Bestemmingen

Georgië met BT Tours

Een korte trip naar Georgië stelde Travel Magazine in staat om het Oost-Europese land en zijn vele attracties te ontdekken en de kwaliteit van de diensten te ervaren (via de Pouchkine Tours brochure van Salaün Holidays, in Wallonië te boeken onder BT Tours).

Georgië ?

Tussen de Zwarte Zee en de Kaukasus, Rusland ten Noorden en Turkije ten zuiden. Het land heeft ook twee Kaukasische buren: Armenië en Azerbeidzjan. Georgië is ongeveer tweemaal zo groot als België. Je bevindt je al een beetje in het Oosten met een warme ontvangst en een aangename sfeer. Ook willen we graag de efficiëntie van hotellerie, restaurants, diensten, bezochte sites, wegennetwerk… prijzen. Zonder de bolsjewistische charme te vergeten, die je in sommige ex-Sovjet staten nog terugvindt. Vandaag is Georgië één van de bestemmingen die nieuwsgierige reizigers fascineert, samen met landen zoals Armenië, Azerbeidzjan, en de ‘-stan’s’. Wat het land zo aantrekkelijk maakt: het erfgoed en de landschappen, samen met nieuwe culturele ontmoetingen, zoals Michel Salaün (ceo van Salaün Holidays) zegt: “Deze landen kennen een zeer interessante, zelfs ontzagwekkende ontwikkeling.”

Georgië beleven

De hoofdstad vormt de eerste kennismaking met het verrassende land, via de internationale luchthaven Tbilisi (TBS, vluchten met Air France of Georgian Airways). Goed nieuws: Belgen hebben geen visum nodig (nvdr. voor de volledigheid: er zijn ook recent vluchten door Wizz Air op Kutaisi vanuit BSCA). Tbilisi ligt langs de oevers van de Kura. De oude stad is goed bewaard en wordt in de gaten gehouden door het imposante fort. Langs de avenu Roustavéli liggen er heel wat publieke en religieuze monumenten. We gingen verder richting Kazbeki (Setphantsminda) aan de voet van de Kazbek berg, een berg die tot 5.047 hoog gaat. Daarmee is het een van de grootste toppen van het land. Ondertussen stoppen we in Ananouri en zijn fort uit de 18de eeuw aan een meer. Het is een van de meest gefotografeerde plaatsen aan deze kant van het land. De Kazbekberg is een oude vulkaan die uittorent over de mooie landschappen in de Kaukasus. Het voelt soms aan als het einde van de wereld en het is er winderig en ijzig, maar dat maakt het des te mooier.

Op een hoogte van 2.170 meter staat de kerk van de Heilige Drievuldigheid van Gergeti, ze laat zich zien als ze niet verscholen zit achter de helderwitte sneeuw of de wolken om en rond de berg. Per 4×4 is de kerk makkelijk te bezoeken vanuit de omliggende hotels.

We keren terug naar de vlakte met een bezoek aan de Mtshketa. Dit kleine stadje is de wieg van het Christendom in Georgië met het Djvari-klooster, daterend uit de zesde eeuw met zijn fameuze kathedraal Svetitskhoveli, beschermd UNESCO werelderfgoed. Deze iconische plaats voor en van het Georgische christendom is het centrum van het land. Een andere zeker-te-bezoeken plaats is Gori. Daar werd in 1878 Joseph Vissarionovitch Djougachvili geboren, beter bekend als Stalin. Een bezoek aan zijn vroegere huis helpt het individu beter plaatsen in de geschiedenis en het kader van de toenmalige maatschappij. Het museum toont hem als een visionair en romantiseert hem bijna. Onder andere in het westen van Georgië zijn er nog enkele plaatsen die je moet gezien hebben. De kust en de badplaatsen zoals Batumi (avant-gardistische architectuur en oude stad) en in het hart van het land, de stad Kutaisi (tweede in Georgië, 3u30 met de trein vanuit Tbilisi en zetel van het Georgische parlement sinds 2012). Ook de vele bergdorpen in het westen, de vier skistations in de Kaukasus en de wijnroute in ontwikkeling zijn te vermelden.

Vluchten

De heenvlucht werd uitgevoerd met Georgian Airways op CDG/TBS-vlucht. Vertrek om 21.20 uur met de Boeing 737 (4.30 uur). Aankomst om 03:50 uur op de internationale luchthaven van Tbilisi. De terugreis werd gemaakt aan boord van Air France (twee vluchten per week) en vertrek in de ochtend.

Comments