Analyse

Groen cruisen aan boord van de AIDAnova

AIDA Cruises nodigde afgelopen week haar Europese partners uit voor een minicruise aan boord van de AIDAnova langs de Canarische Eilanden. Het nieuwste vlaggenschip van de Duitse rederij is het allereerste cruiseschip in de wereld dat zowel in de havens als op zee op vloeibaar aardgas vaart. AIDA elimineert op die manier bijna volledig de uitstoot van zwaveloxiden en reduceert aanzienlijk de stikstofoxiden en CO²-uitstoot. Volgens CEO Felix Eichhorn effent de rederij met dit prototype de weg voor een groene toekomst van de cruises.

Door Patrick Parez (Senior Cruise Editor)

AIDAnova beschikt over 2.626 kajuiten van eenpersoonshutten tot penthouse-suites verspreid over twee niveaus. De gasten vinden aan boord 17 restaurants en 23 bars. Nieuw zijn onder meer het visrestaurant Ocean’s en het Churrascaria Steakhouse. Ook het aanbod aan Aziatische specialiteiten werd uitgebreid en er werd met de Yachtclub een extra buffetrestaurant toegevoegd. Helemaal nieuw is het Time Machine Restaurant waar de gasten tijdens een driegangendiner aan de hand van stukjes toneel, videoprojecties, licht-, geluid- en trileffecten worden meegenomen in een toverwereld vol verrassingen.

Net zoals op de AIDAprima en AIDAperla kunnen de passagiers zich uitleven in de Four Elements met touwenparcours en waterglijbanen en de Beach Club die overdag dienst doet als solarium en ’s avonds als discotheek. Wellnessfanaten vinden aan boord van de AIDAnova een Green-Spa-concept, fitness en outdoor sportschool met een totale oppervlakte van 3.500 m².

AIDA Cruises mocht vorig jaar circa 1,4 miljoen vakantiegangers verwelkomen. De vloot telt momenteel 27.000 bedden. In 2021 en 2023 volgen nog twee zusterschepen van de AIDAnova. Daarnaast neemt de Duitse rederij eind dit jaar de AIDAmira in de vaart. De voormalige Costa neoRiviera (ex Mistral) wordt dit najaar gedurende meerdere weken volledig verbouwd. Het schip vervoegt de AIDA Selection en zal samen met AIDAaura, AIDAcara en AIDAvita bijzondere routes langs kleinere havens voorstellen.

Met de uitbreiding van de vloot kijkt AIDA Cruises – niettegenstaande het ééntalig Duitse product – de jongste jaren steeds vaker over de grenzen van het Duitse taalgebied (Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk) heen. De interporting in Rotterdam met de AIDAprima en AIDAperla was een eerste stap in die richting. Intussen is er al een Nederlandstalige brochure en wil de rederij nu in de Benelux partnerships afsluiten met touroperators. Dit wordt een van de grote opdrachten van Massimo Tedesco, de nieuwe sales voor Costa en AIDA in de BeLux.

In België stelt TUI de rederij al voor in pakketvorm. Katleen Van Lombeek, Product Manager Cruises: “De cruises met de AIDAnova in de Middellandse Zee verkopen we deze zomer vanuit Palma de Mallorca, inclusief vluchten met TUI fly. Voor de Canarische Eilanden tijdens winter de 2019-2020 stellen we een inscheping op zaterdag in Gran Canaria voor. TUI fly vliegt deze bestemming dagelijks aan. Tijdens de winter bieden we daarnaast de AIDAprima vanuit Dubai aan in pakket met Emirates. Dit product heeft deze winter heel goed gescoord. Voor mensen die over het Duits heen kijken is AIDA een leuk product. Het Duits heeft mij alvast niet gestoord omdat er heel weinig aankondigingen gebeuren. Het schip oogt zeer fris met veel faciliteiten. Alle venues zijn ook heel verschillend. Het is niet zo dat één lijn doorheen het hele schip loopt. Het schip heeft een heel leuke fitness met grote sauna’s en zelfs toestellen op het buitendek. Ook over de buffetten was ik aangenaam verrast. Elk buffetrestaurant straalt een andere sfeer uit. Een Belg eet echter graag à la carte en dineert tijdens zijn cruise gemiddeld één keer per week in een specialiteitenrestaurant. Ik denk dat je bij AIDA wel de neiging hebt om deze restaurants vaker op te zoeken. Er zijn heel veel voorzieningen voor jongeren. Ik zal de AIDAnova zeker aanraden aan gezinnen met kinderen. De buitenruimtes vind ik eerder beperkt.”

Ook Nadia Meersman van Cruisemarkt kon de AIDAnova smaken: “De AIDAnova heeft een moderne inrichting en veel meer keuzemogelijkheden, bars en restaurants dan de andere schepen van AIDA Cruises. Zelf hou ik meer van het Selection-aanbod. Deze kleinere schepen zijn ‘cozier’ en iets persoonlijker. Ik zal dit product voorstellen aan klanten tussen de 30 en 50 jaar en gezinnen met kinderen. Het Duits aan boord heeft mij niet gestoord, temeer daar er heel weinig aankondigingen zijn. Bij andere rederijen kan je vaak ’s middags geen dutje doen op een buitendek omdat er om het kwartier iets wordt omgeroepen. Minder vind ik het entertainment in het Theatrium en het feit dat de gasten die niet kiezen voor een specialiteitenrestaurant ’s morgens, ’s middags en ’s avonds in een buffetrestaurant eten. Na een week heb ik het dan wel gezien.”

Minder duidelijk zijn volgens de Belgische deelnemers de inhoud van de drankenpakketten en de diverse restaurantformules. In de buffetrestaurants is een selectie dranken inbegrepen. In de specialiteitenrestaurants moet de gast wel betalen voor zijn dranken. In de à la carte-restaurants en snack bars zijn zowel de gerechten als de dranken tegen betaling. AIDA biedt drankpakketten aan voor kinderen (7 euro per dag), teens (9,90 euro), een light-pakket (9,90 euro) voor alcoholvrije dranken, een comfort-pakket (19,90 euro) dat ook huiswijnen en -bieren omvat en een genieters-pakket dat gebruikt kan worden voor alle dranken. Die laatste formule heeft echter geen vaste prijs. De bedoeling is dat de klant geld op zijn boordkaart zet en naargelang het bedrag van 10 tot 15 procent korting geniet op zijn bestellingen. Wie bijvoorbeeld 350 euro oplaadt, kan 400 euro spenderen aan dranken.

AIDAnova bezoekt tijdens de winter de Canarische eilanden en Madeira. Het programma omvat de vulkanische landschappen van Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote en Fuerteventura en de Portugese archipel van Madeira. Inschepen kan op woensdag in Tenerife en op zaterdag in Gran Canaria. Van april tot oktober vaart AIDAnova  naar Mediterrane bestemmingen zoals Mallorca, Barcelona, Rome, Firenze en Marseille. Inschepen kan op vrijdag in Barcelona en op zaterdag in Palma de Mallorca.

Comments