Analyse, Studiereis

Grand Prix Sunny Cars 2019 in Kreta: on the road tussen strand en bergen

Kreta is gemaakt om met de huurauto te ontdekken. In het minder toeristische westelijke deel tref je mooie baaitjes, slaperige dorpjes, ruige bergen en prachtige kloven aan. Geen wonder dus dat Sunny Cars en het creatief bureau Just Curious deze bestemming tussen strand en bergen hadden uitgekozen voor de fameuze Grand Prix Sunny Cars. Een enthousiaste groep van 30 reisagenten, verdeeld in 4 teams, nam van 15 – 19 september deel aan deze spectaculaire roadtrip boordevol speelelementen. Ze ontdekten dankzij hun huurauto niet alleen de andere kant van Kreta, maar kregen eveneens veel tips om nog meer autohuur bij hun klanten te boeken.

door Peter Van Oyen, senior reporter Travel Magazine

Olivier Giacomini (Head of Sales Belgium & France): “Deze roadtrip is de tweede editie van de Grand Prix Sunny Cars. Vorig jaar testten wij het concept al eens uit in Andalusië en we wisten meteen dat zo’n uniek studiereisconcept zeker voor herhaling vatbaar was. Zoals vorig jaar wilden we met deze studietrip bewijzen dat je met een huurauto meer kan zien en beleven. Het relatief ongerepte westelijke deel van Kreta leent zich daar uitstekend toe. De teams ontdekten op speelse wijze verborgen parels als verlaten stranden en afgelegen bergdorpjes. Eigenlijk wilden we de reisagenten dezelfde ervaring laten beleven als hun klanten.”

“Het tweede doel van de reis is om de productkennis over autoverhuur en de troeven van Sunny Cars bij de reisagenten te optimaliseren”, gaat Olivier verder. “Aan de roadtripervaring werden verschillende spelelementen gekoppeld. Op die manier werden de vier teams getest op snelheid, slimheid, creativiteit, oriëntatie,… Het unieke aan deze studiereis is dat het educatieve gekoppeld wordt aan fun. Kennisoverdracht hoeft dus niet saai te zijn!”

Vier teams

Op zondag 15 september werden aan de luchthaven van Chania de sleutels van de huurauto’s aan de vier teamcaptains overhandigd. Leen Leemans (Joker Wilrijk), Lindsay De Groote (Best of Travel, Roeselare), Dieter Cludts (Event Travel, Sterrebeek) en Christel De Baerdemaker (Connections Aalst), waren dit jaar allemaal kwartaalwinnaars van de Smile Society. De vier teamcaptains gaven tijdens de GP Sunny Cars leiding aan hun zeven- of achtkoppige ploegen, die verspreid zaten over 2 huurwagens.

Elk team kreeg per auto een tablet met een volledig op maat gemaakte app die door Just Curious werd ontwikkeld om de wagens door het Kretenzische berglandschap te loodsen. Zwarte triggers op de kaart in de applicatie zorgden voor aanwijzingen voor de route, zodat de teams de juiste weg bleven volgen. Andere triggers activeerden een opdracht. Bij een groene trigger konden de teams de opdracht vervullen in de auto, zodat de trip gewoon verder kon worden gezet. Een rode trigger betekende dat de teams moesten stoppen en de wagen moesten verlaten om een game te spelen.

Van Stavros naar Kissamos

Op zondag 15 september mochten de reisagenten nog een middagje aan het zwembad ‘acclimatiseren’ in Hotel MR & Mrs White Crete in Stavros. Wel kregen ze een korte uitleg van Nadia El Ghalbzouri (Trade marketing & PR Sunny Cars) over de customer journey om de klant nog beter te begrijpen.

De volgende dag startte de roadtrip echt (een grondig verslag over de roadtrip en de avonturen onderweg, lees je in de eerstkomende editie van Travel Magazine, nvdr.). Een eerste stop was het idyllische Agia Triada klooster op het Akrotori schiereiland, waar er ‘amuletten’ verdiend konden worden, die een rol speelden bij de latere games. Vervolgens tuften de teams naar Chania voor een stadsspel in de oude havenstad.  Uiteindelijk kwamen de teams tezamen in de oude markthallen, waar er proviand gesprokkeld kon worden voor een picknick onderweg.

’s Namiddags kregen de teams de eerste bergen te verwerken en maakten ze kennis met de smalle, bochtige wegen. In het bergdorpje Deliana verzamelden de reisagenten zich op het dorpsplein bij Taverne To Faragi. Onder de lommerrijke bomen brainstormden de teams over het rollenspel over de verkoop van huurwagens, die ze later op de dag nog ten beste moesten geven.

Daarna daalden de huurwagens weer af naar de azuurblauwe zee aan de Noordkust. In een modern amfitheater aan het verlaten kiezelstrand van Nopigia Beach toonden de teams via een rollenspel hoe ze te werk gaan met de verkoop van huurwagens.

Van Kissamos naar Paleochora

De volgende dag moesten de machtige bergen van Kreta bedwongen worden. Een eerste pitstop voor de teams was in het bergdorpje Rokka, dat spectaculair gelegen is aan een gigantische bergkloof. Op de rand van de ravijn speelden de teams Helios, Hermes, Dionysos en Aphrodite heel toepasselijk het ‘Cliffhangerspel’. Vervolgens reden de huurauto’s nog dieper de bergen in. Aan de Agia Sophia grot ontmoetten de reisagenten de Belgische Sunny Cars vertegenwoordigers Olivier Giacomini en Rafael Perez, die voor de gelegenheid uitgedost waren als Griekse goden.

