Studiereis

Georgië ontdekken met Sovjet Reizen

Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie verwierf Georgië zelfstandigheid, waarmee het land sinds 2004 zijn toeristische troeven steeds sterker uitspeelt: de bruisende hoofdstad Tbilisi, de indrukwekkende natuur van de hoge Kaukasus, het rijke verleden en de eeuwenoude traditie van de wijnbouw. Nichetouroperator Sovjet Reizen liet een groep reisagenten proeven van het land.

De naam Micheil Saakasjvili doet ongetwijfeld nog een belletje rinkelen. De echtgenoot van de Nederlandse Sandra Roelofs bracht als president met zijn jonge regering in 2004 rust en stabiliteit in Georgië en legde zo de basis van de voorspoed in het land.

Transparantie

De impact van Saakasjvili is onder meer te merken aan de vele hypermoderne gebouwen in hoofdstad Tbilisi. Eén kenmerk loopt als een rode draad doorheen die nieuwbouwprojecten, ook elders in het land: grote glaspartijen – ook in de overheidsgebouwen en zeker de politiegebouwen – als symbool voor de transparantie van het beleid. Voorbeelden daarvan in Tbilisi zijn het politiekantoor en de Vredesbrug over de Koera, de rivier die de stad in tweeën snijdt.

De naam van de hoofdstad houdt verband met de betekenis ‘(warmwater)bron’. In de buurt van het Meidanplein, vlakbij de rivier, vind je nog de Turkse baden waar inwoners en ook bezoekers welkom zijn. De baden spelen zo’n centrale rol dat zakenmensen er zelfs deals afsluiten. Tbilisi telt nu 1,5 miljoen inwoners, ruim een derde van de totale bevolking van vier miljoen van Georgië. Het moderne Tbilisi heeft zich ontwikkeld aan de westzijde van de Koera, die in Turkije ontspringt. Blikvanger is de drukke Rustaveli Avenue, de hoofdas in het moderne stadsdeel, met onder meer officiële gebouwen, prestigieuze 4- en 5-sterrenhotels en enkele casino’s. Dit is ook de shoppingzone bij uitstek met een vertegenwoordiging van de internationale winkelketens –in alle prijsklassen– en het shoppingcentrum van ettelijke verdiepingen vlakbij het Vrijheidsplein. In de buurt van dat plein zijn sporen van de eeuwenoude wallen van de stad bewaard en op amper enkele minuten stappen ligt de kathedraal van Tbilisi, met ernaast de residentie van de patriarch, de hoogste gezagsdrager van de Georgisch-orthodoxe kerk.

Vredesbrug over de Koera-rivier in hoofdstad Tbilisi

Oude hoofdstad

De geschiedenis van de Georgisch-orthodoxe kerk begint op de plaats van het Dzjvariklooster vlakbij Mtskheta. Dzjvari is het Georgisch voor kruis. Op de plaats van het huidige klooster kwam in de vierde eeuw Sint-Nino uit Cappadocië (Turkije) toe. Ze genas de toenmalige koningin, die zich prompt tot het Christendom bekeerde. Het gaf de aanzet tot het plaatsen van een houten kruis op die plaats en het dopen in het water in de rivieren Koera en Aragvi die bij het klooster samenvloeien.  Het Dzjvariklooster biedt een prachtig uitzicht op Mtskheta, tot de zesde eeuw de hoofdstad van het land, met als blikvanger de kathedraal uit de 11de eeuw. Klooster en kathedraal zijn beide UNESCO-werelderfgoed.

Sint-Nino ligt begraven in de kerk bij het klooster van Bodbe, vlakbij Signagi. Bij de kerk werd door de Russen in de 19de eeuw een toren gebouwd en nog maar pas in 2010 werd nog eens een kerk gebouwd. Ook belangrijk voor de geschiedenis van het land is het klooster van Ananuri (17de eeuw), waar in de hoofdkerk mooie fresco’s bewaard zijn gebleven. Het klooster biedt een panoramablik op het Zhinvali Stuwmeer.

Indrukwekkende natuur

Vanuit Mtskheta leidt de Georgian Military Highway naar Vladikavkaz in Rusland. Het traject klimt de Hoge Kaukasus in tot bijna 2400 meter. De highway brengt bezoekers naar het plaatsje Kazbegi aan de voet van de Kazbek (5047 m), de derde hoogste berg van Georgië. Een must in de buurt van Kazbegi is het Gergeti Drievuldigheidsklooster, op een top van meer dan 2000 meter hoog en alleen met een 4X4-voertuig te bereiken. Hét plaatsje dat in de Hoge Kaukasus toeristisch boomt is Gudauri, niet alleen voor de natuur, maar ook voor de wintersporten.

Georgië heeft een eeuwenoude traditie in de wijnbouw –rood, wit, mousserend- met een concentratie in Kachetië in het middenoosten van het land. De wijngaarden strekken zich uit over duizenden vierkante kilometers en zijn goed voor tientallen miljoenen liters per jaar. De caves lopen kilometers diep in tunnels in de uitlopers van de Hoge Kaukasus. Georgië gaat er prat op het oudste wijnmakersland ter wereld te zijn. Nog altijd wordt de oude techniek van het rijpen van de wijn in kleipotten toegepast, maar ondertussen is rijpen in vaten ingeburgerd.

Advies voor uw klanten

Cultuur: Vele historische gebouwen in Tbilisi. De kathedraal van Mtskheta, het Dzjvariklooster en het Samtavroklooster zijn Unesco-werelderfgoed.

Geld: Lokale munt is lari. Kleingeld is nodig voor fooien, kleine aankopen. Overal zijn er ATM’s.

Natuur: De hoge Kaukasus is ruw en ongerept. Het hoogste punt van de Military Highway ligt op bijna 2400 meter.

Sport: Wandelen, mountainbiken, rafting en wintersporten in de hoge Kaukasus, waterrecreatie aan de Zwarte Zee.

Taal: Georgisch en Russisch. Basiskennis Engels in de toeristische plaatsen.

Uur: België +2 uren.

Info: www.sovjetreizen.be.

De groep in de besneeuwde bergen van de hoge Kaukasus.

Comments