Cruise

Geen VS-cruises tot minstens eind oktober

Terwijl de rederijen in Europa stilaan heropstarten, kondigt de Cruise Lines International Association (CLIA) een nieuwe verlenging van de opligperiode aan voor de Verenigde Staten. Minstens tot 31 oktober zullen geen schepen van de aangesloten leden varen vanuit VS-havens. Als reden somt CLIA onder meer de zware coronapandemie op. Deze vrijwillige opschorting slaat op alle vaartuigen met meer dan 250 opvarenden (gasten en bemanningsleden). CLIA gaat met haar beslissing een stap verder dan de Amerikaanse gezondheidsdiensten (CDC) die een ‘no sail order’ uitvaardigde tot 30 september.

Volgens CLIA was de verlenging een moeilijke beslissing. “We zijn echter van mening dat deze proactieve beslissing het engagement van de cruise-industrie voor de volksgezondheid aantoont en de bereidheid om vrijwillig de activiteiten op te schorten in het belang van de gezondheid en veiligheid. De aangesloten rederijen blijven de situatie op de voet volgen en zullen indien nodig de hervatting verder opschorten. Tegelijkertijd kunnen zij – indien de omstandigheden in de Verenigde Staten veranderen – een eerdere heropstart overwegen met korte, aangepaste vaarschema’s.”

Of de rederijen in november zullen varen, is zeer de vraag. De Royal Caribbean Group heeft al aangekondigd dat zij het volledige Europese seizoen 2020 schrapt. Ook de geplande trans-Atlantische overtochten tussen Europa en de Verenigde Staten vervallen dit najaar. Crystal Cruises heeft zowel haar zee- als riviercruises tot het einde van het jaar geannuleerd.

© foto PortMiami

Comments