Analyse

HANSEATIC inspiration zet nieuwe standaard voor luxe-expeditiecruisen

De Nederlands-Duitse zeilster Laura Dekker heeft in Hamburg afgelopen vrijdagavond de HANSEATIC inspiration gedoopt. Dat gebeurde tijdens een multimediaspektakel helemaal in expeditiestijl met de genodigden in Zodiacs rond het schip. De show nam de gasten en toeschouwers mee op een virtuele cruise naar het Noordpoolgebied, Antarctica en de Amazone. IJzige landschappen, walvissen, pinguïns, groene junglebeelden en kleurrijke vogels werden op de romp van het expeditieschip geprojecteerd.

CEO Karl J. Pojer: “De naamgevingsceremonie gaf onze gasten een voorproefje van de expeditiecruises die ze vanaf vandaag kunnen ervaren op de HANSEATIC inspiration.” Ook de meter Laura Dekker was onder de indruk. “De HANSEATIC inspiration te mogen dopen tegen de prachtige nachtelijke achtergrond van de haven van Hamburg was voor mij een heel speciaal moment. Ik weet zeker dat dit expeditieschip zijn naam meer dan waar zal maken en zijn gasten zal meenemen op veel inspirerende cruises om hen de wonderen van de natuur van nabij te laten zien.”

(lees verder onder foto’s)

Zeilmeisje

Laura Dekker haalde tien jaar geleden het nieuws toen ze als veertienjarige het plan aankondigde om solo rond de wereld te reizen. Tegen het project was veel verzet, maar uiteindelijk vertrok ze het daaropvolgende jaar toch voor een zeereis van anderhalf jaar en werd daarmee de jongste ooit die de wereld rond zeilde. Het ‘zeilmeisje’ heeft er intussen al meer dan 50.000 zeemijlen op zitten. Karl Pojer noemde Laura Dekker een perfecte doopmeter voor het nieuwe, internationale, expeditieschip. “Met haar enthousiasme voor de natuur, haar zin in avontuur en haar liefde voor de zee, vertegenwoordigt ze de essentie van het expeditiecruisen.”

HANSEATIC inspiration biedt net als haar zusterschip HANSEATIC nature dat in mei van dit jaar werd gelanceerd, plaats aan 230 gasten. Op expeditiereizen in Antarctica en rondvaarten in Spitsbergen blijft het aantal passagiers beperkt tot 199. Dit heeft onder meer te maken met de strenge regulering in Antarctica waarbij er maar 100 passagiers terzelfder tijd aan land mogen gaan. In april 2021 volgt nog de HANSEATIC spirit. De drie schepen zijn identiek, maar toch ook verschillend. De HANSEATIC nature is een ééntalig Duits schip en de HANSEATIC inspiration tweetalig Engels-Duits. Vanaf oktober 2020 wordt het schip bovendien volledig rookvrij. De HANSEATIC spirit die in mei 2021 de vloot vervoegt, wordt dan weer een adult only-schip.

De drie hebben vooral gemeen dat ze de natuur centraal zetten. Dat gebeurt met de bestemmingen die ze aanbieden, maar ook met voorzieningen waaronder de glazen uitschuifbare balkons, een observatielounge met 180 graden vergezichten, het uitkijkpunt op de boeg van het vaartuig, gastsprekers en de Ocean Academy. Via de grote studiewand, interactieve schermen, ‘study seats’ en microscopen kunnen de passagiers in deze ruimte informatie verzamelen over tal van onderwerpen en aan de hand van vragenrondes hun eigen kennis over wetenschappelijke thema’s, poolgebieden en ontdekkingsreizigers testen.

#Fantastisch

Enkele Belgische reisagenten hadden het voorrecht als eerste de HANSEATIC inspiration te ontdekken tijdens de shakedown-cruise tussen Hamburg en Antwerpen. Hun reacties spreken voor zich. Nathalie Nowak, Azuriet Reizen: “#Fantastisch. #Rustgevend. De HANSEATIC inspiration is zo vernieuwend en luxueus met oog voor alle details die je niet op een expeditieschip zou verwachten. Wat mij ongelofelijk is opgevallen is de rust die het schip uitstraalt. Je voelt dat dit een goed geoliede machine is waar de passagier steeds centraal staat. Elke cent die je ervoor betaalt, is welbesteed.”

Stefaan Spileers, Classix Cruises: “Dit is een heel tof schip. Ik kan het niet anders formuleren. De kajuiten zijn uit de duizend en zelfs de kleinste zoals de French Balcony Cabin is best wel ruim. De keuken is fenomenaal. De Ocean Academy vind ik erg knap en is nog nooit gezien aan boord van een expeditieschip. De HANSEATIC inspiration steekt ver boven de concurrenten uit. Dit is een perfect product voor de meer begoede reiziger.”

Heidi Vermeiren, Travel Zone: “De HANSEATIC inspiration is vernieuwend, zeer mooi en stijlvol. Dit is een van de mooiste expeditieschepen die ik ooit heb gezien. Het is zo uitnodigend. Hapag-Lloyd Cruises heeft haar doel bereikt om een perfecte mix te vinden tussen luxe en expeditie. Dit is het ideale product voor iemand die een combinatie van deze twee elementen zoekt. En als je de prijs vergelijkt met andere maatschappijen, dan ligt dit product in dezelfde lijn. Het is dan ook leuk dat je er hier nog alle extra luxe bovenop krijgt.”

Nathalie Wauters, Brasschaat Travel: “Hapag-Lloyd Cruises steekt op het vlak van expeditiecruisen met hoofd en schouders boven de andere rederijen uit. De HANSEATIC inspiration is een fantastisch schip. De kwaliteit overtreft de verwachtingen. Het concept en de filosofie van het product zetten een nieuwe norm voor expeditiecruisen. Er is werkelijk aan alles gedacht: de kleurcombinaties, de opbergruimtes in de kajuit, de zeer verzorgde keuken en de vriendelijkheid van het personeel. Ook de 17 Zodiacs zijn een pluspunt. De klanten kunnen elke dag zeker twee aanlandingen maken en komen op die manier heel dicht bij de natuur.”

Kapitein Ulf Wolter en zijn bemanning loodsen de HANSEATIC inspiration zaterdagavond Hamburg uit richting Antwerpen. Daar scheepten afgelopen maandag de eerste betalende gasten in voor een vijftiennachtencruise richting de Canarische Eilanden. Het expeditieschip zet van daaruit zijn weg verder naar Zuid-Amerika en Antarctica waar het zijn eerste winter doorbrengt. Blikvangers in de programmatie voor 2020 zijn onder meer de Amazone en de Grote Meren van Noord-Amerika.

Patrick Parez, Senior Cruise Editor

Comments