Daarna worstelden de huurwagens zich langs bochtige bergwegen langzaam omhoog naar Milia Mountain Retreat. In dit arendsnest met fantastisch zicht over de bergen genoten de reisagenten van de lunch en kregen ze van Olivier en Rafael nog tips en tricks mee over huurwagenverkoop.

De chauffeurs van de huurauto’s testten daarna wellicht meerdere keren de remmen uit, want de route ging dan stijl bergaf richting Elafonissi Beach. Op dit tropisch aandoende strand speelden de reisagenten in het ondiepe water van de lagune een teamspel, dat door de meesten achteraf beschouwd werd als leukste activiteit van de trip. Veel tijd om te genieten van het idyllische strand hadden ze evenwel niet, want er stond nog een fikse bergtrip op het programma om de eindbestemming van de dag, Paleochora, te bereiken.

Van Paleochora naar Chania

De reisagenten moesten op woensdagmorgen 18 september vroeg uit de veren om in Paleochora een stadsspel te spelen.  Dit badstadje ligt op een schiereiland in de schaduw van een oud kasteel, van waaruit de teamleaders hun ploeg via walkietalkies door de steegjes loodsten.

De roadtrip ging hierna opnieuw naar het noorden via mooie bergwegen doorheen de Lefka Ori (Witte Bergen). In het bergdorp Moni, dat amper 11 inwoners telt, konden de reisagenten in de schaduw van het eeuwenoude kerkje Agios Nikolaos genieten van een typisch Kretenzische lunch.

Hierna werd de eindsprint definitief ingezet. Na een tussenstop in de Manousakis Winery, bereikten de teams ’s avonds uiteindelijk hun eindbestemming Chania.

Team Dionysos wint het pleit

In een trendy bar in de pittoreske haven van Chania  kwamen de reisagenten eindelijk te weten welk team als eerste over de meet van Grand Prix Sunny Cars 2019 bolde. Het bleek om het team Dionysos te gaan. De reisagenten in deze ploeg onder leiding van Dieter Cludts bleken de beste speurneuzen te zijn en wonnen het pleit onder meer doordat ze veel jokers bijeen wisten te sprokkelen.

Teamcaptains aan het woord

Dieter Cludts (Event Travel, Sterrebeek) van het winnende team Dionysos toonde zich erg tevreden met de overwinning: “We mogen dan wel de strijd aangegaan zijn volgens de Olympische gedachte, maar ik ben toch blij dat we de eerste prijs in de wacht hebben gesleept. Vorig jaar zat ik mee in het winnende team van teamcaptain Leen Leemans, die nu ook weer van de partij was. Dit jaar was het voor mij eerder ‘the Student becomes the master’ en zoals je ziet met succes. Het concept van de roadtrip met zijn verschillende spelelementen zat dit jaar volgens mij nog beter in elkaar. Ik heb nog nooit zo veel activiteiten gedaan als de afgelopen drie dagen. Ik heb meestal ook zelf gereden en ik moet zeggen dat het landschap prachtig was. Grappig vond ik dat de andere teams dachten dat ik ‘De Mol’ was. Hoewel er hoegenaamd geen Mol in het spel was, vond ik het wel leuk om hen in die waan te laten. Ik speel graag tactische spelletjes en dat heeft ons team duidelijk geen windeieren opgeleverd.”

Leen Leemans (Joker Wilrijk): “Voor mij was het de eerste keer in Kreta en ik moet zeggen dat het een overweldigende ervaring was. De roadtrip ging door een erg mooi en afwisselend berglandschap. Ook de kusten konden mij bekoren: ik kom zeker ooit nog eens naar Kreta terug. Het concept dat Just Curious ontwikkeld heeft voor Sunny Cars zat buitengewoon goed in elkaar. Bijzonder waren de spelelementen, die de interactie tussen onze teamleden bevorderde.”

Christel De Baerdemaker (Connections Aalst): “De roadtrip door dit deel van Kreta heeft mij enorm bekoord. We kregen een mix van natuur, avontuur, cultuur, gastronomie en activiteiten voorgeschoteld. De triggers die we tijdens onze roadtrip via de tablets kregen, zorgden ervoor dat het nooit saai werd. Bovendien konden we ons met deze trip ook eens in de huid van onze klanten plaatsen. Dit komt de verkoop van huurwagens in de toekomst alleen maar ten goede.”

Lindsay De Groote (Best of Travel, Roeselare): “Eerder was ik met Sunny Cars al mee met een studiereis naar Canada en Zuid-Afrika, maar vorig jaar kon ik helaas niet deelnemen. Ik had enthousiaste verhalen van de vorige Grand Prix in Andalusië gehoord en daarom wilde ik dit jaar zeker mee. Vooral het spelelement van het nieuwe concept sprak mij aan en zelf rondrijden in een huurwagen is natuurlijk de beste manier om autohuur te kunnen beleven. De ervaring van de roadtrip hier in Kreta was overweldigend en voor mij is de Grand Prix Sunny Cars onder de vorm van dit vernieuwende concept zeker voor herhaling vatbaar. Bovendien leer je tijdens zo’n trip altijd bij. Zo kreeg ik weer wat tips van Sunny Cars over verkoopgesprekken, waardoor we onze klanten gemakkelijker kunnen aanraden om een huurauto tijdens hun vakantie te kiezen.”

Bekijk alle foto’s via deze link.

Comments