erg toegankelijke en smakelijke wijnen. Hij ontvangt me met de glimlach en een deskundige uitleg. Bodegas Angel maakte er reeds van in het begin een punt van om toeristen te ontvangen en te laten genieten van hun producten. Ook per fiets en met lunch op het domein is een mogelijkheid.

Andreu Serra

Andreu Serra, de voorzitter van de Mallorca Tourism Board stond Travel Magzine te woord om nog wat extra duiding te geven: “Mallorca is een prachtige bestemming, en al zeker zo in de herfst. Los van de heerlijke zomers, het strand en de zon valt er zo veel te beleven in Mallorca. Vanaf je de bergen en zijn kleine dorpjes intrekt ontdek je een ander gezicht van Mallorca. De herfst is het perfecte tijdstip om te sporten, om culturele excursies te maken, om van de gastronomie en de wijn te genieten (september-oktober is oogsttijd).” In de herfst ligt de focus nog veel meer op proeven en beleven dan in de zomer, zowel voor de individuele toerist als voor de bezoeker die in groep reist. “We willen meer inzetten op de kwalitatieve Belgische, Nederlandse en Scandinavische markt naast de klassieke Brits/Duitse markt. Dat zijn we ook beginnen doen met onze marketing na de pandemie. Dit wensen we op een duurzame manier te doen, weg van het overtoerisme, met een focus op beleving. We zitten in op kwalitatief fietstoerisme, golftoerisme, triatlon… naast de klassieke vormen van toerisme. De Belgen zien we uiteraard graag komen.”

De temperaturen schommelden tijdens mijn verblijf (oktober) rond een twintigtal graden. ’s Avonds koelt het af. Ideale temperaturen dus om te citytrippen en culturele uitstappen te maken of om te sporten. Het grote aantal fietsers op de Mallorquinse wegen getuigde hier ook van. De oplijsten hierboven is niet exhaustief, er zijn nog een heleboel leuke andere dingen om te ontdekken op Mallorca, dit is een tot ziens, geen vaarwel!

Cap de Formentor

Bekijk de foto’s van deze reis hier.

De website visitpalma.com biedt een schat aan informatie voor een trip naar de hoofdstad. 

Dit artikel kwam tot stand met de logistieke steun van Turespaña BeLux en de toeristische dienst van Mallorca. We verbleven in Hotel Saratoga pal in het centrum van Palma en vlogen met TUI fly vanop Brussels Airport.

Comments