Cruise

Groeiende kritiek op Amerikaanse cruiseverbod

Intussen neemt de druk op de Amerikaanse regering toe om opnieuw cruises toe te laten in de Verenigde Staten. Deze week liet de Centers of Disease Control and Prevention (CDC) weten dat de huidige restricties mogelijk nog tot 1 november (!) in stand worden gehouden. De Amerikaanse reisagentenorganisatie noemt deze houding onaanvaardbaar. In een brief vraagt de American Society of Travel Advisors president Joe Biden om de Covid-restricties voor de cruisesector op te heffen zodat de schepen vanaf 1 juli opnieuw kunnen varen vanuit Amerikaanse havens.

Nu al 44 procent van de Amerikanen minstens één vaccin hebben ontvangen, is er volgens ASTA geen reden meer om het verbod in stand te houden. De organisatie merkt bovendien op dat als gevolg van de ‘aanhoudende onwil van de CDC’ vooruitkijkende Caraïbische eilanden nu de inscheephaven worden voor sommige van de grootste Amerikaanse schepen. De houding van de Amerikaanse gezondheidsdiensten brengt bijgevolg de leefbaarheid van de havengemeenschappen in Zuid-Florida in het gedrang.

Voor de Covid-pandemie waren Miami en Fort Lauderdale de cruisehoofdsteden van de wereld. Deze havens hebben de jongste jaren belangrijke renovaties en uitbreidingen doorgevoerd. Op die manier hebben ze honderdduizenden jobs gecreëerd in Zuid-Florida en de Verenigde Staten. De rederijen hebben van hun kant indrukwekkende bedragen geïnvesteerd in nieuwe diensten en voorzieningen op hun schepen waardoor ze tot 2019 elk jaar een record aantal passagiers aantrokken.

In een gelijkaardige oproep merkt de Cruise Lines International Association (CLIA) op dat onder strikte sanitaire protocollen buiten de Verenigde Staten de voorbije acht maanden bijna 400.000 passagiers op reis vertrokken. Deze afvaarten waren zeer succesvol met besmettingscijfers die fors lager lagen dan aan land of op andere transportmiddelen. CLIA’s CEO Kelly Craighead: “De voorbijgestreefde voorwaardelijke heropstart die de CDC vijf maanden geleden uitvaardigde, weerspiegelt niet de vooruitgang die de sector op gezondheidsvlak heeft geboekt en de succesvolle afvaarten in andere delen van de wereld. Ze houdt ook geen rekening met de vaccinaties en behandelt de cruise-industrie onheus. De cruiserederijen verdienen dezelfde behandeling als andere reis- en toerismeformules, het hotelwezen en de entertainmentsector.”

Eerder deze week trokken ook de Royal Caribbean Group en de burgemeester van Miami al aan de alarmbel. De houding van de CDC zorgt ervoor dat de rederijen uitwijken naar bestemmingen en eilanden voor de Amerikaanse kust. Op die manier verliezen hotels en aanverwante sectoren in zowel Florida als New York en de Amerikaanse Westkust miljoenen toeristische dollars.

© foto PortMiami

Comments