Analyse

Georgië ontdekken met Sovjet Reizen

Georgië is een van de staten die na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie sterk in opmars is. Een groep Vlaamse en Nederlandse reisagenten ondekte op een famtrip met nichetouroperator Sovjet Reizen de troeven van het land: de levendige hoofdstad Tbilisi, de ongerepte natuur van de hoge Kaukasus, de rijke cultuur van het land en de eeuwenoude traditie van de wijnbouw.

Pionier ex-Sovjet-Unie

Sovjet Reizen is sinds 2009 actief op de Belgische markt. De nichetouroperator is pionier in de landen van de voormalige Sovjet-Unie en het vroegere Oostblok en verruimde ondertussen de horizon naar andere aparte bestemmingen in het Oosten en Azië: Iran, Noord-Korea, Turkmenistan…. “Onze reizen werken we volledig zelf uit”, beklemtoont zaakvoerder Maurits Bouwman. “De kwaliteit wordt gegarandeerd dankzij zorgvuldig opgebouwde persoonlijke contacten met hotels, bustransporteurs, gidsen…”. Sovjet Reizen biedt reizen in groep, individuele reizen en maatwerk, niet alleen over land, ook (rivier)cruises zijn mogelijk. “Onze groepsreizen hebben een culturele inslag, zijn gericht op de natuur of bieden een ideale mix van de twee. In de riviercruises hebben we een ruime ervaring opgebouwd op het gekende traject tussen Moskou en Sint-Petersburg en zijn we apart met onze riviercruises in Siberië.”

Contact met lokale bevolking

Ook in de individuele reizen wil Sovjet Reizen erbovenuit steken. Maurits Bouwman: “Onze insteek is een maximaal contact met de lokale bevolking, bijvoorbeeld door verblijven in guest houses waar de ‘mama’ in de keuken staat voor de bereiding van een maaltijd volgens de lokale traditie. Voor maatwerk ontvangen we steeds meer vragen en voor elke reiswens werken we een gepast voorstel uit.”

Combinatie Georgië-Armenië

Georgië biedt Sovjet Reizen zowel in groepsreis als in fly & drive aan. Maurits Bouwman: “Een fly & drive is in Georgië perfect mogelijk. De taal vormt geen probleem. Verkeersborden en wegwijzers vind je in twee talen.” Deze studiereis focuste op Georgië, maar ook de combinatie Georgië-Armenië is mogelijk. Maurits Bouwman: “Voor deze regio ligt het niet voor de hand dat je de landen kort na elkaar gaat bezoeken. Dan is het logischer om de twee samen aan te bieden, ook al omdat ze een perfecte combinatie vormen. Ze vertonen veel raakpunten, maar onderscheiden zich ook op veel vlakken.”

Sovjet Reizen zoekt voor elke bestemming de meest optimale vliegtuigreizen. De keuze bij deze reis voor Ukraine International Airlines is geen toeval. Maurits Bouwman: “De Oekraïense luchtvaartmaatschappij geniet een uiterst betrouwbare reputatie. Vanuit Kiev biedt UIA verschillende aansluitingen, niet alleen in de regio, maar ook naar verdere bestemmingen, zoals naar Bangkok en Beijing en in westelijke richting, onder meer naar New York.”

Ontdekking voor reisagenten

Voor de reisagenten betekende Georgië een bijzondere ervaring. Anne Van der Gucht (Premium Travel, Sint-Niklaas). “Het land heeft me compleet verrast. Ik had totaal geen idee wat ik kon verwachten. Georgië is erg gevarieerd: de bergen die in de wintermaanden besneeuwd zijn en waar je dus kan skiën, de wijnregio, de levendige hoofdstad Tbilisi, die zich uitstekend als citytrip leent. Heel boeiend is ook de uitleg van begeleider Maurits Bouwman, die het land en zijn geschiedenis in het bredere kader van het uiteenvallen van de Sovjet-Unie situeerde. De informatie heeft me alvast nieuwsgierig gemaakt naar meer. Je ziet wel dat het land toeristisch nog sterk in ontwikkeling is.”

Voor Jozef Van Dun (Selectair Noorderkempen, Merksplas) betekent het land een ontdekking: “Deze regio was me totaal onbekend. De natuur van de hoge Kaukasus oogt echt indrukwekkend. Het wilde en ongerepte spreekt me heel erg aan, zoals de bergtoppen met nog een dik pak sneeuw. Wondermooi! Rijden op de Georgian Military Highway die Tbilisi met Vladikavkaz in Rusland verbindt is een unieke ervaring. De kilometerslange rijen van wachtende vrachtwagens op weg naar de Russische grens zal ik nooit vergeten. De Georgische keuken valt ook best mee. Alle gerechten worden met elkaar geserveerd.”

Sigrid Spooren (Staf Tours, Lommel) heeft op deze reis heel veel geleerd. “Deze regio kende ik nog helemaal niet. Van het voormalige Oostblok was ik alleen met ex-Joegoslavië vertrouwd. Georgië is een erg uitgestrekt land met slechts weinig inwoners. Vooral de natuur maakt dan ook indruk. In de zomer moet het nog mooier zijn. Georgië is een land om te adviseren aan mensen met toch al een flinke dosis reiservaring, zeker als het om een fly & drive gaat, want wat met de communicatie als er iets misloopt? Een groepreis lijkt me dan ook eerder een aanrader, zodat de klanten zich over het transport geen zorgen hoeven te maken. De Georgische keuken staat voor pure gerechten met een rijke traditie.”

Natuur als troef

“De natuur is een sterke troef van het land”, zegt Sofie de Brabanter (Selectair Reizen Brava, Liedekerke). “Vooral het hooggebergte is indrukwekkend mooi: heel ruw, heel ongerept. De wijnstreek is me eveneens uitstekend bevallen en op cultureel vlak heeft Georgië heel wat te bieden. In de hoofdstad Tbilisi is het heel aangenaam wandelen langs de vele historische gebouwen. Het land is een absolute aanrader voor klanten met al een flinke dosis reiservaring. Ik zou wel een groepsreis adviseren. Met een groepsreis kan je genieten van de uitleg van de gids. Voor Georgië had ik nog geen klanten, wel voor Oezbekistan. Hun tevredenheid over die reis heeft meegespeeld om voor deze studiereis in te schrijven.”

Wie/Wat/Waar

Bestemming: Georgië
Organisatie: Sovjet Reizen i.s.m. Ukraine International Airlines
Duur: 5d/4n
Vluchten: Brussel-Kiev (h/t, + 3 u.), Kiev–Tbilisi (h/t, +3 u.), beide met Ukraine International Airlines
Begeleiding: Maurits Bouwman (zaakvoerder Sovjet Reizen)
Hotels: Penthouse (Tbilisi), Marco Polo (Gudauri), Chateau Kvareli (Kvareli)
Deelnemers: Sofie de Brabanter (Selectair Reizen Brava, Liedekerke), Sigrid Spooren (Staf Tours, Lommel), Anne Van der Gucht (Premium Travel, Sint-Niklaas), Jozef Van Dun (Selectair Noorderkempen, Merksplas), Dolly Dral (Travel Wood, Te Riele (NL)), Corine Merkus (Travel Counsellor, Houtem (NL)), Elma Stam-Nout (Travel Xl, Geldermalsen (NL)), Rein Visser (Travel Counsellor, Den Haag).
Info: www.sovjetreizen.be

Luk Weyens, senior reporter Travel Magazine

Comments